Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

7 nejčastějších problémů po porodu. Co vás čeká?

3. února 2012 | 06:37

Těšíte se, až přivítáte do rodiny nového človíčka i na ten kolotoč, který s tím nastane. Někdy s tím však přijdou i nepříjemnosti, které sice nemusí být vážné, ale vyplatí se na ně připravit. Jak řešit rychlé hubnutí, menstruaci, zlatou žílu či bolestivý sex?

1. Změní se pleť

Ženám s problematickou pletí po porodu mohou vyrážky úplně zmizet. Naopak se mohou objevit těm, která nikdy tento problém neměl. Původní stav se obvykle upraví šest měsíců po ukončení kojení.

2. Zlatá žíla

Hemeroidy se někdy objeví již v těhotenství, jindy je vyvolá tlak během porodu. Na bolesti, krvácení a svědění výborně zabírá speciální krém, který můžete použít i během kojení. Pokud bolesti a krvácení přetrvají i po jeho skončení, obraťte se na lékaře.

3. Sexuální problémy

Po nástřihu hráze se sex často stane nepříjemnou záležitostí. Bolest zpravidla mizí do jednoho roku po porodu. Touha po sexu může proto klesnout. Ženské tělo se v tomto období soustředí především na péči o miminko.

Nedostatek spánku libidu také zrovna neprospívá. Bolestivý sex může mít i psychickou příčinu, která pramení z nepříjemného zážitku během porodu nebo z napětí, které vznikne mezi partnery.

Užívejte si miminka, jak můžete
Autor: profimedia.cz

4. Problémy s udržením moči

Porod je pro svalstvo velmi namáhavý a často se po něm objevují problémy s močením. Je tedy důležité intimní cvičení. Během kojení způsobují hormony a zvýšený příjem tekutin také častější nucení k močení.

5. Hubnutí či přibírání během kojení

Oba procesy jsou úplně normální. Nejrychleji hubnou ženy, které byly i před těhotenstvím štíhlé a během něho rapidně přibraly. Kila navíc častěji přiberou ty ženy, které mají přirozený sklon k nadváze.

Kojení je intimní záležitost.
Autor: profimedia.cz
Jedním z důvodů kolísání hmotnosti může být také změněna životní stylu. Často se tvrdí, že během kojení je třeba jíst hodně sacharidů. To je mylná představa a maminky pak zbytečně tloustnou.

Proto i ženy, které během těhotenství moc nepřibraly, to během kojení mohou rychle dohnat. Hormony totiž v tomto období tělo nabádají, aby si ukládalo tukové polštářky, ze kterých bude později čerpat energii.

6. Problémy s menstruací

V prvních dnech menstruace miminko nebude chtít tolik jíst. Důvodem může být, že se mu nelíbí změněná chuť mléka nebo se i v matčiných prsou sníží jeho množství.

Zde můžete udělat jen jedno: během menstruace se snažte kojit co nejvíce, aby se po skončení krvácení obnovilo množství mléka v prsu. Jinak snížení přetrvá a kojení se tak může předčasně ukončit.

Druhým problémem bývá, když se menstruace během kojení vůbec neobjeví. Za normální se považuje i to, pokud se objeví již dva měsíce po porodu.

7. Bolestivý nástřih hráze

Nástřih hráze je chirurgická jizva, která může bolet a reagovat na změny počasí. Je normální, pokud je jizva během menstruace citlivější. Tehdy se bolestivé místo může zvětšit a zfialoví.

Autor: Kbak, lesk.sk