Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Rodí se nejvíc Terezek a Kubíků, největší exot je Monty Pepa

Mezi nejkurioznější jména patří bezesporu Monty Pepa.
4. srpna 2011 | 17:28

Máte doma malou Terezku nebo Jakuba? Není divu, rodiče tato jména dávali minulý rok narozeným dívkám a chlapcům nejčastěji. Hned za nimi jsou Eliška, Adéla a Anna a Jan, Tomáš a Adam. Vyplynulo to z údajů Českého statistického úřadu.

Stejná jména se drží na předních příčkách i letos, jen v lehce obměněném pořadí. Z dívčích jmen zatím na celé čáře vede Tereza, následovaná Eliškou a Annou, z chlapeckých jmen si první a druhé místo prohodil Jakub s Janem, Tomáš se v pozici nejoblíbenějších jmen drží na třetím místě.

Vedle tradičních českých jmen vybírali rodiče pro své narozené holčičky v roce 2010 i kuriózní jména jako Liliana, Malvína, Šanel nebo Donáta. U chlapců se objevila zase exotická jména jako Cristiano, Ruslan, Andělín nebo Monty Pepa.

Během posledních dvanácti let se výrazně měnila obliba některých jmen – například Nikola bylo velmi oblíbené jméno, které dávali rodiče svým dcerám mezi roky 1999 až 2001, pak ale jeho obliba klesla. Skokanem mezi chlapeckými jmény je Matyáš, který byl ještě v roce 2004 na 19. místě v seznamu nejčastějších jmen, letos v lednu už ale obsadil 6. místo. U holčiček zůstává jméno Tereza už od roku 1999 na prvním místě v žebříčku nejoblíbenějších jmen, které rodiče dávají svým dcerám.

Rozdělení jmen podle krajů
Autor: Infografika Blesk

Předávání jména z rodiče na dítě je u nás mnohem častější u chlapců než u děvčat. Nejčastěji dostávají jméno po otci Zdeňkové, Milanové a Ladislavové, mezi děvčaty nejvíce dědí jméno po matce Jany, Petry a Lenky.

A co rodiče při volbě jména pro potomka ovlivňuje nejvíc? „ Například rodiče, kteří často sledují televizi, můžou dát dítěti jméno po oblíbeném seriálovém nebo filmovém hrdinovi. Častěji ale jméno vybírají podle jeho významu, nebo podle rodinné tradice, například po prarodičích,“ říká Eva Kortanová ze statistického úřadu.

Jaká neobvyklá jména dávali loni rodiče svým dětem?

Chlapci:

Abdoul, Kazuki, Zoltán, Barnabáš, Horymír, Křišťan, Jošt, Oktavián, Jiljí

Dívky:

Oleksandra, Margad, Elvíra, Angelina, Petronela, Filoména, Mišela

Autor: efr