Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hrůzná statistika: 8 z 10 lidí se nebojí AIDS!

AIDS je stále velká hrozba lidstva. Nemocných přibývá, i přes pokroky lékařů
1. srpna 2011 | 14:40

Lékaři a odborníci se snaží lidi stále varovat před následky nebezpečné nemoci AIDS, ale jen málokdo se jejich radami k prevenci řídí. Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zjistilo, že 8 z 10 dotazovaných se AIDS vůbec nebojí!

Dvě třetiny lidí si myslí, že nemoc AIDS představuje nyní pro Česko problém. Osm z deseti Čechů a Češek se ale neobává toho, že by se sami mohli nakazit. Podle zhruba tří pětin dotázaných se příslušné instituce věnují problematice onemocnění přiměřeně, podle pětiny nedostatečně. Vyplývá to z výsledků, které v pondělí zveřejnilo CVVM. Do jeho výzkumu se v květnu zapojilo 1115 lidí nad 15 let.

5 procent lidí: O AIDS se mluví až moc

AIDS představuje pro Česko problém podle 66 procent lidí. Celkem 26 procent dotázaných nemoc jako problém nevidí. Osm procent pak neví. Zhruba 45 procent Čechů a Češek se rozhodně neobává toho, že by sami mohli onemocnět. Dalších 36 procent lidí se toho spíš nebojí. Bezmála pětina ale obavy z onemocnění má.

"Nákazy se obávají častěji lidé do 29 let. Neobávají se jí především lidé šedesátiletí a starší. Častější obavu projevili také lidé se základním vzděláním a ze severozápadu Čech," upřesnili autoři.

Podle 57 procent dotázaných se příslušné instituce v Česku problematikou AIDS zabývají přiměřeně. Celkem 22 procent lidí míní, že je to nedostatečné. Naopak pět procent osob je přesvědčeno o tom, že se instituce věnují tématu příliš mnoho.

Nemocných přibývá velkou rychlostí

Od roku 1986 do konce letošního června odborníci v České republice odhalili či potvrdili vir HIV celkem u 1602 lidí - u 1302 mužů a 300 žen. Z nich 330 osob už nemocí AIDS onemocnělo a 174 na ni zemřelo.

Česko sice patří ve srovnání s vyspělými zeměmi ke státům s malým výskytem choroby, podle neziskových organizací a expertů je ale stále nutné na riziko AIDS upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z nemoci v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. Lidé se přestávají chránit. Nemocných však přibývá velkou rychlostí, a to zvlášť ve východní Evropě.

Podle nedávného zjištění CVVM se třetina Čechů a Češek při náhodném sexu nechrání a nepoužívá kondom. Podle některých odborníků ale mnozí mohli odpovídat spíš "správně", a ne tak, jak se chovají ve skutečnosti.

Autor: ČTK, mivr