Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

9 rad, jak ochránit děti před pedofily na internetu

Děti jsou na internetu ohrožené víc, než si myslíte
3. srpna 2012 | 06:48

Volný čas našich potomků pohltil internet. Hrají hry, stahují si hudbu, hledají informace, komunikují s vrstevníky. Virtuální svět má ale bohužel i stinné stránky. Své o tom ví i matka jedenáctileté Terezky.

Když děti pouštíme samotné do ulic, nejprve je poučíme a varujeme před nebezpečím. Totéž bychom měli udělat dříve, než jim umožníme přístup do kyberprostoru.

O tom, že nic není černobílé a že nebezpečí hrozí i v relativním bezpečí domova, se jen nerada přesvědčila matka jedenáctileté Terezky. Z on-line kamarádky, se kterou Terezka čile chatovala několik týdnů, se vyklubal pedofil, který ji nakonec nutil vyhrůžkami k osobní schůzce.

U holčičky se objevily noční můry. „Když se dcera začala v noci pomočovat, byl to pro mě signál, že se něco děje. Příčinu se podařilo odhalit až s pomocí dětské psycholožky,“ dodává matka.

Jiný pedofil, který obtěžoval dospívající postiženou dívku, zašel tak daleko, že ji nutil svlékat se před webovou kamerou. Pronásledovaná dívka byla jen krůček od sebevraždy, která pro ni byla v danou chvíli jediným východiskem.

Matka se hodlá odvolat proti rozsudku soudu, který čin kvalifikoval pouze jako přestupek. Je na nás rodičích, abychom se snažili podobným patovým situacím předcházet. Pokuste se pojistit bezpečnost svých dětí tím, že vezmete vážně rady, jak je chránit před negativním vlivem internetu.

Devatero rad, jak chránit děti před virtuálním světem:

1. Mějte počítač na očích. Když ho budete mít na místě, kde se běžně pohybujete, můžete průběžně dohlížet, jakým aktivitám se vaše děti nainternetu věnují.


Holčičky jsou na internetu oblíbeným objektem pedofilů
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
2. Zaměřte se na obsah. Vysvětlete dětem, že když je něco na internetu, neznamená to automaticky, že je to pravda. Učte je rozlišovat důvěryhodné zdroje od pochybných a veďte je k tomu, aby si informace ověřovaly.

3. Objasněte jim základní pravidlo, jak zodpovědně komunikovat. Obecně platí, že přes internet nikdy nesdělujeme to, co bychom jinému nedokázali říct do očí. I v on-line komunikaci je potřeba respektovat základní pravidla slušnosti.

4. Chraňte si soukromí. Vštipte dětem zásadu, že nikdy nemají sdělovat cizím lidem nic o sobě ani o rodině. Objasněte jim, že za osobou na internetu se může ukrývat kdokoliv. V žádném případě nesmějí přistoupit na setkání s cizí osobou, kterou znají jen přes internet.

5. Snažte se mít přehled o tom, jaké stránky vaše děti navštěvují. Vysvětlete jim, které můžou navštěvovat a které ne. Nahlédněte občas do historie navštívených webových stránek, umožní vám to menu prohlížeče.

6. Naučte děti používat nastavení pro sdílení, zejména pokud na internetu zveřejňují osobní informace, jako jsou jména, adresy nebo telefonní čísla. Mnoho stránek s obsahem vytvářeným uživateli – například Blogger Google, Webová alba Picasa nebo stránky YouTube mají nástroje pro sdílení, takže si uživatel může určit, kdo může číst jeho blog, prohlížet fotografie, videa a profily.

7. Vysvětlete dětem, jaký účel mají hesla a proč je nesmějí sdělovat. Pokud používají veřejný počítač, například v knihovně, neměly by prohlížeči povolit zapamatovat si heslo.

8. Naučte je pracovat s informacemi a varujte je před plagiátorstvím. Děti by měly vědět, že když si zjednoduší například přípravu referátu do školy tím, že jen jednoduše zkopírují text, dopouštějí se podvodu.

9.
Nastavte si bezpečné vyhledávání. Prevenci učiníte zadost, když nastavíte jazyk i doménu, v rámci které bude například vyhledávač Google vyhledávat. Můžete použít dětský filtr, který zabrání zobrazení veškerého obsahu, tedy textů i obrázků určených pro dospělé.

Ochraně dětí se věnuje nezisková organizace Safer Internet, která provozuje i Horkou linku pro děti. Více informací najdete na www.saferinternet.cz.

Další užitečné odkazy:

www.internethelpline.cz
www.bezpecne-online.cz

Autor: lap, Kbak