Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

První firemní školky v Česku: Zaplatíte 1300 měsíčně

14. září 2009 | 13:22

Ach, ty firemní školky - ve světě poměrně běžný zaměstnanecký benefit, u nás zatím jen zbožné přání mnoha zaměstnaných maminek.

V Česku zatím otevřely firemní školku jen dvě společnosti - jednou z nich je realitní agentura Impact-Corti. „Již dříve jsme podporovali práci maminek na částečný úvazek a jejich návraty po rodičovské dovolené uzpůsobením pracovního úvazku dle jejich potřeb. V posledních letech se naše firma značně rozrostla i v počtu zaměstnaných. Jejich věkový průměr (do 30 let) a složení pohlaví (70% žen) nás přivedlo k realizaci myšlenky zřízení zařízení pro děti předškolního věku.“, řekla v rozhovoru poskytnutému občanskému sdružení Gender Studies jednatelka firmy Lenka Gadasová.

Druhou společností je Raiffeisenbank, která firemní školku zřídila nedaleko své centrály v Praze. Zaměstnanci za pobyt svého dítěte zaplatí měsíčně 1300 korun. Školka je otevřená každý den od sedmi hodin ráno až do šesti hodin večer. Otevřena byla letos v únoru, v současné chvíli je v ní zapsáno 22 dětí ve věku od 18 měsíců do 6 let, do konce roku nastoupí dalších 15 – 25 dětí, celková kapacita je až 60 míst. Přednost mají maminky vracející se z rodičovské dovolené, v případě volné kapacity ji mohou využít i další rodiče. Snažíme se podporovat také kolegyně z poboček, které nemohou školku využít z důvodu vzdálenosti od pracoviště, ty mohou čerpat finanční příspěvek banky na školku v místě svého bydliště.

Naopak společností, která o zřízení firemní školky v minulosti uvažovala, nakonec se ale rozhodla jít jinou cestou, je například Česká spořitelna. „O této možnosti jsme uvažovali, ale vzhledem k tomu, že máme velké množství poboček po celé České republice, nebyli bychom schopni poskytnout tuto službu všem zaměstnancům.“, sdělila nám Pavla Langová z tiskového centra. „Podpora žen na mateřské dovolené je však pro nás zásadní. Zaměstnanci mohou pracovat z domova, pokud to samozřejmě jejich funkce umožňuje, nebo využít možnosti pracovat na zkrácený úvazek.“, uvádí Langová.

Umožnit rodičům skloubit péči o rodinu s prací měl i tzv. prorodinný balíček, jehož návrh v červnu předložil poslanec Petr Nečas. Tento návrh počítal např. s úlevami pro zaměstnavatele, kteří by zřídily vlastní firemní školky, dále se zavedením týdenní otcovské dovolené nebo se vzájemnou rodičovskou výpomocí. Vláda premiéra Jana Fišera však tento balíček zavrhla s odůvodněním, že by v době současné hospodářské krize příliš zatížil státní rozpočet. Naštěstí není stanovisko vlády konečné, o osudu předlohy rozhodne Sněmovna, jde jen o to, zda se to podaří do termínu voleb, který je zatím stále nejasný.

Nedostatek míst v mateřských školách komplikuje rodičům, především tedy matkám, návrat do práce a zaměstnavatelé tak přicházejí o kvalitní pracovníky, kteří na dlouhou dobu ztrácejí s firmou kontakt.

394529:gallery:true:true

V zahraničí je kvalita a úroveň péče o zaměstnané maminky, a nejen o ně, podstatně vyšší než v České republice. U nás však zaměstnavatelé s podobnými benefity zatím příliš nepočítají. Klasických firemních školek je v České republice zatím opravdu poskrovnu. A je těžké posoudit, zda je to kvůli tomu, že je zřízení takové školky velmi nákladné nebo proto, že stát zatím neumožňuje odečíst si náklady na její provoz z daní, popřípadě kvůli přísným hygienickým normám, které se založením a provozem takového zařízení souvisejí.

„Firmy se snaží rodičům s malými dětmi vycházet vstříc různými způsoby. Škoda Auto například hradí svým zaměstnancům a zaměstnankyním třetinu nákladů spojených s pobytem jejich dětí v jeslích. Firma Robert Bosch v Českých Budějovicích se rozhodla podporovat již existující školky v blízkém okolí. Ministerstvo práce a sociálních věcí se pro ty společnosti, které se rozhodnou zřídit a provozovat firemní školku, chystá prosazovat daňové úlevy.“, prozradila nám Lada Wichterlová z organizace Gender Studies. Tato nevládní nezisková organizace slouží především jako informační, konzultační a vzdělávací centrum v otázkách vztahů mužů a žen a jejich postavení ve společnosti.

Autor: INT, lena