Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čekání na miniškolky

Matky
19. listopadu 2008 | 09:43

Jste na mateřské dovolené a spolu se svým potomkem hlídáte sousedce za úplatu její dítě? Tento způsob výdělku je dnes nezákonný. Změnit by to měl prorodinný balíček.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas navrhuje v takzvaném prorodinném balíčku zvýhodnit firemní školky a vzájemnou rodičovskou výpomoc. Oproti běžným mateřským školám budou mít miniškolky například jednodušší kvalifikační a hygienické normy. Zřizovat by je mohly obce, církve i přímo zaměstnavatelské firmy, které pak mohou počítat s daňovým zvýhodněním. Předností malých školek je pružnost a rodinné zázemí.

Hlídací maminka
Maminky na mateřské dovolené, které uvažují o hlídání dalších dětí, budou muset absolvovat speciální kurz akreditovaný ministerstvem práce a sociálních věcí. Tím se stanou evidovanými poskytovateli vzájemné rodičovské výpomoci a v hlídání dětí jim nebude nic bránit. Nepřijdou při tom o mateřskou, budou osvobozeny od daně z příjmů a budou si moci měsíčně vydělat až 15 000 korun. Bát se nemusí ani přísných hygienických norem, stačit by mělo běžné vybavení bytu.

Otcovská dovolená
Prorodinný balíček počítá například se zavedením týdenní otcovské dovolené, kterou by si otec mohl vybrat do šesti týdnů po narození dítěte. S větší podporou od státu by mohli počítat také pěstouni.

Matky
Autor: Profimedia.cz

Autor: vin
Související články