Letní bezlepkové dobroty podle Zdeňky Mazúrové: 3 recepty, které vám zaručeně zachutnají

2. června 2025 | 10:35

Vařit a péct se dá i bez lepku! Zdeňka Mazúrová, autorka nové Bezlepkové kuchařky, je v tomto směru nepřekonatelná. A my pro vás máme 3 její recepty, které si můžete doma vyzkoušet. Budou vám zaručeně chutnat!  

K bezlepkovému vaření přivedla autorku Zdeňku Mazúrovou dcera, která trpí celiakií. Protože jí nabídka jídel a polotovarů nevyhovovala, začala sama péct a zkoušet různé kombinace a suroviny tak, aby výsledné jídlo nejen vyhovovalo dietní stravě pro dceru, ale bylo také chuťově dobré. Zdeňčino bezlepkové pečivo a sladkosti si však zamilovali i ti, kteří nemocí netrpěli. Začala tedy péct  pro brněnské kavárny a farmářské obchůdky. Lidé si Zdenčiny dobroty oblíbili natolik, že ji často prosili o recepty, a tak vznikl nápad je sepsat do kuchařky. Zdeňka vydala již dvě publikace – Bezlepkové pečení pro každého a Bezlepkové slavnosti, které nyní vycházejí v reedici současně s novinkovým titulem. Tím je její třetí kniha Bezlepková kuchařka, která obsahuje slaná i sladká jídla spjatá s autorčinými kulinářskými zážitky z návštěv rozličných zemí a jejich regionů. Máte tak šanci ochutnat zcela autentické pokrmy.

Vybrali jsme pro vás 3 bezlepkové recepty od Zdeňky Mazúrové, které stojí za vyzkoušení:

Chlebíček s ricottou a borůvkami

Chlebíček s ricottou a borůvkami
Autor: foto © Alena Přichystalová

Místo borůvek můžete do chlebíčku dát i maliny nebo menší jahody. Přiznám se, že já nejraději sáhnu po borůvkách. Jakmile chlebíček trochu zchladne, nakrájím ho, protože nejlépe chutná ještě trochu vlažný.

Ingredience: 

150 g másla

230 g třtinového cukru

3 vejce 200 g ricotty

200 ml mléka

300 g bezlepkové samokypřicí mouky Freee

2 hrsti borůvek smíchaných s trochou mouky

máslo a bezlepková mouka na formu

Postup:

1. Troubu zapnu na 170 °C. Formu na biskupský chlebíček vymažu máslem a vysypu moukou. Přebytek mouky vyklepu.

2. V kastrůlku rozehřeji máslo a nechám ho trochu zchladnout. Do robotové mísy dám cukr a vejce a šlehám do řidší pěny. Přiliji rozpuštěné máslo a zašlehám.

3. Ricottu a mléko vyšlehám dohladka, přidám do robotové mísy a zamíchám. Vsypu mouku a důkladně promíchám. Nakonec do těsta lehce vmíchám borůvky obalené v mouce.

4. Těsto naliji do formy a vložím do rozehřáté trouby. Peču asi 45 minut, může být i déle. Propečenost vyzkouším špejlí. Zapíchnu ji do středu těsta, po vytažení by měla zůstat suchá.  Pokud je ještě mokrá, tak ji dopeču. Pokud je těsto na povrchu upečené, ale uvnitř je ještě mokré, přikryji alobalem a nechám dopéct.

5. Upečený chlebíček nechám vychladnout a nakrájím.

Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta

Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta
Autor: foto © Alena Přichystalová

Ingredience:

Těsto:

200 ml mléka

50 g másla

sůl

50 g bezlepkové mouky chlebová směs bílá Freee

100 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá

2 vejce

500 g jahod bezlepková mouka na podsypání

Tvarohový krém:

250 g tučného tvarohu

200 g zakysané smetany

250 g smetany ke šlehání

2 vanilkové cukry nebo vanilková pasta dle chuti

cukr dle chuti

Postup:

1. Nejprve si připravím krém. Všechny suroviny dám do mísy, vyšlehám do hustější pěny a dám zatím do ledničky.

2. Připravím těsto. Do kastrolu dám vařit mléko, přidám máslo a špetku soli. Jakmile je máslo rozpuštěné a mléko začalo vřít, nasypu do něj oba druhy mouky. Důkladně míchám. Těsto je z počátku drobivější. Stále míchám, těsto vařečkou roztírám, aby se odstranily hrudky. Těsto odlepuji ode dna. Dělám to pár minut. Měl by vzniknout hladký bochánek, který se nelepí ke dnu.

3. Těsto přendám do robotové mísy a nechám za pomalého promíchávání vychladnout. Potom do těsta zašlehám celá vejce, jedno po druhém.

4. Připravím si velký hrnec s vodou a přivedu k varu. Lžící odebírám stejně velké kousky těsta, do kterého zabalím ovoce, rukama uhladím a vytvaruji do koule. Dám stranou na moukou posypaný talíř nebo tác. Vytvořím asi 15 knedlíků (dle velikosti jahod).

5. Knedlíky vložím do vroucí vody a vařím přibližně 7 minut. Připravím si mísu, kterou vymažu máslem. Uvařené knedlíky vyberu děrovanou naběračkou, vložím je do mísy a potřu je máslem, aby se k sobě nelepily.

6. Knedlíky podávám s tvarohovým krémem, kousky jahod, pocukrované a přelité máslem. 

Sýrový slaný koláč

Sýrový koláč
Autor: foto © Alena Přichystalová

Tento slaný koláč naprosto zbožňuji. Oceňuji i to, že ho lze obměňovat podle chuti nebo podle toho, co mám zrovna v ledničce, přičemž základ ze smetany a vajec zůstane stejný.

Ingredience:

1 balení bezlepkového listového těsta

bezlepková mouka na podsypání

máslo a bezlepková mouka na formu

Náplň:

200 sýra Gruyère

200 g sýra s modrou plísní (např. roquefort)

200 g sušené šunky (plátky)

400 ml smetany ke šlehání

4 vejce

sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

1. Zapnu troubu na 180 °C. Formu (28 cm) vymažu máslem a vysypu bezlepkovou moukou. Přebytek mouky vyklepu.

2. Listové těsto vyválím na pomoučněném vále, aby bylo o něco větší, než je forma. Přendám ho do formy, urovnám a vytvořím okraj. Těsto na dně formy propíchám vidličkou.

3. Těsto posypu nastrouhanými sýry. Šunku nakrájím na malé kousky a rozložím na sýr.

4. Ve smetaně rozšlehám vejce, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Se solí opatrně, oba sýry i šunka jsou slanější. Směs rovnoměrně naliji na těsto se sýry a šunkou.

5. Vložím do trouby a peču asi 40–50 minut. Pokud by koláč rychle hnědl, překryji ho alobalem.

Mezinárodní a české recepty nejen pro celiaky

Nová Bezlepková kuchařka
Autor: Archiv vydavatelstvé

Bezlepková kuchařka Zdeňky Mazúrové vás přenese do všech možných koutů světa, díky ní si budete moct v klidu vlastního domova užít a vychutnat atmosféru cizích krajů a kultur. Zavítáte do slunné Itálie, dozvíte se, jak bez lepku upéct oblíbený rakouský dezert, co chutná obyvatelům Chile, ale seznámíte se také se zajímavými či tradičními recepty české kuchyně. Celou knihu pak uzavírá speciální kapitola věnovaná vánočním receptům. Vedle inspirace pro každodenní i sváteční bezlepkové vaření a pečení tu naleznete spoustu nádherných ilustračních fotografií. Všechny recepty na slaná i sladká jídla jsou spjaty s autorčinými kulinářskými zážitky z návštěv rozličných zemí a jejich regionů, a vy tak máte šanci ochutnat zcela autentické pokrmy.

Bezlepkové kuchařky nejen pro celiaky
Autor: Archiv vydavatelství

Autor: REDAKCE