Levné a rychlé večeře: Co takhle bramborová pizza nebo lahodné kuřecí rizoto?
Připravit každý večer jídlo pro celou rodinu není vůbec jednoduché. Pokud vám dochází inspirace, zkuste naše levné rychlé recepty, na kterých si všichni pochutnáte, a přitom vám neudělají díru do rodinného rozpočtu.
Pikantní placičky
Pikantní placičkyAutor: David HávaDoba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 10 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
- 500 g oloupaných a nakrájených brambor
- 1 nasekanou čerstvou zelenou chilli papričku
- 1 lžíci nasekaného koriandru
- 2 lžíce hladké mouky
- kousek nastrouhaného zázvoru
- sůl, pepř
- olej na smažení
Postup:
Brambory uvařte v osolené vodě a pak je rozmačkejte. Kaši nechte vychladnout a pak k ní přidejte ostatní suroviny. Rukou pak vytvarujte z těsta placičky a opečte je na oleji dozlatova. Nechte je okapat na papírové utěrce a pak podávejte. Skvěle chutnají s čatní nebo pikantní majonézou.
Zapečené brambory s pórkem
Zapečené brambory s pórkemAutor: David HávaDoba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
- 600 g brambor nakrájených na plátky
- 2 pórky
- sůl, pepř
- 50 ml vývaru
- 50 ml mléka
- 1 lžíci másla
- špetku muškátového oříšku
Postup:
Do vymazané zapékací mísy navrstvěte střídavě plátky brambor a pórku, každou vrstvu zvlášť osolte a opepřete a ochuťte špetkou muškátového oříšku. Vývar smíchejte s mlékem a vše v míse zalijte. Navrch dejte kousky másla. Mísu přikryjte alobalem a brambory pečte asi půl hodiny v troubě předehřáté na 190 °C.
Pizza z brambor
Bramborová pizzaAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 35 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
- 450 g brambor
- 2 cibule
- 100 g šunky
- 1 klobásu
- 200 g eidamu
- hrst černých oliv
- oregano, sůl, pepř
- 2 vejce, olej
- 20 ml mléka
Postup:
Brambory nakrájejte na 1 cm velká kolečka. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, osolte a opepřete. Pečte je 20 minut při teplotě 200 °C. Cibuli, šunku a klobásu nakrájejte na kostičky. Sýr nastrouhejte najemno. Vejce smíchejte s mlékem, osolte je a opepřete. Plech vyjměte z trouby a na horké brambory dejte šunku, klobásu, cibuli a olivy. Pizzu posypte nastrouhaným sýrem a zalijte vaječnou směsí. Nakonec ji posypte oreganem a pečte dalších 15 minut.
Gratinované brambory
Vyzkoušejte naše tipy na levné a rychlé večeře. Co třeba gratinované brambory?Autor: GalbaniDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 1 hodina
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
- 800 g brambor
- 250 ml smetany
- 2 stroužky česneku
- sůl, bílý pepř
- máslo na vymazání pekáče
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Pekáček vymažte máslem a vrstvěte do něj brambory, každou vrstvu osolte a opepřete. Česnek prolisujte a smíchejte se smetanou. Zálivku ochuťte solí a pepřem a brambory zalijte. Pečte je asi 1 hodinu při teplotě 170 °C. Hotové brambory chutnají skvěle k pečenému masu nebo jako samostatný pokrm.
Rizoto
Lahodné rizoto s kuřecím masemAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
- 1 prsní kuřecí řízek
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 350 g rýže
- 150 ml bílého vína
- 1 l vývaru
- 1 lžičku másla
- citronovou kůru
- 200 g zelených fazolek
- 2 lžíce zakysané smetany
- sýr na posypání
- sůl
Postup:
V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte česnek, promíchejte a po chvilce vsypte propláchnutou rýži. Promíchejte, zalijte ji vínem, to nechte za stálého míchání odpařit a pak dolijte vývarem tak, aby v něm byla rýže ponořená. Rýži duste a postupně přilévejte podle potřeby vývar. Když zcela změkne, vmíchejte smetanu a máslo. Mezitím na pánvi opečte na kostičky nakrájené a osolené maso, přidejte pokrájené fazolky a vše chvíli poduste. Vmíchejte k rýži a před podáváním posypte citronovou kůrou a sýrem.
Česnekové špagety
špagety s česnekemAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
- 1 kuřecí prsní řízek
- 1 balení špaget
- 2 cukety
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- olej
- strouhanou citronovou kůru
- nasekanou petrželku
Postup:
Špagety uvařte podle návodu. Maso osolte, opepřete a opečte na pánvi s nepřilnavým povrchem. Pak ho nakrájejte na jemné plátky. Ve výpeku opečte nakrájenou cuketu a promíchejte ji s prolisovanými stroužky česneku. Směs osolte, smíchejte s masem, citronovou kůrou a čerstvě nasekanou petrželkou. Podávejte se špagetami nebo jinými těstovinami.
Foto: David Háva