Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Levné a rychlé večeře: Co takhle bramborová pizza nebo lahodné kuřecí rizoto?

  • Vyzkoušejte naše tipy na levné a rychlé večeře. Co třeba gratinované brambory?
    8. března 2015 | 06:00

    Připravit každý večer jídlo pro celou rodinu není vůbec jednoduché. Pokud vám dochází inspirace, zkuste naše levné rychlé recepty, na kterých si všichni pochutnáte, a přitom vám neudělají díru do rodinného rozpočtu.

  • Pikantní placičky

    Pikantní placičky
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 20 minut

    Doba pečení: 10 minut

    Budete potřebovat

    (pro 4 osoby):

    • 500 g oloupaných a nakrájených brambor
    • 1 nasekanou čerstvou zelenou chilli papričku
    • 1 lžíci nasekaného koriandru
    • 2 lžíce hladké mouky
    • kousek nastrouhaného zázvoru
    • sůl, pepř
    • olej na smažení

    Postup:

    Brambory uvařte v osolené vodě a pak je rozmačkejte. Kaši nechte vychladnout a pak k ní přidejte ostatní suroviny. Rukou pak vytvarujte z těsta placičky a opečte je na oleji dozlatova. Nechte je okapat na papírové utěrce a pak podávejte. Skvěle chutnají s čatní nebo pikantní majonézou.

  • Zapečené brambory s pórkem

    Zapečené brambory s pórkem
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 20 minut

    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat

    (pro 4 osoby):

    • 600 g brambor nakrájených na plátky
    • 2 pórky
    • sůl, pepř
    • 50 ml vývaru
    • 50 ml mléka
    • 1 lžíci másla
    • špetku muškátového oříšku

    Postup:

    Do vymazané zapékací mísy navrstvěte střídavě plátky brambor a pórku, každou vrstvu zvlášť osolte a opepřete a ochuťte špetkou muškátového oříšku. Vývar smíchejte s mlékem a vše v míse zalijte. Navrch dejte kousky másla. Mísu přikryjte alobalem a brambory pečte asi půl hodiny v troubě předehřáté na 190 °C.

  • Pizza z brambor

    Bramborová pizza
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 35 minut

    Budete potřebovat

    (pro 4 osoby):

    • 450 g brambor
    • 2 cibule
    • 100 g šunky
    • 1 klobásu
    • 200 g eidamu
    • hrst černých oliv
    • oregano, sůl, pepř
    • 2 vejce, olej
    • 20 ml mléka

    Postup:

    Brambory nakrájejte na 1 cm velká kolečka. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, osolte a opepřete. Pečte je 20 minut při teplotě 200 °C. Cibuli, šunku a klobásu nakrájejte na kostičky. Sýr nastrouhejte najemno. Vejce smíchejte s mlékem, osolte je a opepřete. Plech vyjměte z trouby a na horké brambory dejte šunku, klobásu, cibuli a olivy. Pizzu posypte nastrouhaným sýrem a zalijte vaječnou směsí. Nakonec ji posypte oreganem a pečte dalších 15 minut.

  • Gratinované brambory

    Vyzkoušejte naše tipy na levné a rychlé večeře. Co třeba gratinované brambory?
    Autor: Galbani

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 1 hodina

    Budete potřebovat

    (pro 4 osoby):

    • 800 g brambor
    • 250 ml smetany
    • 2 stroužky česneku
    • sůl, bílý pepř
    • máslo na vymazání pekáče

    Postup:

    Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Pekáček vymažte máslem a vrstvěte do něj brambory, každou vrstvu osolte a opepřete. Česnek prolisujte a smíchejte se smetanou. Zálivku ochuťte solí a pepřem a brambory zalijte. Pečte je asi 1 hodinu při teplotě 170 °C. Hotové brambory chutnají skvěle k pečenému masu nebo jako samostatný pokrm.

  • Rizoto

    Lahodné rizoto s kuřecím masem
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 40 minut

    Budete potřebovat

    (pro 4 osoby):

    • 1 prsní kuřecí řízek
    • 4 lžíce olivového oleje
    • 1 cibuli
    • 1 stroužek česneku
    • 350 g rýže
    • 150 ml bílého vína
    • 1 l vývaru
    • 1 lžičku másla
    • citronovou kůru
    • 200 g zelených fazolek
    • 2 lžíce zakysané smetany
    • sýr na posypání
    • sůl

    Postup:

    V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte česnek, promíchejte a po chvilce vsypte propláchnutou rýži. Promíchejte, zalijte ji vínem, to nechte za stálého míchání odpařit a pak dolijte vývarem tak, aby v něm byla rýže ponořená. Rýži duste a postupně přilévejte podle potřeby vývar. Když zcela změkne, vmíchejte smetanu a máslo. Mezitím na pánvi opečte na kostičky nakrájené a osolené maso, přidejte pokrájené fazolky a vše chvíli poduste. Vmíchejte k rýži a před podáváním posypte citronovou kůrou a sýrem.

  • Česnekové špagety

    špagety s česnekem
    Autor: David Háva

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 30 minut

    Budete potřebovat

    (pro 4 osoby):

    • 1 kuřecí prsní řízek
    • 1 balení špaget
    • 2 cukety
    • 3 stroužky česneku
    • sůl, pepř
    • olej
    • strouhanou citronovou kůru
    • nasekanou petrželku

    Postup:

    Špagety uvařte podle návodu. Maso osolte, opepřete a opečte na pánvi s nepřilnavým povrchem. Pak ho nakrájejte na jemné plátky. Ve výpeku opečte nakrájenou cuketu a promíchejte ji s prolisovanými stroužky česneku. Směs osolte, smíchejte s masem, citronovou kůrou a čerstvě nasekanou petrželkou. Podávejte se špagetami nebo jinými těstovinami.

    Foto: David Háva

Autor: Erika Pilátová/kok
Klíčová slova:  levné večeře, levné recepty, vaření
Diskuse ke článku
.