Pátek 4. října 2024
Svátek slaví František, zítra Eliška
Zataženo, déšť 10°C

Zelí na 7 skvělých způsobů: Levné, rychlé a plné vitaminů

  • Také máte chuť na zelí? Potřebujete vitamíny!
    15. února 2015 | 06:00

    Konec zimy není na čerstvou zeleninu právě bohatý, ale zelí je k dispozici stále, ať už čerstvé, kysané nebo sterilované. Ve všech podobách je bohatým zdrojem vitaminu C, posiluje imunitu, povzbuzuje tvorbu červených krvinek, prospívá srdci, nervům a krevnímu oběhu. Navíc stojí jen pár korun a dokážete z něj vyčarovat dobroty, po kterých se doslova zapráší.

  • Zelný koláč s jablky

    zelný koláč s jablky
    Autor: Isifa

    Budete potřebovat (na kulatou koláčovou formu):

    na těsto:

    • půl kostky droždí
    • 120 ml mléka 
    • 50 g másla
    • 250 g hladké mouky
    • cukr
    • špetku soli

    na náplň:

    • 400 g kysaného zelí
    • 2 jablka
    • 2 vejce
    • 50 g strouhaného eidamu
    • 200 g anglické slaniny
    • 2 lžíce nasekané petrželky
    • 1 kelímek smetany
    • 2 cibule

    Postup:

    Z mouky, vlažného mléka, másla, droždí, cukru a špetky soli vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě kynout přibližně půl hodiny. Poté rozválejte placku a přendejte do formy, nechte vyvýšené okraje. Slaninu a cibuli nakrájejte na kousky a osmahněte na pánvi. Přidejte petrželku, zelí a smetanu smíchanou s rozšlehanými vejci a sýrem. Směs nalijte na těsto a navrch naskládejte na měsíčky nakrájená jablka. Pečte ve vyhřáté troubě, dokud nejsou okraje koláče zlaté.

     

    Doba přípravy: 20 minut

    Doba vaření: 40 minut

  • Rychlá zelňačka

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    • zelňačka
      Autor: Isifa
    • 150 g kysaného zelí
    • 1 paprikovou klobásu 
    • 200 g brambor
    • 250 ml kysané smetany
    • 1 žloutek
    • 30 g másla
    • 20 g hladké mouky
    • 2 lžičky mleté sladké papriky
    • sůl
    • kmín 
    • ocet

    Postup:

    Nakládané zelí nakrájejte na menší kousky a opláchněte. Poté dejte do hrnce s vodou, přidejte kmín, sůl, na kostičky nakrájené brambory a vařte. Poté, co zelí změkne, dochuťte zelňačku octem a přilijte kysanou smetanu smíchanou s moukou. Nakonec přidejte žloutek, rozpuštěné máslo, mletou sladkou papriku, na kolečka nakrájenou klobásu a polévku chvilku povařte.

     

    Doba přípravy: 40 minut

    Doba pečení: 40 minut

  • Zelný závin z listového těsta

    zelný závin
    Autor: Isifa

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    • 1 balíček listového těsta
    • 200 g uzeniny (šunka, uzené, salám)
    • 50 g hermelínu
    • 200 g strouhaného eidamu
    • 500 g červeného kysaného zelí
    • 1 cibuli
    • kečup
    • 1 vejce

    Postup:

    Listové těsto rozválejte na pomoučněném vále. Každou placku potřete kečupem a najemno nakrájenou cibulí. Poté rozprostřete na těsto zelí, posypejte strouhaným sýrem a přidejte na kostičky nakrájenou uzeninu. Navrch položte plátky hermelínu. Opatrně zaviňte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Záviny potřete rozšlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě.

     

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 20 minut

  • Zelné placky

    zelné placky
    Autor: Isifa

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 500 g brambor
    • 500 g kysaného zelí
    • 2 vejce
    • hladkou mouku
    • sůl
    • pepř
    • 70 g uzeného masa
    • olej na smažení

    Postup:

    Brambory očistěte a nastrouhejte. Přidejte trochu pokrájeného kysaného zelí, vejce, na kostičky nakrájené uzené maso, osolte, opepřete a podle potřeby zahustěte moukou. Ze vzniklé směsi tvarujte placičky a smažte na pánvi po obou stranách.

     

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba smažení: 20 minut

  • Koláč s kuřecím masem

    Zelný koláč s kuřecím masem
    Autor: Profimedia

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    na těsto:

    • 250 g hladké mouky
    • půl kostky droždí
    • cukr
    • 120 ml mléka
    • 50 g másla
    • špetku soli

    na náplň:

    • 500 g kysaného zelí
    • 3 vejce
    • 300 g kuřecího masa
    • 2 lžíce nasekané petrželky
    • 1 kelímek kysané smetany
    • 2 cibule
    • 2 lžíce olivového oleje
    • sůl, pepř

    Postup:

    Z mouky, mléka, droždí, cukru, soli a másla vypracujte hladké těsto. Nechte vykynout na teplém místě přibližně půl hodiny. Mezitím nakrájejte cibuli najemno, maso na malé kostičky a obojí osmahněte na pánvi. Poté přidejte petrželku, kysané zelí, sůl a pepř. Vykynuté těsto vyválejte a rozložte do formy tak, aby zůstaly vyvýšené okraje. Na něj navrstvěte směs s masem a zelím. Navrch rozetřete kysanou smetanu rozmíchanou s rozšlehanými vejci, osolte, opepřete. Pečte ve vyhřáté troubě.

     

    Doba přípravy: 40 minut

    Doba pečení: 40 minut

  • Pečené kuře v zelí

    kuře pečené v zelí
    Autor: Profimedia

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 1 kuře 
    • 500 g kysaného zelí 
    • 1 cibuli 
    • 2 lžíce másla 
    • 200 ml zakysané smetany 
    • 1 lžičku grilovacího koření 
    • 1/2 lžičky oregana 
    • sůl a mletý pepř

    Postup:

    Kuře očistěte, omyjte a naporcujte. Podle chuti osolte a opepřete. Pekáč vymažte máslem a dno poklaďte kysaným zelím (včetně šťávy) a oloupanou nakrájenou cibulí. Posypejte ho oreganem a grilovacím kořením, přidejte trochu másla. Na zelí rozložte kuře. Kysanou smetanu rozšlehejte s trochou vody a zalijte obsah pekáčku. Pod pokličkou duste v troubě asi 40 minut, pak odklopte a ještě 15 minut dopékejte. Podávejte s bramborovým knedlíkem.

     

    Doba přípravy: 15 min

    Doba pečení: 60 min

  • Brambory zapečené se zelím a uzeným masem

    zapečené brambory se zelím
    Autor: Profimedia

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 600 g brambor 
    • 350 g uzeného masa 
    • 400 g sterilovaného zelí 
    • 50 g slaniny 
    • 1 cibuli 
    • 250 ml zakysané smetany 
    • sůl a drcený kmín 
    • 1 lžíci cukru krystal 
    • olej

    Postup:

    Brambory uvařte i se slupkou v osolené vodě, nechte zchladnout a oloupejte. Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte ji vyškvařit. Osmažte na ní nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte zelí i s nálevem a ochuťte lžičkou cukru a kmínem. Podle potřeby podlijte trochou vody a nechte podusit. Zapékací mísu vymažte olejem, dejte do ní třetinu zelí, poklaďte na plátky pokrájenými bramborami a osolte. Pokračujte vrstvou nakrájeného uzeného masa, pak vrstvěte znovu zelí, brambory, uzené maso, třetí část zelí a poslední vrstvou budou brambory. Vše zalijte rozšlehanou zakysanou smetanou a zapečte v předehřáté troubě asi 30 minut.

     

    Doba přípravy: 35 min

    Doba pečení: 30 min

Autor: pil/kok
Diskuse ke článku
.