Zelí na 7 skvělých způsobů: Levné, rychlé a plné vitaminů
Konec zimy není na čerstvou zeleninu právě bohatý, ale zelí je k dispozici stále, ať už čerstvé, kysané nebo sterilované. Ve všech podobách je bohatým zdrojem vitaminu C, posiluje imunitu, povzbuzuje tvorbu červených krvinek, prospívá srdci, nervům a krevnímu oběhu. Navíc stojí jen pár korun a dokážete z něj vyčarovat dobroty, po kterých se doslova zapráší.
Zelný koláč s jablky
zelný koláč s jablkyAutor: IsifaBudete potřebovat (na kulatou koláčovou formu):
na těsto:
- půl kostky droždí
- 120 ml mléka
- 50 g másla
- 250 g hladké mouky
- cukr
- špetku soli
na náplň:
- 400 g kysaného zelí
- 2 jablka
- 2 vejce
- 50 g strouhaného eidamu
- 200 g anglické slaniny
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 kelímek smetany
- 2 cibule
Postup:
Z mouky, vlažného mléka, másla, droždí, cukru a špetky soli vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě kynout přibližně půl hodiny. Poté rozválejte placku a přendejte do formy, nechte vyvýšené okraje. Slaninu a cibuli nakrájejte na kousky a osmahněte na pánvi. Přidejte petrželku, zelí a smetanu smíchanou s rozšlehanými vejci a sýrem. Směs nalijte na těsto a navrch naskládejte na měsíčky nakrájená jablka. Pečte ve vyhřáté troubě, dokud nejsou okraje koláče zlaté.
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Rychlá zelňačka
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
- zelňačkaAutor: Isifa
- 150 g kysaného zelí
- 1 paprikovou klobásu
- 200 g brambor
- 250 ml kysané smetany
- 1 žloutek
- 30 g másla
- 20 g hladké mouky
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- sůl
- kmín
- ocet
Postup:
Nakládané zelí nakrájejte na menší kousky a opláchněte. Poté dejte do hrnce s vodou, přidejte kmín, sůl, na kostičky nakrájené brambory a vařte. Poté, co zelí změkne, dochuťte zelňačku octem a přilijte kysanou smetanu smíchanou s moukou. Nakonec přidejte žloutek, rozpuštěné máslo, mletou sladkou papriku, na kolečka nakrájenou klobásu a polévku chvilku povařte.
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 40 minut
Zelný závin z listového těsta
zelný závinAutor: IsifaBudete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
- 1 balíček listového těsta
- 200 g uzeniny (šunka, uzené, salám)
- 50 g hermelínu
- 200 g strouhaného eidamu
- 500 g červeného kysaného zelí
- 1 cibuli
- kečup
- 1 vejce
Postup:
Listové těsto rozválejte na pomoučněném vále. Každou placku potřete kečupem a najemno nakrájenou cibulí. Poté rozprostřete na těsto zelí, posypejte strouhaným sýrem a přidejte na kostičky nakrájenou uzeninu. Navrch položte plátky hermelínu. Opatrně zaviňte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Záviny potřete rozšlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut
Zelné placky
zelné plackyAutor: IsifaBudete potřebovat (pro 4 osoby):
- 500 g brambor
- 500 g kysaného zelí
- 2 vejce
- hladkou mouku
- sůl
- pepř
- 70 g uzeného masa
- olej na smažení
Postup:
Brambory očistěte a nastrouhejte. Přidejte trochu pokrájeného kysaného zelí, vejce, na kostičky nakrájené uzené maso, osolte, opepřete a podle potřeby zahustěte moukou. Ze vzniklé směsi tvarujte placičky a smažte na pánvi po obou stranách.
Doba přípravy: 30 minut
Doba smažení: 20 minut
Koláč s kuřecím masem
Zelný koláč s kuřecím masemAutor: ProfimediaBudete potřebovat (pro 4 osoby):
na těsto:
- 250 g hladké mouky
- půl kostky droždí
- cukr
- 120 ml mléka
- 50 g másla
- špetku soli
na náplň:
- 500 g kysaného zelí
- 3 vejce
- 300 g kuřecího masa
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 kelímek kysané smetany
- 2 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
Z mouky, mléka, droždí, cukru, soli a másla vypracujte hladké těsto. Nechte vykynout na teplém místě přibližně půl hodiny. Mezitím nakrájejte cibuli najemno, maso na malé kostičky a obojí osmahněte na pánvi. Poté přidejte petrželku, kysané zelí, sůl a pepř. Vykynuté těsto vyválejte a rozložte do formy tak, aby zůstaly vyvýšené okraje. Na něj navrstvěte směs s masem a zelím. Navrch rozetřete kysanou smetanu rozmíchanou s rozšlehanými vejci, osolte, opepřete. Pečte ve vyhřáté troubě.
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 40 minut
Pečené kuře v zelí
kuře pečené v zelíAutor: ProfimediaBudete potřebovat (pro 4 osoby):
- 1 kuře
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibuli
- 2 lžíce másla
- 200 ml zakysané smetany
- 1 lžičku grilovacího koření
- 1/2 lžičky oregana
- sůl a mletý pepř
Postup:
Kuře očistěte, omyjte a naporcujte. Podle chuti osolte a opepřete. Pekáč vymažte máslem a dno poklaďte kysaným zelím (včetně šťávy) a oloupanou nakrájenou cibulí. Posypejte ho oreganem a grilovacím kořením, přidejte trochu másla. Na zelí rozložte kuře. Kysanou smetanu rozšlehejte s trochou vody a zalijte obsah pekáčku. Pod pokličkou duste v troubě asi 40 minut, pak odklopte a ještě 15 minut dopékejte. Podávejte s bramborovým knedlíkem.
Doba přípravy: 15 min
Doba pečení: 60 min
Brambory zapečené se zelím a uzeným masem
zapečené brambory se zelímAutor: ProfimediaBudete potřebovat (pro 4 osoby):
- 600 g brambor
- 350 g uzeného masa
- 400 g sterilovaného zelí
- 50 g slaniny
- 1 cibuli
- 250 ml zakysané smetany
- sůl a drcený kmín
- 1 lžíci cukru krystal
- olej
Postup:
Brambory uvařte i se slupkou v osolené vodě, nechte zchladnout a oloupejte. Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte ji vyškvařit. Osmažte na ní nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte zelí i s nálevem a ochuťte lžičkou cukru a kmínem. Podle potřeby podlijte trochou vody a nechte podusit. Zapékací mísu vymažte olejem, dejte do ní třetinu zelí, poklaďte na plátky pokrájenými bramborami a osolte. Pokračujte vrstvou nakrájeného uzeného masa, pak vrstvěte znovu zelí, brambory, uzené maso, třetí část zelí a poslední vrstvou budou brambory. Vše zalijte rozšlehanou zakysanou smetanou a zapečte v předehřáté troubě asi 30 minut.
Doba přípravy: 35 min
Doba pečení: 30 min