Párky, špekáčky, klobásky: Rychlé recepty pro každou příležitost | Pro ženy | Blesk.cz

Párky, špekáčky, klobásky: Rychlé recepty pro každou příležitost

  • Co třeba brambory zapečené se zelím a klobásou?
    13. února 2015 | 06:00

    V létě je milujeme u táboráku, ale ani v zimě si nemusíme špekáčky a další uzeniny tohoto typu odpírat. Máme pro vás celou plejádu jednoduchých receptů, které udělají ze špekáčku nebo párku prvotřídní delikatesu. 

     

  • Špekáčky v pivu

    Buřty v pivě

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 8 špekáčků
    • 2 středně velké cibule
    • 6 stroužků česneku
    • 200 ml tmavého piva
    • 1 lžíci medu
    • 5 lžic kečupu 
    • sůl

    Postup:

    Každý špekáček podélně rozkrojte tak, aby zůstal po jedné straně spojený. Vnitřní strany vymažte prolisovaným česnekem utřeným s trochou soli a poklaďte plátky cibule. Takto připravené je naskládejte do zapékací mísy nebo menšího pekáčku.
    Med rozmíchejte s kečupem, přilijte tmavé pivo, důkladně promíchejte a nalijte na špekáčky. Dejte péct do trouby asi na 25 minut.
    Podávejte s čerstvým chlebem.

    Doba přípravy: 10 min
    Doba pečení: 25 min

  • Utopené špekáčky

    Buřty v nálevu

    Budete potřebovat (na 1 velkou sklenici):

    • 4 až 6 špekáčků 
    • 3 červené cibule 
    • 1 lžičku mletého pepře

    na nálev:

    • 200 ml vody 
    • 100 ml octa 
    • 1 lžičku cukru krupice 
    • sůl

    Postup:

    Do půllitrové sklenice dávejte vrstvu špekáčků nakrájených na kolečka, vrstvu červené cibule pokrájené na kolečka, ochuťte pepřem a postup opakujte, dokud sklenici nenaplníte. Zalijte studeným nálevem, který připravíte tak, že do vody přidáte ocet, cukr, sůl, pepř a dobře promícháte. Dejte na 24 hodin proležet do lednice. Takto připravení utopenci vydrží v lednici až tři dny.

    Doba přípravy: 20 minut

  • Buřty v remuládě

    Buřty v remuládě

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 500 g špekáčků 
    • 1 až 2 velké sladkokyselé okurky 
    • 2 velké cibule 

    na marinádu: 

    • 3 lžíce octa 
    • 3 lžíce oleje 
    • 3 lžíce kečupu 
    • 2 lžíce hořčice 
    • 2 lžíce worchesterské omáčky 
    • malou majolku 
    • cukr

    Postup:

    Do hrnku dejte ocet, olej, kečup, hořčici a worchester, ohřívejte, míchejte, až se směs spojí, a pak odstavte (nevařte). Špekáčky oloupejte a nakrájejte na kolečka, cibuli a okurky také. Do sklenice střídavě vrstvěte buřty, cibuli a okurky. Zalijte prochladlou marinádou a nechte 24 hodin rozležet v chladničce. Před podáváním přidejte majolku, kterou můžete vmíchat i do vychladlé marinády. Podle chuti můžete přidat trochu cukru. Podávejte s chlebem.

    Doba přípravy: 30 min

  • Párky a zelenina v těstíčku

    špekáčky nebo párky v těstíčku

    Budete potřebovat (pro 10 osob):

    • 300 g listového těsta 
    • 8 špekáčků (vídeňských párků nebo jiných tenkých párků) 
    • 4 středně velké mrkve 
    • 4 stonky řapíkatého celeru 
    • vejce na potření 
    • dýňová semínka
    • strouhaný tvrdý sýr na posypání 
    • mouku na vál

     

    Postup:

    Do vroucí osolené vody dejte očištěnou, podélně překrojenou mrkev, přidejte na stejně dlouhé kousky nakrájený řapíkatý celer. Měkkou zeleninu sceďte. Špekáčky (párky) na krajích nařízněte. Listové těsto tence rozválejte na pomoučněném vále a rádýlkem nakrájejte na asi 5 cm široké pruhy. Do každého pruhu zabalte špekáček (párek), mrkev a celer. Balíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem, část posypejte semínky, část sýrem. Plech vložte do předehřáté trouby a upečte při 180 °C dozlatova (asi 20 minut).

    Doba přípravy: 20 min

    Doba pečení: 20 min

  • Špízová rychlovka

    špízová rychlovka

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 4 špekáčky 
    • 4 nakyslejší jablka 
    • 250 g tvrdého sýra, sůl
    • hladkou mouku na obalení 
    • sádlo nebo olej

    Postup:

    Špekáčky napařte nebo krátce povařte. Obalte je v mouce a opečte na sádle nebo na oleji. Nechte je vychladnout a potom je nakrájejte na silnější kolečka. Jablka nakrájejte na větší kousky a sýr na kostky. Kolečka špekáčků, kousky jablek a kostky sýra střídavě napichujte na špejle nebo špízové jehly. Špízy vložte na chvíli na (pod) rozpálený gril, aby se sýr neroztavil. Podávejte s pečivem a jogurtovou nebo majonézovou omáčkou.

    Doba přípravy: 20 minut

    Doba vaření: 5 minut

  • Buřtguláš

    Buřtguláš

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    • 1 kg brambor
    • 2 lžíce mleté sladké papriky
    • 100 ml oleje
    • 300 g špekáčků
    • 1 lžíci hladké mouky
    • 1 lžičku mletého kmínu
    • smetanu nebo mléko
    • 1 lžíci majoránky
    • 2 cibule
    • sůl

    Postup:

    Cibule oloupejte a nasekejte najemno. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Špekáčky oloupejte (ale není potřeba), podélně rozkrojte a rozkrájejte na půlkolečka. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte špekáčky, brambory, koření, sůl a chvíli orestujte. Pak vše podlijte vodou a vařte téměř doměkka. Přidejte mouku (můžete ji smíchat s trochou mléka nebo smetany), zalijte vodou a dobře provařte. Před dokončením podle chuti vsypejte majoránku a nechte přikryté pokličkou spařit. Před podáváním dochuťte podle potřeby. Můžete servírovat s chlebem, pečivem nebo samotné.

    Doba přípravy: 20 min

    Doba vaření: 30 min

  • Špekáčkový salát

    špekáčkový salát

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 4 špekáčky
    • 4 vejce uvařená natvrdo
    • 1 červenou cibuli
    • 1 bílou cibuli
    • 8 cherry rajčat
    • 1 zelenou papriku
    • 1 žlutou papriku
    • 1/4 ledového salátu
    • 1 lžíci olivového oleje
    • šťávu z 1 citronu (nebo ocet)
    • čerstvě drcený pepř, sůl 

    Postup:

    Oloupané špekáčky nakrájejte na kolečka, vložte je do mísy a zalijte polovinou citronové šťávy nebo octem. Přidejte na drobné kousky natrhaný salát, na kolečka nakrájené cibule, na jemné proužky rozkrájené papriky a rozpůlená rajčata. Osolte, opepřete, zalijte olejem a zbylou citronovou šťávou. Zlehka promíchejte a ozdobte na čtvrtky nakrájenými vejci. Podávejte s chlebem.

    Doba přípravy: 10 min

  • Zapečené brambory se zelím a klobásou

    Co třeba brambory zapečené se zelím a klobásou?

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    • 700 g brambor 
    • 1 balení kysaného zelí 
    • 6 špekáčků 
    • 1 kelímek smetany 
    • pepř
    • sůl

    Postup:

    Syrové oloupané brambory nakrájejte na plátky (asi 0,5 cm silné). To samé špekáčky. Klaďte do zapékací mísy nebo jiné vhodné nádoby vždy ve vrstvě brambory, zelí, klobásu. Posolte a opepřete. Postup opakujte, dokud se nespotřebují dané suroviny. Zakončete nejlépe vrstvou brambor. Nakonec brambory se zelím a klobásou zalijte smetanou a dejte zapékat do trouby na 180 stupňů Celsia.

    Doba přípravy: 20 min

    Doba vaření: 40 min

     

  • Spirálky

    spirálky

    Budete potřebovat (pro 10 osob):

    • 10 párků
    • 1 balení listového těsta
    • hořčici nebo křen
    • vajíčko

    Postup:

    Vyválené listové těsto nakrájejte na proužky silné asi 2 cm. Párek potřený hořčicí (popř. strouhaným křenem) do něj spirálovitě zaviňte. Vejce rozšlehejte a potřete s ním těsto. V předehřáté troubě pečte dozlatova přibližně 15 minut.

    Doba přípravy: 20 min

    Doba vaření: 15 min

Autor: red
Diskuse ke článku
.