Levné večeře od pondělka do neděle | Pro ženy | Blesk.cz

Levné večeře od pondělka do neděle

  • Vepřový plátek s kuskusem
    7. února 2015 | 06:00

    Vyzkoušejte recepty, které nezatíží vaši peněženku. Celou rodinu nakrmíte jen za stovku a všichni si pochutnají!

  • Pondělí: Celerové kousky v sezamu

     

    celerové kousky v sezamu

    Doba přípravy: 40 minut

    Doba vaření: 30 minut

     

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 800 g malých brambor
    • 200 g jogurtové majonézy
    • 1 velkou hlávku celeru
    • 150 g strouhanky
    • 100 g sezamových semínek
    • 1 lžíci másla
    • 1 lžíci nasekané pažitky
    • 1 lžíci nasekané petrželky
    • sůl

    Postup:

    Brambory oloupejte, nakrájejte na poloviny a uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte je vychladnout a promíchejte je s majonézou a nasekanou petrželkou i pažitkou. Celer nakrájejte na kousky a vařte ho v osolené vodě asi 5 minut. Nechte vychladnout a pak kousky potřete máslem. Obalte je ve strouhance smíchané se sezamem a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Celerové kousky opečte pod grilem dozlatova a podávejte s bramborovým salátem.

     

  • Úterý: Vepřový plátek s kuskusem

     

    Vepřový plátek s kuskusem

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 10 minut

     

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

     

    • 4 plátky vepřové krkovice
    • 2 stroužky česneku
    • 4 lžíce oleje
    • 1 lžíci citronové šťávy
    • sůl, pepř
    • 200 g kuskusu
    • 1 cibuli
    • 1 lžíci nasekaných bylinek
    • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry

     

    Postup:

    Stroužky česneku prolisujte a smíchejte v misce s olejem a citronovou šťávou. Maso naklepejte, osolte, opepřete a potřete marinádou. Nechte uležet nejlépe do druhého dne. Kuskus uvařte podle návodu. Na oleji opečte nasekanou cibuli a promíchejte ji s bylinkami. Vmíchejte ke kuskusu a přidejte lžičku citronové kůry. Maso opečte na suché grilovací pánvi z obou stran dozlatova. Podávejte s hotovým kuskusem.

     

  • Středa: Játra na víně

     

    Játra na víně

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 30 minut

     

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

     

    • 600 g drůbežích jater
    • 1 lžíci olivového oleje
    • 1 lžíci másla
    • 1 stroužek česneku
    • 12 jarních cibulek
    • 2 lžíce strouhanky
    • 200 ml bílého vína
    • sůl, pepř
    • nasekanou petrželku
    • pečivo

     

    Postup:

    V pánvi s rozpuštěným máslem a olejem narychlo opečte játra. Dejte je na talíř a ve výpeku orestujte jarní cibulky a prolisovaný stroužek česneku. Zpěňte, přidejte strouhanku a opečte. Do pánve vraťte játra, podlijte vínem a poduste doměkka. Osolte, opepřete a posypejte petrželkou. Podávejte s plátky nasucho opečené bagety.

     

  • Čtvrtek: Brokolicové placičky

     

    Brokolicové placičky

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba smažení: 20 minut

     

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

     

    • 1 brokolici
    • 50 g nastrouhaného sýra (gouda, eidam)
    • 100 g nastrouhané šunky
    • 1 vejce
    • strouhanku podle potřeby
    • špetku muškátového oříšku
    • 800 g brambor
    • 400 g mrkve
    • olej na smažení

     

    Postup:

    Brokolici rozdělte na růžičky a v osolené vodě ji uvařte doměkka. Pak ji šťouchadlem rozmačkejte, přidejte šunku, vejce, sýr, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Směs podle potřeby zahustěte strouhankou. Oloupané a nakrájené brambory uvařte v osolené vodě doměkka a stejně tak naložte s mrkví. Pak vše smíchejte, osolte, opepřete, zjemněte máslem a rozšťouchejte. Placičky osmažte na oleji dozlatova a podávejte je s hotovým pyré.

     

  • Pátek: Špagety s olivami

     

    Špagety s olivami

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 30 minut

     

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

     

    • 2 stroužky česneku
    • 5 ančoviček
    • 1 lžíci nasekané petrželky
    • 2 konzervy loupaných rajčat
    • hrst černých oliv
    • 1 lžíci kaparů
    • 400 g špaget
    • olivový olej

     

    Postup:

    Na oleji orestujte prolisované stroužky česneku. Přidejte ančovičky a nechte je zcela rozpustit. Přidejte loupaná rajčata, petrželku, olivy, kapary a omáčku nechte chvíli probublávat. Osolte, opepřete a nakonec vmíchejte uvařené špagety.

     

  • Sobota: Vegetariánské kari

     

    vegetariánské kari

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 30 minut

     

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

     

    4 lžíce kari pasty
    600 g mražené zeleniny
    100 g červené čočky
    200 g rýže
    2 cibule
    800 ml vývaru
    1 lžičku kurkumy
    sůl
    rozinky
    hrst nasekaného koriandru

     

    Postup:
    Na oleji opečte cibuli nakrájenou na větší kousky. Přidejte kari pastu a do hrnce nalijte vývar. Nasypte zeleninu a pod pokličkou ji duste asi 5 minut. Pak přidejte čočku a vařte, dokud nezměkne. Mezitím ve vodě smíchané s kurkumou uvařte podle návodu rýži. Hotové kari osolte, smíchejte s rýží, rozinkami a koriandrem.

     

  • Neděle: Kuřecí špízy

     

    Kuřecí špízy

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat

    (pro 4 osoby):

     

    • 400 g kuřecích prsních řízků
    • šťávu z 1 citronu
    • sůl, pepř
    • olivový olej

     

    Na salát:

    • 200 g polníčku
    • 100 g čerstvého špenátu
    • 1 lžíci dijonské hořčice
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíci citronové šťávy
    • sůl, pepř

     

     

    Postup:

    Maso nakrájejte na kostičky a chvíli ho marinujte ve směsi oleje a citronové šťávy. Pak ho napíchněte na namočené špejle, osolte a opepřete. Špízy opečte na grilovací pánvi dozlatova. Mezitím opláchněte polníček a listy špenátu. Pak smíchejte hořčici, olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vzniklou zálivkou promíchejte salát a podávejte s hotovými špízy.

     

     

Autor: Erika Pilátová/kok
Diskuse ke článku
.