Levné večeře od pondělka do neděle
Vyzkoušejte recepty, které nezatíží vaši peněženku. Celou rodinu nakrmíte jen za stovku a všichni si pochutnají!
Pondělí: Celerové kousky v sezamu
celerové kousky v sezamuAutor: David HávaDoba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 30 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 800 g malých brambor
- 200 g jogurtové majonézy
- 1 velkou hlávku celeru
- 150 g strouhanky
- 100 g sezamových semínek
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci nasekané pažitky
- 1 lžíci nasekané petrželky
- sůl
Postup:
Brambory oloupejte, nakrájejte na poloviny a uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte je vychladnout a promíchejte je s majonézou a nasekanou petrželkou i pažitkou. Celer nakrájejte na kousky a vařte ho v osolené vodě asi 5 minut. Nechte vychladnout a pak kousky potřete máslem. Obalte je ve strouhance smíchané se sezamem a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Celerové kousky opečte pod grilem dozlatova a podávejte s bramborovým salátem.
Úterý: Vepřový plátek s kuskusem
Vepřový plátek s kuskusemAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 10 minutBudete potřebovat
(pro 4 osoby):- 4 plátky vepřové krkovice
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
- sůl, pepř
- 200 g kuskusu
- 1 cibuli
- 1 lžíci nasekaných bylinek
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
Postup:
Stroužky česneku prolisujte a smíchejte v misce s olejem a citronovou šťávou. Maso naklepejte, osolte, opepřete a potřete marinádou. Nechte uležet nejlépe do druhého dne. Kuskus uvařte podle návodu. Na oleji opečte nasekanou cibuli a promíchejte ji s bylinkami. Vmíchejte ke kuskusu a přidejte lžičku citronové kůry. Maso opečte na suché grilovací pánvi z obou stran dozlatova. Podávejte s hotovým kuskusem.
Středa: Játra na víně
Játra na víněAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minutBudete potřebovat
(pro 4 osoby):- 600 g drůbežích jater
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci másla
- 1 stroužek česneku
- 12 jarních cibulek
- 2 lžíce strouhanky
- 200 ml bílého vína
- sůl, pepř
- nasekanou petrželku
- pečivo
Postup:
V pánvi s rozpuštěným máslem a olejem narychlo opečte játra. Dejte je na talíř a ve výpeku orestujte jarní cibulky a prolisovaný stroužek česneku. Zpěňte, přidejte strouhanku a opečte. Do pánve vraťte játra, podlijte vínem a poduste doměkka. Osolte, opepřete a posypejte petrželkou. Podávejte s plátky nasucho opečené bagety.
Čtvrtek: Brokolicové placičky
Brokolicové placičkyAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba smažení: 20 minutBudete potřebovat
(pro 4 osoby):- 1 brokolici
- 50 g nastrouhaného sýra (gouda, eidam)
- 100 g nastrouhané šunky
- 1 vejce
- strouhanku podle potřeby
- špetku muškátového oříšku
- 800 g brambor
- 400 g mrkve
- olej na smažení
Postup:
Brokolici rozdělte na růžičky a v osolené vodě ji uvařte doměkka. Pak ji šťouchadlem rozmačkejte, přidejte šunku, vejce, sýr, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Směs podle potřeby zahustěte strouhankou. Oloupané a nakrájené brambory uvařte v osolené vodě doměkka a stejně tak naložte s mrkví. Pak vše smíchejte, osolte, opepřete, zjemněte máslem a rozšťouchejte. Placičky osmažte na oleji dozlatova a podávejte je s hotovým pyré.
Pátek: Špagety s olivami
Špagety s olivamiAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minutBudete potřebovat
(pro 4 osoby):- 2 stroužky česneku
- 5 ančoviček
- 1 lžíci nasekané petrželky
- 2 konzervy loupaných rajčat
- hrst černých oliv
- 1 lžíci kaparů
- 400 g špaget
- olivový olej
Postup:
Na oleji orestujte prolisované stroužky česneku. Přidejte ančovičky a nechte je zcela rozpustit. Přidejte loupaná rajčata, petrželku, olivy, kapary a omáčku nechte chvíli probublávat. Osolte, opepřete a nakonec vmíchejte uvařené špagety.
Sobota: Vegetariánské kari
vegetariánské kariAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minutBudete potřebovat
(pro 4 osoby):4 lžíce kari pasty
600 g mražené zeleniny
100 g červené čočky
200 g rýže
2 cibule
800 ml vývaru
1 lžičku kurkumy
sůl
rozinky
hrst nasekaného koriandruPostup:
Na oleji opečte cibuli nakrájenou na větší kousky. Přidejte kari pastu a do hrnce nalijte vývar. Nasypte zeleninu a pod pokličkou ji duste asi 5 minut. Pak přidejte čočku a vařte, dokud nezměkne. Mezitím ve vodě smíchané s kurkumou uvařte podle návodu rýži. Hotové kari osolte, smíchejte s rýží, rozinkami a koriandrem.Neděle: Kuřecí špízy
Kuřecí špízyAutor: David HávaDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
- 400 g kuřecích prsních řízků
- šťávu z 1 citronu
- sůl, pepř
- olivový olej
Na salát:
- 200 g polníčku
- 100 g čerstvého špenátu
- 1 lžíci dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
- sůl, pepř
Postup:
Maso nakrájejte na kostičky a chvíli ho marinujte ve směsi oleje a citronové šťávy. Pak ho napíchněte na namočené špejle, osolte a opepřete. Špízy opečte na grilovací pánvi dozlatova. Mezitím opláchněte polníček a listy špenátu. Pak smíchejte hořčici, olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vzniklou zálivkou promíchejte salát a podávejte s hotovými špízy.