Bramborové recepty pro každou příležitost: Levné, rychlé a lahodné! | Pro ženy | Blesk.cz

Bramborové recepty pro každou příležitost: Levné, rychlé a lahodné!

  • Obyčejné brambory se mohou proměnit v luxusní hlavní chod!
    4. října 2014 | 06:00

    Podzimní odrůdy brambor už zaplnily obchody. Přichystaly jsme pro vás proto pět neobvyklých receptů, které dávají této tradiční surovině úplně nový rozměr. Zkuste třeba salát s čekankou a ořechy nebo bramborovou pizzu!

  • Bramborový salát s čekankou, fazolemi, vejci a modrým sýrem a ořechy

    Obyčejné brambory se mohou proměnit v luxusní hlavní chod!
    Doba přípravy: 20 minut
    Doba vaření: 20 minut

    4 porce

    Potřebujete:

    • 300 g vařených brambor ve slupce, oloupaných
    • 100 g vařených zelených fazolových lusků 
    • 4 vejce
    • 2 hlávky čekanky
    • 100 g modrého plísňového sýra (ideálně gorgonzoly)
    • 1 hrst vlašských ořechů (nejlépe čerstvých letošních)

    Na dresink:

    • 6 polévkových lžic olivového oleje
    • 2 polévkové lžíce červeného vinného octa
    • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
    • mořskou sůl
    • čerstvě mletý pepř

    Postup:

    Brambory oloupeme a pokrájíme podélně na čtvrtky. Fazole krátce povaříme v horké vodě a po scezení na několik minut ponoříme do ledové vody. Budou pak křehčí. Vejce uvaříme na hniličku. Necháme trochu zchladnout, oloupeme a rozdělíme na čtvrtiny.
    Čekanku rozložíme na jednotlivé listy, vypereme a vysušíme v odstředivce na saláty. Ořechy nasekáme. Sýr pokrájíme na kostičky. Servírujeme na jednotlivé talíře v pořadí: brambory, fazolky, čekanka. Následně zakapeme dresinkem. Ten připravíme smícháním všech ingrediencí. Nakonec posypeme sýrem a ořechy. Tip: Vajíčko můžete zkusit i pošírované, které má tekutý žloutek. Ten se pak po zakrojení do vejce v dokonalé harmonii spojí se zálivkou. Pošírované vejce tedy servírujeme v salátu celé, jen lehce nakrojené.


  • Brambory zapečené s uzeným, jablky, pórkem a vlašskými ořechy

    Zapečené brambory s uzeným jablky pórkem a ořechy

    Doba přípravy: 15 minut
    Doba vaření: 90 minut

    4 porce

    Potřebujete:

    • 1 hrnek na kolečka pokrájeného pórku
    • 3 podzimní jablka pokrájená na plátky
    • 300 g uzeného nebo 500g uzených žebírek.
    • 100g vlašských ořechů
    • 250 ml zakysané smetany
    • 250 ml mléka
    • 1 polévkovou lžíci másla

    Postup:

    Troubu předehřejeme na 200%. Brambory pokrájíme na cca 3 mm silné plátky, jablka na cca 0,5 cm silné plátky, pórek na kolečka. Maso pokrájím na přibližně 1x1 cm kostičky, v případě žeber obereme z kostí a nadrobno pokrájíme. Skládáme do máslem vymazaného pekáče po vrstvách. Začneme bramborami, pokračujeme pórkem, uzenýma jablky a ořechy, tak aby v pekáči vznikla asi 7 cm vrstva. Poslední vrstvu vyskládáme na střídačku z jablek a brambor, posypeme zbytkem pórku a zalijeme zakysanou smetanou vyšlehanou s hrnkem mléka. Posypeme ořechy a dáme péct na zhruba 30 minut, tak, aby byl povrch zlatavý.

     

  • Bramborové šišky Quenelles s parmezánem

    Bramborové šišky Quenelles s parmezánem
    Doba přípravy: 40 minut

    Doba vaření: 30 minut

    6 porcí

    Potřebujete:

    • 2 středně velká vejce
    • 500 g brambor, uvařených a rozmixovaných
    • 225 g polohrubé mouky
    • sůl, pepř
    • muškátový oříšek
    • 112 g másla
    • 60 g strouhanky
    • 75g strouhaného parmazánu

    Postup:

    Smíchejte brambory se dvěma vejci, přidejte mouku, sůl, pepř a muškátový oříšek. Rukama vypracujte těsto. Z něj pak uválejte malé válečky cca 2,5 cm dlouhé a jeden po druhém je házejte do vroucí osolené vody. Vařte 10 minut. Sceďte a nechte okapat.
    Zatím v pánvi rozpusťte máslo, až začne hnědnout, přisypte strouhanku a lehce orestujte. Uvařené šišky skládejte do zapékací nádoby vysypané polovinou parmezánu. Na vrch rovnoměrně nasypte orestovanou strouhanku, zbylý parmazán a polijte rozpuštěným másle. Pečeme na 220°C dozlatova.

  • Bramborová pizza s rozmarýnem

    Bramborová pizza s rozmarýnem
    Doba přípravy: 20 minut
    Doba vaření: 32 minut

    2 pizzy (o průměru cca 30 cm)

    Potřebujete:

    • 2 středně velké brambory
    • čerstvý rozmarýn
    • čerstvý tymián
    • sůl a pepř
    • 5 polévkových lžic másla
    • ¼ hrnku nadrobno nakrájené šalotky
    • 2 větší stroužky česneku, prolisované
    • 1 dcl bílého vína (např. Chardonnay)
    • ¼ čajové lžičky soli
    • špetka čerstvě mletého bílého pepře
    • 1 polévková lžíce citronové šťávy
    • 1 čajová lžička gelového bujonu
    • 2 hrnky strouhané mozzarely
    • 2x těsto na pizzu (koupíte chlazené)

    Postup:

    Troubu předehřejte na 180°C. Plech vyložte pečícím papírem a pokapejte olivovým olejem. Posolte a posypte pepřem. Brambory pokrájejte na tenoučké plátky a rozložte na pečící papír. Pečte 20 minut. Brambory by měly začít zlátnout. Nechte stranou odležet.
    Mezi tím si připravíme omáčku. Jednu lžíci másla rozpustíme na pánvi, přidáme šalotku, česnek a tymián. Restujeme dozlatova a pak přidáme sůl, víno, citrónovou šťávu a vývar. Vaříme, až je směs zahuštěná. Odstavíme z plotny a zjemníme máslem.

    Rozpalte troubu na maximum (cca 250°C). Plech vyložte pečícím papírem a na něj rozložte pizzové těsto, obvykle se prodává už vyválené. Na těsto nalijte omáčku, posypte mozzarelou, pokládejte plátky brambor a posypte čerstvý rozmarýnem a tymiánem. Pečte 10-12 minut.

     

  • Zapečené brambory s cuketou

    Zapečené brambory s cuketou
    Doba přípravy: 20 min
    Doba vaření: 1 hodina 30 min

    4 porce

    Potřebujete:

    • 1 kg brambor, oloupaných a pokrájených na 3 mm kolečka
    • 4 větší cukety, pokrájené na 3 mm kolečka
    • 4 středně velké červené cibule, pokrájené na 3 mm kolečka
    • 250 ml rajčatového pyré
    • 130 ml olivového oleje
    • 2 polévkové lžíce nasekané petrželky
    • sůl a pepř

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 200°C. Do velké zapékací nádoby naskládejte brambory, cuketu a cibuli. Zalijte rajčatovým pyré, olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte petrželí. Přidejte cca 100 ml vody a promíchejte, aby zelenina byla pěkně obalená v pyré a oleji. V předehřáté troubě pečeme 90 minut. Průběžně podléváme vodou tak, aby na konci vaření byla již odpařená. Necháme trochu zchladnout a servírujeme.

Klíčová slova: recepty, brambory, zapékané
Diskuse ke článku
.
1080p 720p 360p
DesktopMobile