Bramborové recepty pro každou příležitost: Levné, rychlé a lahodné!
Podzimní odrůdy brambor už zaplnily obchody. Přichystaly jsme pro vás proto pět neobvyklých receptů, které dávají této tradiční surovině úplně nový rozměr. Zkuste třeba salát s čekankou a ořechy nebo bramborovou pizzu!
Bramborový salát s čekankou, fazolemi, vejci a modrým sýrem a ořechy
Obyčejné brambory se mohou proměnit v luxusní hlavní chod!Autor: Profimedia
Doba vaření: 20 minut4 porce
Potřebujete:
- 300 g vařených brambor ve slupce, oloupaných
- 100 g vařených zelených fazolových lusků
- 4 vejce
- 2 hlávky čekanky
- 100 g modrého plísňového sýra (ideálně gorgonzoly)
- 1 hrst vlašských ořechů (nejlépe čerstvých letošních)
Na dresink:
- 6 polévkových lžic olivového oleje
- 2 polévkové lžíce červeného vinného octa
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- mořskou sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
Brambory oloupeme a pokrájíme podélně na čtvrtky. Fazole krátce povaříme v horké vodě a po scezení na několik minut ponoříme do ledové vody. Budou pak křehčí. Vejce uvaříme na hniličku. Necháme trochu zchladnout, oloupeme a rozdělíme na čtvrtiny.
Čekanku rozložíme na jednotlivé listy, vypereme a vysušíme v odstředivce na saláty. Ořechy nasekáme. Sýr pokrájíme na kostičky. Servírujeme na jednotlivé talíře v pořadí: brambory, fazolky, čekanka. Následně zakapeme dresinkem. Ten připravíme smícháním všech ingrediencí. Nakonec posypeme sýrem a ořechy. Tip: Vajíčko můžete zkusit i pošírované, které má tekutý žloutek. Ten se pak po zakrojení do vejce v dokonalé harmonii spojí se zálivkou. Pošírované vejce tedy servírujeme v salátu celé, jen lehce nakrojené.Brambory zapečené s uzeným, jablky, pórkem a vlašskými ořechy
Zapečené brambory s uzeným jablky pórkem a ořechyAutor: ProfimediaDoba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 90 minut4 porce
Potřebujete:
- 1 hrnek na kolečka pokrájeného pórku
- 3 podzimní jablka pokrájená na plátky
- 300 g uzeného nebo 500g uzených žebírek.
- 100g vlašských ořechů
- 250 ml zakysané smetany
- 250 ml mléka
- 1 polévkovou lžíci másla
Postup:
Troubu předehřejeme na 200%. Brambory pokrájíme na cca 3 mm silné plátky, jablka na cca 0,5 cm silné plátky, pórek na kolečka. Maso pokrájím na přibližně 1x1 cm kostičky, v případě žeber obereme z kostí a nadrobno pokrájíme. Skládáme do máslem vymazaného pekáče po vrstvách. Začneme bramborami, pokračujeme pórkem, uzenýma jablky a ořechy, tak aby v pekáči vznikla asi 7 cm vrstva. Poslední vrstvu vyskládáme na střídačku z jablek a brambor, posypeme zbytkem pórku a zalijeme zakysanou smetanou vyšlehanou s hrnkem mléka. Posypeme ořechy a dáme péct na zhruba 30 minut, tak, aby byl povrch zlatavý.
Bramborové šišky Quenelles s parmezánem
Bramborové šišky Quenelles s parmezánemAutor: ProfimediaDoba vaření: 30 minut
6 porcí
Potřebujete:
- 2 středně velká vejce
- 500 g brambor, uvařených a rozmixovaných
- 225 g polohrubé mouky
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- 112 g másla
- 60 g strouhanky
- 75g strouhaného parmazánu
Postup:
Smíchejte brambory se dvěma vejci, přidejte mouku, sůl, pepř a muškátový oříšek. Rukama vypracujte těsto. Z něj pak uválejte malé válečky cca 2,5 cm dlouhé a jeden po druhém je házejte do vroucí osolené vody. Vařte 10 minut. Sceďte a nechte okapat.
Zatím v pánvi rozpusťte máslo, až začne hnědnout, přisypte strouhanku a lehce orestujte. Uvařené šišky skládejte do zapékací nádoby vysypané polovinou parmezánu. Na vrch rovnoměrně nasypte orestovanou strouhanku, zbylý parmazán a polijte rozpuštěným másle. Pečeme na 220°C dozlatova.Bramborová pizza s rozmarýnem
Bramborová pizza s rozmarýnemAutor: Profimedia
Doba vaření: 32 minut2 pizzy (o průměru cca 30 cm)
Potřebujete:
- 2 středně velké brambory
- čerstvý rozmarýn
- čerstvý tymián
- sůl a pepř
- 5 polévkových lžic másla
- ¼ hrnku nadrobno nakrájené šalotky
- 2 větší stroužky česneku, prolisované
- 1 dcl bílého vína (např. Chardonnay)
- ¼ čajové lžičky soli
- špetka čerstvě mletého bílého pepře
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 1 čajová lžička gelového bujonu
- 2 hrnky strouhané mozzarely
- 2x těsto na pizzu (koupíte chlazené)
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C. Plech vyložte pečícím papírem a pokapejte olivovým olejem. Posolte a posypte pepřem. Brambory pokrájejte na tenoučké plátky a rozložte na pečící papír. Pečte 20 minut. Brambory by měly začít zlátnout. Nechte stranou odležet.
Mezi tím si připravíme omáčku. Jednu lžíci másla rozpustíme na pánvi, přidáme šalotku, česnek a tymián. Restujeme dozlatova a pak přidáme sůl, víno, citrónovou šťávu a vývar. Vaříme, až je směs zahuštěná. Odstavíme z plotny a zjemníme máslem.Rozpalte troubu na maximum (cca 250°C). Plech vyložte pečícím papírem a na něj rozložte pizzové těsto, obvykle se prodává už vyválené. Na těsto nalijte omáčku, posypte mozzarelou, pokládejte plátky brambor a posypte čerstvý rozmarýnem a tymiánem. Pečte 10-12 minut.
Zapečené brambory s cuketou
Zapečené brambory s cuketouAutor: Profimedia
Doba vaření: 1 hodina 30 min4 porce
Potřebujete:
- 1 kg brambor, oloupaných a pokrájených na 3 mm kolečka
- 4 větší cukety, pokrájené na 3 mm kolečka
- 4 středně velké červené cibule, pokrájené na 3 mm kolečka
- 250 ml rajčatového pyré
- 130 ml olivového oleje
- 2 polévkové lžíce nasekané petrželky
- sůl a pepř
Postup:
Troubu předehřejte na 200°C. Do velké zapékací nádoby naskládejte brambory, cuketu a cibuli. Zalijte rajčatovým pyré, olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte petrželí. Přidejte cca 100 ml vody a promíchejte, aby zelenina byla pěkně obalená v pyré a oleji. V předehřáté troubě pečeme 90 minut. Průběžně podléváme vodou tak, aby na konci vaření byla již odpařená. Necháme trochu zchladnout a servírujeme.