Skvělé recepty z brambor: Indická polévka, zapečené brambory nebo chutné placky
Vyzkoušejte třeba celé menu. Hustá exotická bramboračka je plná samých dobrot a klidně poslouží i jako hlavní chod. Zapečené brambory s pikantní klobásou zase jsou snadné a rychlé na přípravu. A sladké placky sypané strouhaným perníkem vám připomenou dětství. Co víc si přát...
Indická bramborová polévka s hráškem
Recepty z bramborAutor: archiv
Doba vaření: 40 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
250 g oloupaných a nakrájených brambor
2 lžíce oleje
1 nakrájenou cibuli
2 prolisované stroužky česneku
1 lžičku koření garam masala
1 lžičku mletého koriandru
1 lžičku mletého římského kmínu
900 ml zeleninového vývaru
1 najemno nasekanou chilli papričku
100 g mraženého hrášku
4 lžíce bílého jogurtu
sůl, pepř
lístky koriandru na zdobeníPostup:
Ve velkém hrnci rozpalte olej, přidejte brambory, cibuli, česnek a za stálého míchání asi 5 minut opékejte. Přidejte koření a ještě krátce orestujte. Do hrnce nalijte vývar, přihoďte nasekanou chilli papričku a polévku vařte pod pokličkou asi 20 minut. Pak přidejte hrášek a vařte asi ještě 5 minut. Nakonec vmíchejte do polévky jogurt, dochuťte ji solí a pepřem a podávejte v miskách.Zapečené brambory s olivami, rajčaty a pikantní klobásou
Recepty z bramborAutor: archiv
Doba zapékání: 10 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
700 g na plátky nakrájených brambor
3 lžíce olivového oleje
1 najemno nasekanou cibuli
2 prolisované stroužky česneku
400 g nakrájených rajčat z konzervy
100 g na kolečka nakrájené klobásy chorizo
1 zelenou papriku nakrájenou na proužky
1/2 lžičky sladké mleté papriky
hrst černých oliv
8 vajec
1 lžíci nasekané petrželky
sůl, pepřPostup:
Brambory vařte asi 10 minut v osolené vodě. Mezitím na velké
pánvi rozehřejte olej. Krátce na něm opečte cibuli a česnek, přidejte rajčata a vařte, dokud se z větší části neodpaří tekutina. Vmíchejte brambory, chorizo, papriku, olivy a směs vařte ještě 5 minut. Pak vše rozložte do olejem vymazané zapékací mísy. Navrchu vytvořte 8 důlků a do každého vyklepněte vejce. Vložte do trouby předehřáté na 220 °C a zapékejte 8 až 10 minut. Hotový pokrm posypejte nasekanou petrželkou a podávejte s křupavým pečivem.NÁŠ TIP:
Pro zvýraznění chuti přidejte do směsi na pánvi lžičku chilli koření.Babiččiny bramborové placky
Recepty z bramborAutor: archiv
Doba pečení: 15 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku hladké mouky
1 vejce
špetku soli
8 středně velkých bramborNa posypání:
1/2 balíčku nastrouhaných rumových perníčků
2 lžíce moučkového cukru
másloPostup:
Brambory uvařte ve slupce, nechte je vychladnout a oloupejte. Nastrouhejte je na jemném struhadle a smíchejte s ostatními surovinami. Vypracujte hladké těsto, které nechte chvíli odpočinout. Pak z něj vytvarujte váleček, nakrájejte ho na stejně velké dílky a tvarujte placky, které skládejte na suchý plech. Pečte je asi 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Pak je otočte a dopečte ještě 5 minut. Upečené placky potřete máslem, posypejte strouhanými perníčky a moučkovým cukrem.NEPŘEHLÉDNĚTE
Další bramborové recepty najde ve velké "bramborové" příloze časopisu Blesk pro ženy číslo 38, který vychází v pondělí 15. 9.Blesk pro ženy číslo 38Autor: archiv