Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skvělé recepty z brambor: Indická polévka, zapečené brambory nebo chutné placky

  • Nejlepší bramborové recepty: Od polévky až po dezert
    14. září 2014 | 06:00

    Vyzkoušejte třeba celé menu. Hustá exotická bramboračka je plná samých dobrot a klidně poslouží i jako hlavní chod. Zapečené brambory s pikantní klobásou zase jsou snadné a rychlé na přípravu. A sladké placky sypané strouhaným perníkem vám připomenou dětství. Co víc si přát...

  • Indická bramborová polévka s hráškem

    Recepty z brambor
    Autor: archiv
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 40 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    250 g oloupaných a nakrájených brambor
    2 lžíce oleje
    1 nakrájenou cibuli
    2 prolisované stroužky česneku
    1 lžičku koření garam masala
    1 lžičku mletého koriandru
    1 lžičku mletého římského kmínu
    900 ml zeleninového vývaru
    1 najemno nasekanou chilli papričku
    100 g mraženého hrášku
    4 lžíce bílého jogurtu
    sůl, pepř
    lístky koriandru na zdobení

    Postup:
    Ve velkém hrnci rozpalte olej, přidejte brambory, cibuli, česnek a za stálého míchání asi 5 minut opékejte. Přidejte koření a ještě krátce orestujte. Do hrnce nalijte vývar, přihoďte nasekanou chilli papričku a polévku vařte pod pokličkou asi 20 minut. Pak přidejte hrášek a vařte asi ještě 5 minut. Nakonec vmíchejte do polévky jogurt, dochuťte ji solí a pepřem a podávejte v miskách.

  • Zapečené brambory s olivami, rajčaty a pikantní klobásou

    Recepty z brambor
    Autor: archiv
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba zapékání: 10 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    700 g na plátky nakrájených brambor
    3 lžíce olivového oleje
    1 najemno nasekanou cibuli
    2 prolisované stroužky česneku
    400 g nakrájených rajčat z konzervy
    100 g na kolečka nakrájené klobásy chorizo
    1 zelenou papriku nakrájenou na proužky
    1/2 lžičky sladké mleté papriky
    hrst černých oliv
    8 vajec
    1 lžíci nasekané petrželky
    sůl, pepř

    Postup:
    Brambory vařte asi 10 minut v osolené vodě. Mezitím na velké
    pánvi rozehřejte olej. Krátce na něm opečte cibuli a česnek, přidejte rajčata a vařte, dokud se z větší části neodpaří tekutina. Vmíchejte brambory, chorizo, papriku, olivy a směs vařte ještě 5 minut. Pak vše rozložte do olejem vymazané zapékací mísy. Navrchu vytvořte 8 důlků a do každého vyklepněte vejce. Vložte do trouby předehřáté na 220 °C a zapékejte 8 až 10 minut. Hotový pokrm posypejte nasekanou petrželkou a podávejte s křupavým pečivem.

    NÁŠ TIP:
    Pro zvýraznění chuti přidejte do směsi na pánvi lžičku chilli koření.

  • Babiččiny bramborové placky

    Recepty z brambor
    Autor: archiv
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 15 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    1/2 hrnku polohrubé mouky
    1/2 hrnku hladké mouky
    1 vejce
    špetku soli
    8 středně velkých brambor

    Na posypání:
    1/2 balíčku nastrouhaných rumových perníčků
    2 lžíce moučkového cukru
    máslo

    Postup:
    Brambory uvařte ve slupce, nechte je vychladnout a oloupejte. Nastrouhejte je na jemném struhadle a smíchejte s ostatními surovinami. Vypracujte hladké těsto, které nechte chvíli odpočinout. Pak z něj vytvarujte váleček, nakrájejte ho na stejně velké dílky a tvarujte placky, které skládejte na suchý plech. Pečte je asi 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Pak je otočte a dopečte ještě 5 minut. Upečené placky potřete máslem, posypejte strouhanými perníčky a moučkovým cukrem.

    NEPŘEHLÉDNĚTE
    Další bramborové recepty najde ve velké "bramborové" příloze časopisu Blesk pro ženy číslo 38, který vychází v pondělí 15. 9.

    Blesk pro ženy číslo 38
    Autor: archiv

Autor: pil
Klíčová slova:  recepty, brambory
Diskuse ke článku
.