Recepty z nových brambor podle šéfkuchaře Ihnačáka
Brambory jsou doslova zázračnou surovinou. Nejen že jsou poměrně levné, ale také vás dokážou zasytit na hodně dlouho a mají báječnou chuť. Podávat je přitom nemusíte jen jako přílohu, ale připravíte z nich i lahodné hlavní jídlo nebo báječnou polévku. Vyzkoušejte například salát se sušenou šunkou nebo gnocchi s koprem.
- Na 2 porce budete potřebovat:
Slovenská omeleta se slaninou
Selská omeletaAutor: shutterstock.com- 50ml olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2 větší brambory, očištěné a nakrájené na plátky
- 100g uzené slaniny, nakrájené na tenké plátky
- 2 šalotky, nakrájené na plátky
- sůl a čerstvě umletý černý pepř
- 4 vejce
- 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
- čerstvá majoránka
Postup:
Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem. Přidáme plátky brambor a za občasného prohození je opékáme, dokud nemají zlatavou barvu. Postupně přidáváme slaninu a šalotku, ochutíme solí a pepřem a pokračujeme v opékání ještě asi 10 minut.
Mezitím rozšleháme v míse vejce s nasekaným česnekem, lístky čerstvé majoránky, solí a pepřem. Kdo má rád pikantní chuť, může v této fázi přidat ještě nadrobno nasekanou chilli papričku.
Směs nalijeme na opečené brambory se slaninou a šalotkou a pánev dáme na dalších 10 minut do trouby, předehřáté na 200°C. Omeletu překlopíme na talíř a podáváme s domácí nakládanou zeleninou, například beraními rohy, okurkami nebo dalšími specialitami.
- Na 6 porcí budete potřebovat:
Bramborová polévka se sušenými dubáky
Bramborová polévka s houbamiAutor: shutterstock.com- hrst sušených dubáků
- 3 bobkové listy
- 100ml suchého bílého vína
- extra panenský olivový olej
- 1 lžíce másla
- 1 pórek, pouze bílá část, nakrájená na drobno
- celý čtyřbarevný pepř
- 3 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 300g brambor, očištěných a nakrájených na kostky
- 1 mrkev, očištěná, nakrájená na kostky
- 1,5l kuřecího vývaru
- sůl
- 1 lžíce hladké mouky
- čerstvá majoránka
Postup:
Nejprve si namočíme dubáky s bobkovými listy do bílého vína - nejlépe den předem. Pokud je namáčíme až těsně před použitím, zahřejeme víno na 50°C.
V hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo, přidáme nakrájený pórek, čtyřbarevný pepř a česnek a na slabém ohni opečeme dozlatova. Potom přidáme mrkev, brambory, dubáky i s vínem, podlijeme vývarem, posolíme a vaříme 30 minut, dokud brambory nezměknou.
Jíšku si připravíme tak, že na 100ml oleje opékáme 100g mouky asi 7 minut za stálého míchání.
Na závěr přidáme do polévky hotovou jíšku a lístky čerstvé majoránky a ještě 5 minut povaříme.
- Na 5 porcí budete potřebovat:
Brambory plněné bramborami a zlatou cibulkou
Pečené plněné bramboryAutor: shutterstock.com- 10 brambor, stejně velkých a omytých
- sůl a mletý černý pepř
- 1 lžíce másla
- 1 menší cibule, nasekaná nadrobno
- asi 50g nastrouhaného parmazánu
- hrst čerstvých bylinek, například kopr, petrželka a pažitka
Postup:
Brambory vaříme v osolené vodě doměkka asi 30 minut. Zbytečně do nich nepícháme, abychom je nepoškodili. Mezi tím opečeme na másle do zlatohněda cibuli.
Brambory vyndáme z hrnce, necháme vychladnout, rozpůlíme po délce a ostrou lžící z nich vydlabeme vnitřek, který si odložíme do mísy. Vzniklé lodičky rozložíme vedle sebe na pečící plech a z vnitřku připravíme náplň.
Do vydlabané hmoty přidáme nastrouhaný parmazán, nasekané bylinky, opečenou cibuli, sůl a pepř a důkladně rozmícháme, nejlépe v kuchyňském robotu metličkou. Takto připravenou náplň rozdělíme do bramborových lodiček.
Brambory dáme do trouby předehřáté na 220°C a pečeme 20 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatohnědá kůrka.
- Na 5 porcí budete potřebovat:
Bramborové gnocchi s koprem
GnocchiAutor: shutterstock.com- 1kg brambor, očištěných
- 125g hladké mouky
- 125g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1žloutek
- špetku muškátového oříšku
- sůl
na omáčku:
- 200g másla
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- sůl a mletý černý pepř
- 200ml suchého bílého vína
- hrst kopru
- nastrouhaný parmazán na posypání
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé je oloupeme a propasírujeme. Přidáme mouku, vejce, žloutek, sůl a muškátový oříšek. Vypracujeme pružné těsto, vyválíme z něho válečky o průměru asi 2cm a nakrájíme je na kousky. Ozdobíme otisknutím vidličky a vaříme asi 3 minuty, dokud nevyplavou na hladinu.
Mezitím v rozehřáté pánvi smícháme máslo, kůru z chemicky neošetřeného citronu, sůl a pepř. Chvíli zahříváme, dokud se z másla neodpaří voda, a potom podlijeme kvalitním suchým bílým vínem. Vaříme asi 5 minut, přidáme uvařené gnocchi a nasekaný kopr, prohodíme a případně dochutíme. Před podáváním posypeme nastrouhaným parmazánem.
- Na 6-8 porcí budete potřebovat:
Bramborový salát se sušenou vepřovou kýtou
Bramborový salát se sušenou šunkouAutor: shutterstock.com- 1kg brambor
- mořská sůl a čerstvě umletý černý pepř
- 2 růžové oválné šalotky
- 1 lžička krystalového cukru
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 300g čerstvého sladkého hrášku
- 250g sušené šunky (například prosciutta nebo schwarzwaldské šunky)
- čerstvě natrhané bylinky, například máta, petrželka oregano (dobromysl)
na majonézu:
- 2 žloutky
- 150ml oleje
- sůl a černý pepř
- 1 lžíce bílého vinného octa
Postup:
Nejprve si připravíme majonézu. Žloutky dáme do misky a za stálého šlehání pomalu přiléváme olej, dokud směs nezhoustne. Potom ji ochutíme.
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka, scedíme a necháme vychladnout. Potom je oloupeme a nakrájíme na kousky. Šalotku nakrájíme na nudličky, posypeme lžičkou cukru a pokapeme bílým vinným octem. Zlehka promícháme a necháme chvíli rozležet.
Mezitím vyloupeme hrášek. Do rozležené ochucené šalotky přidáme brambory hrášek a majonézu., dochutíme solí a pepřem a zlehka promícháme. Přidáme sušenou šunku a nakonec salát posypeme čerstvými bylinkami.
Více báječných receptů z kuchyně Marcela Ihnačáka naleznete v kuchařce Zelenina moje láska, kterou vydalo nakladatelství Slovart.