Recepty z nových brambor podle šéfkuchaře Ihnačáka | Pro ženy | Blesk.cz

Recepty z nových brambor podle šéfkuchaře Ihnačáka

  • Vyzkoušejte báječné bramborové recepty z kuchyně slavného šéfkuchaře
    28. června 2014 | 06:00

    Brambory jsou doslova zázračnou surovinou. Nejen že jsou poměrně levné, ale také vás dokážou zasytit na hodně dlouho a mají báječnou chuť. Podávat je přitom nemusíte jen jako přílohu, ale připravíte z nich i lahodné hlavní jídlo nebo báječnou polévku. Vyzkoušejte například salát se sušenou šunkou nebo gnocchi s koprem.

  • Slovenská omeleta se slaninou

    Na 2 porce budete potřebovat:


    Selská omeleta

    • 50ml olivového oleje
    • 1 lžíce másla
    • 2 větší brambory, očištěné a nakrájené na plátky
    • 100g uzené slaniny, nakrájené na tenké plátky
    • 2 šalotky, nakrájené na plátky
    • sůl a čerstvě umletý černý pepř
    • 4 vejce
    • 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
    • čerstvá majoránka

     

    Postup:


    Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem. Přidáme plátky brambor a za občasného prohození je opékáme, dokud nemají zlatavou barvu. Postupně přidáváme slaninu a šalotku, ochutíme solí a pepřem a pokračujeme v opékání ještě asi 10 minut.

     

    Mezitím rozšleháme v míse vejce s nasekaným česnekem, lístky čerstvé majoránky, solí a pepřem. Kdo má rád pikantní chuť, může v této fázi přidat ještě nadrobno nasekanou chilli papričku.

     

    Směs nalijeme na opečené brambory se slaninou a šalotkou a pánev dáme na dalších 10 minut do trouby, předehřáté na 200°C. Omeletu překlopíme na talíř a podáváme s domácí nakládanou zeleninou, například beraními rohy, okurkami nebo dalšími specialitami.

  • Bramborová polévka se sušenými dubáky

    Na 6 porcí budete potřebovat:

     

    Bramborová polévka s houbami

    • hrst sušených dubáků
    • 3 bobkové listy
    • 100ml suchého bílého vína
    • extra panenský olivový olej
    • 1 lžíce másla
    • 1 pórek, pouze bílá část, nakrájená na drobno
    • celý čtyřbarevný pepř
    • 3 stroužky česneku, nasekané nadrobno
    • 300g brambor, očištěných a nakrájených na kostky
    • 1 mrkev, očištěná, nakrájená na kostky
    • 1,5l kuřecího vývaru
    • sůl
    • 1 lžíce hladké mouky
    • čerstvá majoránka

     

    Postup:


    Nejprve si namočíme dubáky s bobkovými listy do bílého vína - nejlépe den předem. Pokud je namáčíme až těsně před použitím, zahřejeme víno na 50°C.

     

    V hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo, přidáme nakrájený pórek, čtyřbarevný pepř a česnek a na slabém ohni opečeme dozlatova. Potom přidáme mrkev, brambory, dubáky i s vínem, podlijeme vývarem, posolíme a vaříme 30 minut, dokud brambory nezměknou.

     

    Jíšku si připravíme tak, že na 100ml oleje opékáme 100g mouky asi 7 minut za stálého míchání.

     

    Na závěr přidáme do polévky hotovou jíšku a lístky čerstvé majoránky a ještě 5 minut povaříme.

  • Brambory plněné bramborami a zlatou cibulkou

    Na 5 porcí budete potřebovat:


    Pečené plněné brambory

    • 10 brambor, stejně velkých a omytých
    • sůl a mletý černý pepř
    • 1 lžíce másla
    • 1 menší cibule, nasekaná nadrobno
    • asi 50g nastrouhaného parmazánu
    • hrst čerstvých bylinek, například kopr, petrželka a pažitka

     

    Postup:


    Brambory vaříme v osolené vodě doměkka asi 30 minut. Zbytečně do nich nepícháme, abychom je nepoškodili. Mezi tím opečeme na másle do zlatohněda cibuli.

     

    Brambory vyndáme z hrnce, necháme vychladnout, rozpůlíme po délce a ostrou lžící z nich vydlabeme vnitřek, který si odložíme do mísy. Vzniklé lodičky rozložíme vedle sebe na pečící plech a z vnitřku připravíme náplň.

     

    Do vydlabané hmoty přidáme nastrouhaný parmazán, nasekané bylinky, opečenou cibuli, sůl a pepř a důkladně rozmícháme, nejlépe v kuchyňském robotu metličkou. Takto připravenou náplň rozdělíme do bramborových lodiček.

     

    Brambory dáme do trouby předehřáté na 220°C a pečeme 20 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatohnědá kůrka.

  • Bramborové gnocchi s koprem

    Na 5 porcí budete potřebovat:

     

    Gnocchi

    • 1kg brambor, očištěných
    • 125g hladké mouky
    • 125g polohrubé mouky
    • 1 vejce
    • 1žloutek
    • špetku muškátového oříšku
    • sůl

     

    na omáčku:

    • 200g másla
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • sůl a mletý černý pepř
    • 200ml suchého bílého vína
    • hrst kopru
    • nastrouhaný parmazán na posypání

     

    Postup:


    Brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé je oloupeme a propasírujeme. Přidáme mouku, vejce, žloutek, sůl a muškátový oříšek. Vypracujeme pružné těsto, vyválíme z něho válečky o průměru asi 2cm a nakrájíme je na kousky. Ozdobíme otisknutím vidličky a vaříme asi 3 minuty, dokud nevyplavou na hladinu.

     

    Mezitím v rozehřáté pánvi smícháme máslo, kůru z chemicky neošetřeného citronu, sůl a pepř. Chvíli zahříváme, dokud se z másla neodpaří voda, a potom podlijeme kvalitním suchým bílým vínem. Vaříme asi 5 minut, přidáme uvařené gnocchi a nasekaný kopr, prohodíme a případně dochutíme. Před podáváním posypeme nastrouhaným parmazánem.

  • Bramborový salát se sušenou vepřovou kýtou

    Na 6-8 porcí budete potřebovat:

     

    Bramborový salát se sušenou šunkou

    • 1kg brambor
    • mořská sůl a čerstvě umletý černý pepř
    • 2 růžové oválné šalotky
    • 1 lžička krystalového cukru
    • 1 lžíce bílého vinného octa
    • 300g čerstvého sladkého hrášku
    • 250g sušené šunky (například prosciutta nebo schwarzwaldské šunky)
    • čerstvě natrhané bylinky, například máta, petrželka oregano (dobromysl)

     

    na majonézu:

    • 2 žloutky
    • 150ml oleje
    • sůl a černý pepř
    • 1 lžíce bílého vinného octa

     

    Postup:


    Nejprve si připravíme majonézu. Žloutky dáme do misky a za stálého šlehání pomalu přiléváme olej, dokud směs nezhoustne. Potom ji ochutíme.


    Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka, scedíme a necháme vychladnout. Potom je oloupeme a nakrájíme na kousky. Šalotku nakrájíme na nudličky, posypeme lžičkou cukru a pokapeme bílým vinným octem. Zlehka promícháme a necháme chvíli rozležet.

     

    Mezitím vyloupeme hrášek. Do rozležené ochucené šalotky přidáme brambory hrášek a majonézu., dochutíme solí a pepřem a zlehka promícháme. Přidáme sušenou šunku a nakonec salát posypeme čerstvými bylinkami.

     

    Více báječných receptů z kuchyně Marcela Ihnačáka naleznete v kuchařce Zelenina moje láska, kterou vydalo nakladatelství Slovart.

Diskuse ke článku
.