Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

5 nejlepších receptů na těstoviny z celého světa

  • Báječné těstoviny: chutné a rychlé na přípravu
    30. března 2014 | 06:00

    Je to jen mouka, vajíčko a voda. Přesto si "obyčejné" nudle našli cestu do kuchyně téměř všech zemí světa. Přeneste chuť dálek na svůj stůl a vyzkoušejte některý ze skvělých receptů.

  • Pappardelle s mletým hovězím masem a tyrolským špekem

    Těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Voňavý a vynikající tyrolský špek dodá masovému ragú výraznou chuť.

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    • 1/2 mrkve
    • 1/2 řapíkatého celeru
    • 1/2 cibule
    • 2 bobkové listy
    • 1 hřebíček
    • 1 lžíce oleje
    • 1 lžíce másla
    • 100 g tyrolského špeku nebo Schwarzwaldské šunky
    • 200 g mletého hovězího masa
    • 100 ml červeného vína
    • 400 ml rajčatového pyré
    • 320 g širokých nudlí (pappardelle)
    • sůl
    • pepř
    • zelená petrželka na ozdobu

    Postup:
    Mrkev, řapíkatý celera a cibuli nakrájejte nadrobno. Na rozehřátém oleji s máslem opečte bobkové listy a hřebíček. Přidejte tyrolský špek nakrájený na kostičky, mleté hovězí maso a a dobře promíchejte. Po 5 minutách zalijte červeným vínem a nechte ho odpařit. Přidejte rajčatové pyré, sůl, pepř a společně vařte asi 20 minut. Ragů pak promíchejte s nudlemi (pappardelle) a ozdobte zelenou petrželkou.

  • Farfalle s mozzarellou a olivami

    Jde o velmi chutné jídlo, které je opravdu časově nenáročné a jednoduché na přípravu.

    Budete potřebovat:

    • 200 g těstovin (farfalle)
    • svazek čerstvé bazalky
    • 2 lžíce nasekaných černých oliv
    • 1 stroužek česneku
    • 100 g mozzarelly
    • 3 lžíce olivového oleje
    • pepř černý mletý
    • sůl

    Postup:
    Těstoviny uvařte podle návodu na obalu ve slané vodě a se lžící oleje. Nasekejte si bazalku a pokrájejte olivy. Česnek očištěte a prolisujte. Zbylý olivový olej rozehřejte na pánvi, přidejte česnek, olivy, bazalku a krátce orestujte. Mozzarellu nakrájejte na kostičky. Na pánev přidejte farfalle, nakrájenou mozzarellu, osolte, opepřete a jemně promíchejte, dokud se sýr nerozpustí. Podávejte ozdobené lístky čerstvé bazalky.

  • Zapečené těstoviny se špenátem a houbami

    Těstoviny se špenátem a houbami
    Autor: profimedia.cz
    S těstovinami se dají dělat zázraky. Stačí pár oblíbených ingrediencí a máte skvělou a levnou večeří.

    Budete potřebovat:

    • 400 g těstovin
    • 400 g čerstvého špenátu
    • 1 cibule
    • 150 g čerstvých žampiónů
    • 1 stroužek česneku
    • 1 polévková lžíce másla
    • 150 ml bílého vína
    • 200 ml šlehačky
    • 100 ml zeleninového vývaru
    • 150 g strouhaného sýra
    • špetka muškátového oříšku
    • sůl
    • pepř černý mletý

    Postup:
    Těstoviny uvařte podle návodu. Špenát opláchněte, odstraňte stopky a krátce spařte. Poté ihned prolijte studenou vodou a po okapání nasekejte najemno. Cibuli nakrájejte na proužky, houby očistěte a přepulte, česnek prolisujte. Cibuli, česnek i houby orestujte na másle. Přidejte špenát a víno. Nechte odpařit a poté přilijte smetanu a vývar. Pánev sejměte z ohně, přimíchejte těstoviny, nastrouhaný sýr, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Vše dejte do vymazané zapékací mísy a pečte v troubě předehřáté na 200 °C.

  • Široké nudle s mořským ragú

    Těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 250 g mořského koktejlu (krevety, mušle, kalamáry, chobotnice ...)
    • 2 řapíky celeru
    • 1 cibule
    • 3 stroužky česneku
    • 200 ml zakysané smetany
    • 100 g zeleného hrášku
    • špetka kurkumy nebo šafránu
    • 1 polévková lžíce sekaného kopru
    • 100 ml bílého suchého vína
    • 150 ml kuřecího vývaru
    • 2 čajové lžičky škrobu
    • sůl
    • širší nudle (tagliatelle)

    Postup:
    Na rozehřátem oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibulku, přidejte nakrájený řapíkatý celer a vše zasmahněte. Zalijte vínem a nechte ho odpařit. Rozmíchejte vývar se škrobem a kurkumou nebo šafránem a přilijte k zelenině. Nechte pozvolna zhoustnout a vložíte mořské plody, hrášek a posekaný česnek. Vařte asi 5 minut, pak přidejte smetanu a dochuťte solí. Přisypejte najemno posekaný kopr, prohřejte a můžete podávat. Servírujte nejlépe se širokými nudlemi.

  • Kolínka (cavatappi) s máslovou dýní a slaninou

    Těstoviny
    Autor: Shutterstock.com
    Tyhle domácí těstoviny nabité chutí jsou stejně delikátní s pancettou, jako se slaninou. Nemáte cavatappi ve vaší spíži? Stejně dobře vám poslouří rigatoni, penne nebo třeba obyčejná česká kolínka.

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    • 600 g oloupané máslové dýně
    • 200 g nakrájené pancetty (slaniny)
    • 3 stroužky česneku
    • drcení chilli
    • 160 ml smetany
    • 6 velkých lístků čerstvé šalvěje
    • 450 gramů těstovin cavatappi
    • 120 g hrubě strouhaného sýra pecorino

    Postup:
    Těstoviny uvařte dle návodu. Na rozehřáté pánvi orestujte slaninu dokřupava. Děrovanou naběračkou ji vyndejte a přebytečný tuk slijte. Nechte asi jen dvě lžíce. Znovu tuk rozehřejte, přidejte česnek, chilli a za stálého míchání asi 30 sekund restujte. Přidejte pokrájenou oloupanou dýni a osolte. Za občasného míchání smažte asi 10 minut. Přilijte smetanu a nasekanou šalvěj. Vařte ještě asi 2 minuty a pak odstavte. Směs vmíchejte do horkých slitých těstovin, přidejte vyškvařenou slaninku a přisypejte nahrubo nastrouhaný sýr. Dobře promíchejte a podávejte.

Klíčová slova:  těstoviny, recepty
Diskuse ke článku
.