5 nejlepších receptů na těstoviny z celého světa
Je to jen mouka, vajíčko a voda. Přesto si "obyčejné" nudle našli cestu do kuchyně téměř všech zemí světa. Přeneste chuť dálek na svůj stůl a vyzkoušejte některý ze skvělých receptů.
Pappardelle s mletým hovězím masem a tyrolským špekem
TěstovinyAutor: Shutterstock.comBudete potřebovat (na 4 porce):
- 1/2 mrkve
- 1/2 řapíkatého celeru
- 1/2 cibule
- 2 bobkové listy
- 1 hřebíček
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 100 g tyrolského špeku nebo Schwarzwaldské šunky
- 200 g mletého hovězího masa
- 100 ml červeného vína
- 400 ml rajčatového pyré
- 320 g širokých nudlí (pappardelle)
- sůl
- pepř
- zelená petrželka na ozdobu
Postup:
Mrkev, řapíkatý celera a cibuli nakrájejte nadrobno. Na rozehřátém oleji s máslem opečte bobkové listy a hřebíček. Přidejte tyrolský špek nakrájený na kostičky, mleté hovězí maso a a dobře promíchejte. Po 5 minutách zalijte červeným vínem a nechte ho odpařit. Přidejte rajčatové pyré, sůl, pepř a společně vařte asi 20 minut. Ragů pak promíchejte s nudlemi (pappardelle) a ozdobte zelenou petrželkou.- Jde o velmi chutné jídlo, které je opravdu časově nenáročné a jednoduché na přípravu.
Farfalle s mozzarellou a olivami
Budete potřebovat:
- 200 g těstovin (farfalle)
- svazek čerstvé bazalky
- 2 lžíce nasekaných černých oliv
- 1 stroužek česneku
- 100 g mozzarelly
- 3 lžíce olivového oleje
- pepř černý mletý
- sůl
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu ve slané vodě a se lžící oleje. Nasekejte si bazalku a pokrájejte olivy. Česnek očištěte a prolisujte. Zbylý olivový olej rozehřejte na pánvi, přidejte česnek, olivy, bazalku a krátce orestujte. Mozzarellu nakrájejte na kostičky. Na pánev přidejte farfalle, nakrájenou mozzarellu, osolte, opepřete a jemně promíchejte, dokud se sýr nerozpustí. Podávejte ozdobené lístky čerstvé bazalky. Zapečené těstoviny se špenátem a houbami
Těstoviny se špenátem a houbamiAutor: profimedia.czBudete potřebovat:
- 400 g těstovin
- 400 g čerstvého špenátu
- 1 cibule
- 150 g čerstvých žampiónů
- 1 stroužek česneku
- 1 polévková lžíce másla
- 150 ml bílého vína
- 200 ml šlehačky
- 100 ml zeleninového vývaru
- 150 g strouhaného sýra
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- pepř černý mletý
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu. Špenát opláchněte, odstraňte stopky a krátce spařte. Poté ihned prolijte studenou vodou a po okapání nasekejte najemno. Cibuli nakrájejte na proužky, houby očistěte a přepulte, česnek prolisujte. Cibuli, česnek i houby orestujte na másle. Přidejte špenát a víno. Nechte odpařit a poté přilijte smetanu a vývar. Pánev sejměte z ohně, přimíchejte těstoviny, nastrouhaný sýr, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Vše dejte do vymazané zapékací mísy a pečte v troubě předehřáté na 200 °C.Široké nudle s mořským ragú
TěstovinyAutor: Shutterstock.com- 250 g mořského koktejlu (krevety, mušle, kalamáry, chobotnice ...)
- 2 řapíky celeru
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 ml zakysané smetany
- 100 g zeleného hrášku
- špetka kurkumy nebo šafránu
- 1 polévková lžíce sekaného kopru
- 100 ml bílého suchého vína
- 150 ml kuřecího vývaru
- 2 čajové lžičky škrobu
- sůl
- širší nudle (tagliatelle)
Postup:
Na rozehřátem oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibulku, přidejte nakrájený řapíkatý celer a vše zasmahněte. Zalijte vínem a nechte ho odpařit. Rozmíchejte vývar se škrobem a kurkumou nebo šafránem a přilijte k zelenině. Nechte pozvolna zhoustnout a vložíte mořské plody, hrášek a posekaný česnek. Vařte asi 5 minut, pak přidejte smetanu a dochuťte solí. Přisypejte najemno posekaný kopr, prohřejte a můžete podávat. Servírujte nejlépe se širokými nudlemi.Kolínka (cavatappi) s máslovou dýní a slaninou
TěstovinyAutor: Shutterstock.comBudete potřebovat (na 6 porcí):
- 600 g oloupané máslové dýně
- 200 g nakrájené pancetty (slaniny)
- 3 stroužky česneku
- drcení chilli
- 160 ml smetany
- 6 velkých lístků čerstvé šalvěje
- 450 gramů těstovin cavatappi
- 120 g hrubě strouhaného sýra pecorino
Postup:
Těstoviny uvařte dle návodu. Na rozehřáté pánvi orestujte slaninu dokřupava. Děrovanou naběračkou ji vyndejte a přebytečný tuk slijte. Nechte asi jen dvě lžíce. Znovu tuk rozehřejte, přidejte česnek, chilli a za stálého míchání asi 30 sekund restujte. Přidejte pokrájenou oloupanou dýni a osolte. Za občasného míchání smažte asi 10 minut. Přilijte smetanu a nasekanou šalvěj. Vařte ještě asi 2 minuty a pak odstavte. Směs vmíchejte do horkých slitých těstovin, přidejte vyškvařenou slaninku a přisypejte nahrubo nastrouhaný sýr. Dobře promíchejte a podávejte.