Těstovinová dieta: Pět receptů, se kterými shodíte pár kilo
Spousta lidí si myslí, že aby zhubli, musejí z jídelníčku vyřádit sacharidy. Ty jsou ale zdrojem velké energie. Navíc, pokud je úplně vyloučíte, máte často tendenci nahradit je potravinami s vyšším obsahem tuku. Proto si raději hlídejte velikost porce a můžete si tyto lahodné italské těstovinové pokrmy klidně zařadit k obědu i při dietě!
- Na 2 porce budete potřebovat:
Těstoviny s paprikou, bazalkou a česnekem
...Autor: shutterstock.com- 1 lžíci panenského olivového oleje
- 1/2 stroužku česneku na plátky
- 250g nakrájených kapií
- 5 lístků bazalky
- 120 g sušených těstovin
- sůl, pepř
Postup:
Ve velké pánvi rozehřejte olej a 30 vteřin na něm restujte česnek, dokud není zlatavý. Přidejte papriky a restujte ještě další 2 minuty. Osolte a opepřete.
Mezi tím si v hrnci uvařte těstoviny, aby byly al dente. Zceďte je a nechejte si asi 2 lžíce vody z těstovin.
Přidejte těstoviny do pánve s paprikou a česnekem, zamíchejte, přidejte bazalku a vodu z těstovin. Vypněte plamen, 30 vteřin míchejte a ihned servírujte.
- Na 2 porce budete potřebovat:
Kolínka s hráškem a šunkou
...Autor: shutterstock.com- 1 lžíci panenského olivového oleje
- 1 najemno nakrájenou cibuli
- 100g libové šunky nakrájené na kostičky
- 150g mraženého nebo čerstvého hrášku
- 1/2 lžičky sušeného chilli
- 250ml zeleninového vývaru
- 150g sušených kolínek
- 1 vejce
- 30g čerstvě nastrouhaného parmazánu
Postup:
V hrnci rozehřejte olej a restujte na něm cibulku, společně se šunkou dozlatova. Poté přidejte chilli a hrášek a restujte je asi další 2 minuty. Zalijte vývarem, snižte teplotu a nechte pod pokličkou asi 15 minut povařit.
Poté přidejte do hrnce těstoviny, zamíchejte a na mírném plameni vařte zhruba 8 minut, než jsou těstoviny al dente. Vypněte plamen, rozklepněte do směsi vejce, přidejte parmazán, dobře promíchejte a ihned podávejte.
- Na 2 porce budete potřebovat:
Špagety s mletým masem, rajčaty a cibulí
...Autor: shutterstock.com- 1 lžíci olivového oleje
- 1 najemno nasekanou cibuli
- 1 najemno nasekanou mrkev
- 200 libového mletého hovězího masa
- 100ml zeleninového vývaru
- 150g sušených špaget
- 20g čerstvě nastrouhaného parmazánu
- 1 plechovku konzervovaných krájených rajčat
- sůl, pepř
Postup:
V hrnci rozehřejte olej a restujte na něm asi 5 minut cibuli s mrkví, poté snižte plamen, přidejte maso, osolte, opepřete a za stálého míchání smažte, dokud se nezatáhne. Na směs vyklopte plechovku rajčat, zalijte zeleninovým vývarem a duste asi 30 minut.
Mezi tím si v hrnci uvařte špagety, aby byly al dente. Po uplynutí doby dušení masa přidejte slité těstoviny, promíchejte, aby se spojily s omáčkou a ihned podávejte, posypané strouhaným parmazánem.
- Na 2 porce budete potřebovat:
Linguine s krevetami, špenátem a sušenými rajčaty
...Autor: shutterstock.com- 100g těstovin linguine
- 1 lžíc1 panenského olivového oleje
- 1 nakrájený stroužek česneku
- 100g čerstvého listového baby špenátu
- 250g čerstvých vyloupaných krevet
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 10 sušených rajčat (okapaných)
- kůru z 1 bio citronu
- sůl, pepř
Postup:
Do hrnce si dejte vařit těstoviny, dokud nejsou al dente. Poté je slijte.
Mezi tím ve velké pánvi rozehřejte olej a asi 30 vteřin na něm restujte česnek, dokud se nerozvoní. Poté ztlumte plamen, přidejte špenát a restujte ještě 2 minuty. Přidejte krevety, petržel a sušené rajčata a za stálého míchání restujte asi 2 minuty, dokud krevety nezrůžoví. Nevařte moc dlouho, byly by gumové!
Zcezené těstoviny okamžitě přidejte do pánve, vypněte plotýnku, přidejte citronovou kůru a ještě zhruba 30 vteřin míchejte. Ihned podávejte.
- Na 2 porce budete potřebovat:
Vegetariánské těstoviny se zeleninou a sýrem feta
...Autor: shutterstock.com- 1 lžíci panenského olivového oleje
- 1 najemno nasekanou červenou cibuli
- 2 žluté papriky nakrájené na kostičky
- 1 cuketu nakrájenou na kostičky
- 70g přepůlených cherry rajčátek
- 60g vypeckovaných zelených i černých oliv
- 110g sušených těstovin
- 10 lístků bazalky
- 30g sýru feta na kostičky
- sůl, pepř
Postup:
Ve velké pánvi rozehřejte olej a restujte na něm cibuli do měkka. Přidejte papriku a za občasného míchání restujte asi 3 minuty. Poté přidejte cuketu, cherry rajčátka, osolte, opepřete, snižte plamen a za stálého míchání duste zeleninu asi 8 minut.
Mezi tím uvařte těstoviny al dente, slijte a přidejte na pánev k zelenině. Zamíchejte, přidejte olivy, vypněte plamen a míchejte ještě asi 1 minutu, aby se olivy prohřála a všechny složky spojily. Na talíři posypte nasekanými lístky bazalky, sýrem a ihned podávejte.
Vyzkoušejte také recepty na těstovinový salát.