Tenhle klasický italský, čerstvý sýr jemné a lahodné chuti, který vznikl vlastně náhodou, si už našel své příznivce i v Česku. Bohužel nepatří k nejlevnějším. Tušili jste ale, že si ho snadno můžete vyrobit doma? A potřebujete na to jen tři ingredience. Vyzkoušejte to!
Budete potřebovat:
2 litry čerstvého nepasterizovaného mléka (pořídíte ho třeba v tzv. mlékomatech)
1 lžičku kyseliny citronové
1/2 lžičky syřidla
Poznámka: Syřidlo seženete v některých větších drogeriích nebo na internetu. Koupit ho můžete ve formě tablet, sypkého prášku nebo jako roztok.
Postup:
1. Studené mléko nalijte do hrnce, přidejte kyselinu citronovou a dobře ji v něm rozmíchejte.
2. Pak mléko zahřejte na 38 ºC (teplota je opravdu důležitá, kontrolujte ji proto pomocí teploměru). Mléko zahřáté na požadovanou teplotu odstavte a přidejte do něj syřidlo.
3. Asi minutu až dvě míchejte, až se začne oddělovat syrovátka (nažloutlá tekutina) a mléko se začne srážet. Hrnec pak přiklopte pokličkou a nechte ho v klidu po dobu 5 minut. Pokud máte po uplynutí doby pocit, že mléko ještě není dokonale sražené, znovu ho na 5 minut zakryjte pokličkou.
6. Vykapanou hmotu pak vložte do mísy, která je vhodná do mikrovlnné trouby a minutu jí zahřívejte. Měly by se vám tak oddělit ještě zbytky syrovátky, které vylijte.
7. Pak sýrovou hmotu prohněťte rukama jako když zpracováváte těsto a vraťte ji ještě na půl minuty do mikrovlnné trouby. Pozor na to, ať ji nepřehřejete, sýr by měl být zahřátý jen tak, abyste ho udrželi v rukou.
8. Vznikající mozzarellu opět důkladně zpracujte rukama jako kynuté těsto. Hněťte do chvíle, kdy vám hmota půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhala.
9. Pak vytvarujte jeden větší nebo několik menších bochánků.
10. Hotovou mozzarellu skladujte v lednici v roztoku, který si vyrobíte ze 250 ml syrovátky, 250 ml vody a lžíce soli.