Budete potřebovat:
- 2 kostky tvrdého tvarohu (po 250 g)
- 1,5 l vody
- 65 g jemně mleté soli
Postup:
Vodu svaříme se solí a nálev necháme zcela vychladnout. Kostky tvarohu necháme okapat na sítku, pak je vložíme do větší plastové uzavíratelné nádoby a zalijeme solným roztokem. Misku uzavřeme a dáme na 4 dny odležet do lednice. Pravidelně kontrolujeme.
Balkánský sýr můžeme použít do salátu, případně ho rozkrájet na kostičky a obalit je například v čerstvých nasekaných bylinkách, mleté paprice a podobně. Kostičky sýra lze také naložit do olivového oleje s bylinkami a chilli papričkou a podávat jako chuťovku k pivu.
Balkánský sýr se ale hodí i do teplých pokrmů. Přidává se často také k masu, zejména k rybám. Vynikající je nejen se syrovou, ale také s vařenou zeleninou. Často se zapéká s brokolicí nebo používá do plněných paprik. A výtečný je i obalený v trojobalu a osmažený.