Dresinky, které vás dostanou do kolen | Pro ženy | Blesk.cz

Dresinky, které vás dostanou do kolen

  • Domácí dresinky dělají z grilování gurmánský zážitek
    11. července 2014 | 08:00

    Zapomeňte na lahve ze supermarketu a udělejte si k víkendové grilovačce domácí dresink, který dostane vaše hosty do kolen. Máme pro vás recepty na exotické příchutě i klasiku jako je kečup a hořčice.

  • Malinová omáčka s portským vínem

     

    Skvělá ke grilovaným a pečeným masům. Především drůbeži, zvěřině či hovězímu. Šmrnc dodá i pečenému králíkovi.

     

    Malinová omáčka s portským vínem

    Potřebujete:

     

    • 1 lžička cukru
    • 0,8 l hovězího vývaru
    • 2 hrsti malin
    • 0,05 portskho vína
    • mletý černý pepř
    • chilli
    • sůl
    • worchesterová omáčka

     

    Postup:

     

    Maliny svaříme s vývarem, ideálně na velké pánvi. Po té, co se maliny rozvaří a omáčka ztmavne, přidáme portské a necháme vyvařit alkohol. Podle chuti přidáme cukr, sůl, pepř a kapku worchesterové omáčky. Podáváme za studena.

     

  • Domácí kečup

     

    Po kupovaném už ani nevzdechnete. Domácí kečup je základní přísadou do burgerů, ale oceníte ho i při běžné grilovačce. Děti ho budou milovat.

     

    Domácí kečup

     

    Potřebujete:

     

    • 1,5 kg rajčat 
    • 5 jablek 
    • 3 velké cibule 
    • 1 lžíce soli 
    • 4 hřebíčky 
    • 1/4 lžičky skořice 
    • 1 bobkový list
    • 250 g třtinového cukru 
    • 1/8 l růžového balsamikového octa

     

    Postup:

     

    Rajčata zbavíme stopky a nakrájíme na čtvrtiny. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky.

     

    Vše vložíme do většího hrnce, přidáme hřebíček, bobkový list a třtinový cukr, podlijeme vodou a vaříme do měkka. Nakonec dochutíme skořicí a octem, ještě chvíli povaříme a podle chuti dosolíme. 

     

    Necháme trochu zchladnout a propasírujeme přes sítko a naplníme do vyvařené sklenice. Po zavíčkování otočíme dnem vzhůru.

     

  • Domácí hořčice

     

    Řeknete si, proč se s tím patlat, když je v obchodech takový výběr, ale až ochutnáte, nedáte na domácí hořčici dopustit.

     

    Domácí hořčice

     

    Potřebujete:

     

    • 350 gramů bílých a černých hořčičných semínek
    • 2 dcl jablečného octa
    • 50 g soli
    • 130 g cukru
    • půl lžičky mletého černého pepře

     

    Postup:

     

    Hořčičmá semínka rozdrtíme v hmoždýři (nebo semeleme v mlýnku na mák), přidáme 2 dcl octa, 50 g soli, 130 g cukru a půl lžičky mletého černého pepře. Dřevěnou vařečkou mícháme tak dlouho, až se vytvoří hladká pasta.

     

    Můžete dochutit lžičkou medu nebo dodat grády drcenou chilli papričkou.

     

    Naplníte do vyvařených sklenic a ideálně necháme 14 dní odležet.

     

  • Okurkovo mátová rajta

     

    Osvěžující jogurtový dresink vychází z indické kuchyně. Díky své lehkosti a kyselosti skvěle doplní tučnější masa, jako např krkovičku, ale také pečené brambory.

    Okurkovo mátová raita


    Potřebujete:

     

    • 250ml přírodního jogurtu (doporučujeme selský či farmářský)
    • 1/2 salátové okurky, nastrouhaná najemno
    • 1 hrst mátových listů, nasekaných najemno
    • špetka soli
    • 1 chilli paprička, bez semínen, nadrobno nasekaná (podle chuti)


    Postup:


    Vymačkejte z nastrouhané okurky maximum vody. Například přes čistou utěrku. Smíchejte všechny ingredience a servírujte chlazené. Můžete ještě zakápnout kvalitním olivovým olejem.

  • Hořčičný dresink s medem a majonézou

     

    Lety prověřená klasika, která chutná skvěle ke všem masům, ale dodá šmrnc i salátům.

     

    hořčičný drink s medem

    Potřebujete:

    • 100 g majonézy (nejépe domácí)
    • 3 polévkové lžíce polotučné hořčice (může být i dijonská)
    • 2 lžičky medu
    • šťáva z 1 citronu
    • sůl, pepř, čerstvě mleté


    Postup:

    V misce našleháte všechny ingredience, dosolíte a dopepříte dle chuti.

     

     

Klíčová slova: dresink, dip, grilování, recepty, burger
Diskuse ke článku
.