Dresinky, které vás dostanou do kolen
Zapomeňte na lahve ze supermarketu a udělejte si k víkendové grilovačce domácí dresink, který dostane vaše hosty do kolen. Máme pro vás recepty na exotické příchutě i klasiku jako je kečup a hořčice.
Malinová omáčka s portským vínem
Skvělá ke grilovaným a pečeným masům. Především drůbeži, zvěřině či hovězímu. Šmrnc dodá i pečenému králíkovi.
Malinová omáčka s portským vínemAutor: Shutterstock
Potřebujete:- 1 lžička cukru
- 0,8 l hovězího vývaru
- 2 hrsti malin
- 0,05 portskho vína
- mletý černý pepř
- chilli
- sůl
- worchesterová omáčka
Postup:
Maliny svaříme s vývarem, ideálně na velké pánvi. Po té, co se maliny rozvaří a omáčka ztmavne, přidáme portské a necháme vyvařit alkohol. Podle chuti přidáme cukr, sůl, pepř a kapku worchesterové omáčky. Podáváme za studena.
Domácí kečup
Po kupovaném už ani nevzdechnete. Domácí kečup je základní přísadou do burgerů, ale oceníte ho i při běžné grilovačce. Děti ho budou milovat.
Domácí kečupAutor: ShutterstockPotřebujete:
- 1,5 kg rajčat
- 5 jablek
- 3 velké cibule
- 1 lžíce soli
- 4 hřebíčky
- 1/4 lžičky skořice
- 1 bobkový list
- 250 g třtinového cukru
- 1/8 l růžového balsamikového octa
Postup:
Rajčata zbavíme stopky a nakrájíme na čtvrtiny. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky.
Vše vložíme do většího hrnce, přidáme hřebíček, bobkový list a třtinový cukr, podlijeme vodou a vaříme do měkka. Nakonec dochutíme skořicí a octem, ještě chvíli povaříme a podle chuti dosolíme.
Necháme trochu zchladnout a propasírujeme přes sítko a naplníme do vyvařené sklenice. Po zavíčkování otočíme dnem vzhůru.
Domácí hořčice
Řeknete si, proč se s tím patlat, když je v obchodech takový výběr, ale až ochutnáte, nedáte na domácí hořčici dopustit.
Domácí hořčiceAutor: ShutterstockPotřebujete:
- 350 gramů bílých a černých hořčičných semínek
- 2 dcl jablečného octa
- 50 g soli
- 130 g cukru
- půl lžičky mletého černého pepře
Postup:
Hořčičmá semínka rozdrtíme v hmoždýři (nebo semeleme v mlýnku na mák), přidáme 2 dcl octa, 50 g soli, 130 g cukru a půl lžičky mletého černého pepře. Dřevěnou vařečkou mícháme tak dlouho, až se vytvoří hladká pasta.
Můžete dochutit lžičkou medu nebo dodat grády drcenou chilli papričkou.
Naplníte do vyvařených sklenic a ideálně necháme 14 dní odležet.
Okurkovo mátová rajta
Osvěžující jogurtový dresink vychází z indické kuchyně. Díky své lehkosti a kyselosti skvěle doplní tučnější masa, jako např krkovičku, ale také pečené brambory.
Okurkovo mátová raitaAutor: WikipediaPotřebujete:
- 250ml přírodního jogurtu (doporučujeme selský či farmářský)
- 1/2 salátové okurky, nastrouhaná najemno
- 1 hrst mátových listů, nasekaných najemno
- špetka soli
- 1 chilli paprička, bez semínen, nadrobno nasekaná (podle chuti)
Postup:
Vymačkejte z nastrouhané okurky maximum vody. Například přes čistou utěrku. Smíchejte všechny ingredience a servírujte chlazené. Můžete ještě zakápnout kvalitním olivovým olejem.Hořčičný dresink s medem a majonézou
Lety prověřená klasika, která chutná skvěle ke všem masům, ale dodá šmrnc i salátům.
hořčičný drink s medemAutor: ShutterstockPotřebujete:
- 100 g majonézy (nejépe domácí)
- 3 polévkové lžíce polotučné hořčice (může být i dijonská)
- 2 lžičky medu
- šťáva z 1 citronu
- sůl, pepř, čerstvě mleté
Postup:
V misce našleháte všechny ingredience, dosolíte a dopepříte dle chuti.