Proč se pustit do jeho výroby doma a nekoupit ho jednoduše v obchodě? Vyjde vás to levněji a také víte přesně, jaké suroviny jste do sýru použila.
Bude se vám hodit do nepečených dezertů, dortů s ovocem, s kakaem nebo čokoládou jako svačinka pro děti a samozřejmě pro výrobu pravého italského tiramisu.
A v lednici ho navíc můžete uchovávat až čtyři dny!
Recept na krémové mascarpone
Doba přípravy: 30 minut
Doba odležení: asi 3 hodiny (čas na odkapání syrovátky)
Budete potřebovat:
- 600 ml poctivé smetany na šlehání
- na špičku nože kyseliny citronové (případně 1 lžíci citronové šťávy)
- tkaninu (dětskou plenu nebo 3 pánské kapesníky)
- cedník
Postup:
Smetanu nalijte do kastrolu a pomalu zahřívejte na 90 stupňů. Nevařte! Teplotu můžete kontrolovat kuchyňským teploměrem. Pokud máte doma pánev s nepřilnavým povrchem, zahřívejte smetanu v ní.
Odstavte z plotny a nechte zchladit. Mezitím si připravte cedník a nádobu na odkapání syrovátky. Do vhodné mísy vložte cedník a vystelte ho dětskou plenou nebo třemi na sobě naskládanými čistými pánskými kapesníky. Vychladlou smetanu přelijte do cedníku a nechte vykapat. Hotové mascarpone skladujte v uzavíratelné nádobě v chladu.