Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Domácí mascarpone zvládnete za chvilku

Výborné mascarpone například s lesním ovocem si opravdu vychutnáte!
22. března 2014 | 12:00

Kdo by ho nemiloval! Jemný čerstvý sýr původem z Itálie je v českých kuchyních už jako doma. Naučte se s námi vyrobit si svůj vlastní ze samých poctivých ingrediencí. 


Proč se pustit do jeho výroby doma a nekoupit ho jednoduše v obchodě? Vyjde vás to levněji a také víte přesně, jaké suroviny jste do sýru použila.

Bude se vám hodit do nepečených dezertů, dortů s ovocem, s kakaem nebo čokoládou jako svačinka pro děti a samozřejmě pro výrobu pravého italského tiramisu.

A v lednici ho navíc můžete uchovávat až čtyři dny!

Recept na krémové mascarpone

Doba přípravy: 30 minut

Doba odležení: asi 3 hodiny (čas na odkapání syrovátky)

Budete potřebovat:

...
Autor: Profimedia

  • 600 ml poctivé smetany na šlehání
  • na špičku nože kyseliny citronové (případně 1 lžíci citronové šťávy)
  • tkaninu (dětskou plenu nebo 3 pánské kapesníky)
  • cedník

Postup:

Smetanu nalijte do kastrolu a pomalu zahřívejte na 90 stupňů. Nevařte! Teplotu můžete kontrolovat kuchyňským teploměrem. Pokud máte doma pánev s nepřilnavým povrchem, zahřívejte smetanu v ní.

...
Autor: Profimedia
Když smetana lehce zhoustne a zůstává na vařečce, ztlumte teplotu. Přidejte srážedlo – citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou. Stále míchejte. Smetana vám bude pod rukama viditelně houstnout. Finální verze bude mát hustotu řidší krupicové kaše.

Odstavte z plotny a nechte zchladit. Mezitím si připravte cedník a nádobu na odkapání syrovátky. Do vhodné mísy vložte cedník a vystelte ho dětskou plenou nebo třemi na sobě naskládanými čistými pánskými kapesníky. Vychladlou smetanu přelijte do cedníku a nechte vykapat. Hotové mascarpone skladujte v uzavíratelné nádobě v chladu. 

Autor: sim