10 tipů, které naučí vařit každého | Pro ženy | Blesk.cz

10 tipů, které naučí vařit každého

  • Stát se skvělou kuchařkou je snadné
    8. srpna 2014 | 06:00

    Vaření je krásná hra, na jejímž konci vždy čeká odměna. Přesto stále hodně lidí tvrdí, že vařit neumí a že je to nebaví. Přitom je to tak snadné a zábavné! Například ke své přítelkyni Editě, která je fenomenální kuchařka, chodím na kus řeči nejčastěji k ní do kuchyně. Probereme holčičí záležitosti a přitom vaříme. Vždy si užijeme spousty legrace a já se něco nového naučím. Následujících deset rad zkušené kuchařky by vám mělo cestu za poznáním tajů kulinářského umění usnadnit.

  • Ochutnávejte a vychutnávejte


    Naučte se jídlo vychutnávat

    Většina lidí, kteří neumí vařit, neumí ani jíst. Tedy přesněji řečeno vychutnávat. Vždy když vám něco opravdu chutná, jezte pomalu, přemýšlejte o tom, proč vám jídlo tak chutná. Které jednotlivé chutě a kombinace vás oslovují. Záhy se naučíte rozpoznat ten správný poměr chutí, i které ingredience se hodí k sobě. Základní pravidla jsou celkem prostá. Maso potřebuje především dobře osolit. Syrová zelenina přikyselit např. balsamicem nebo citronem. Tepelně upravená zelenina by měla zůstat konzistentní, tedy nerozvařená. Omáčkám a dresinkům zase vždy pomůže troška cukru či medu.

    Tip: Mnoho chutí v jednom pokrmu = gurmánova smrt, tedy vynecháme-li asijskou kuchyni, která používá velice promyšlené směsi koření. Snažte se tedy kombinovat chuti střídmě. Nechat vyznít samotnou chuť ingrediencí.

  • Google, receptů ráj


    Kuchařku už nepotřebujete.

    Nemusíte utrácet za stohy kuchařských knih. Dnes najdete každý recept na internetu. Třeba v naší sekci Recepty. Pro začátek vybírejte z jednodušších pokrmů, které nevyžadují speciální dovednosti. A pokud v receptu něčemu nerozumíte, nestyďte se zeptat. Například na Facebooku najdete vždy řadu ochotných rádců během několika minut. Ve vaření sběhlí přátelé a rodiní příslušníci jsou tou nejlepší studnicí informací. Takže pokud vám u někoho chutná, nestyďte se zeptat, jak to dělá.

    Tip: Vždy hledejte více verzí receptů z různých zdrojů a porovnejte je. Často se návody na přípravu konkrétních pokrmů hodně liší. Vyberte ten nejjednodušší, který vám vyhovuje a nepočítá s použitím polotovarů, nebo jen minimálně.

  • Myslete dopředu


    Maso je vždy lepší nakládat den předem

    Je málo potravin, které nelze dopředu marinovat. A marinád je nepřeberné množství. Takže pokud si netroufáte na víc, než maso na grilu nebo přírodní řízek na pánvičce, marinováním můžete menu stále obměňovat. Cokoli nakládáte, je vždy lepší naložit den dopředu.

    Tip: Vyhněte se průmyslově vyráběným marinádám, dokážete udělat vlastní. Stačí se rozhlédnout po internetu. Základní marináda z hořčice, olivového oleje a citronu, je skvělá k jakémukoli masu i zelenině.

  • Na maso nespěchejte

    Při vaření nespěchejte
    Některé maso stačí orestovat, jiné je třeba dusit nebo péct, aby bylo měkké. Když nevíte jak na flákotu, kterou zrovna máte, pomalým tažením (dušením) nikdy nic nezkazíte. Nespěchat se vyplatí i při pečení. Vždy pomůže maso nejdříve péci zakryté a na nižší teplotu, aby povolilo a nevysušilo se. Kůrku stačí dopéct až nakonec, když jde maso samo od kosti nebo do něj snadno zapíchnete vidličku.

    Tip: Vždy je dobré mít v lednici zamražené kostky domácího vývaru, kterým můžete podlévat maso či dochutit polévky. Návod na hovězí vývar najdete třeba zde. 
    Pro případ nedostatku času se hodí mít doma také vývar instantní, doporučuji třeba bezlepkové vývary Alnatura.

  • Zahrádka chutí


    Čerstvé bylinky dodají vašim pokrmům chuť a vůni. Také obsahují důležité vitamíny a minerální látky, které posílí váš organismus a pomohou s trávením.

    Čerstvé bylinky udělají i z obyčejných špaget či míchaných vajíček lahůdku. Nemáte-li zahrádku, můžete je pěstovat na okně či na balkóně. Většina z nich je nenáročná a potřebuje jen obden navečer zalít. V zimním období spokojeně přežijí mezi okny.

    Tip: Začátečníkům doporučuji kombinaci: bazalka, rozmarýn, tymián, petržel, pažitka. Pro domácí pěstování můžete použít i pokojový skleníček, který dostanete například v řetězci Ikea.

  • Sůl a pepř jsou koření života


    Čerstvě mletá mořská sůl a pepř dávají jídlu šmrnc

    Se solí je třeba zacházet opatrně. Za prvé není její nadměrná spotřeba zdravá, za druhé přesolené jídlo nikomu nechutná. Pravidlem je, že vždy je lepší nedosolit, než přesolit. Na jednu porci jídla si obvykle sami přidáte maximálně malou špetku soli. Pokud si nejste jistá, kolik do hrnce soli přidat, zkrátka vynásobte počet porcí a celkový počet špetek rovnoměrně rozdělte mezi jednotlivé složky porce tj. např. maso a příloha. Ostatně dosolit si může každý sám. A ochutnávejte, je-li to možné. Sůl používejte mořskou, čerstvě mletou. Stejně tak i pepř.

    Tip: Kupte si mlýnek 3 v jednom, ve kterém můžete mít v jenom kontejneru mořskou sůl, ve druhém černý pepř a ve třetím třeba zelený, bílý nebo červený – podle vaší chuti. Budete je tak mít vždy po ruce jak v kuchyni, tak na jídelním stole při servírování.

  • V jednoduchosti je krása

    Naučte se svá nejoblíbenější jídla
    Skvělé jídlo vůbec nemusí být složité. Nemusíte hned zvládat francouzskou gastronomii nebo svíčkovou. Jako kuchař začátečník volte pokrmy, jejichž chuť dobře znáte, s jednoduchým postupem přípravy. Bude pro vás mnohem snazší je správně dochutit. 

    Tip: Naučte se připravit svá nejoblíbenější jídla. Budete se těšit na výsledek a navíc přesně víte, jak je máte nejraději.

  • Vybírejte kvalitní suroviny


    Pozorně čtěte složení potravin.

    Nemusíte denně vařit ze svíčkové nebo shánět čerstvé humry, ale na surovinách se nevyplatí přehnaně šetřit. Máte-li možnost, kupujte sezónní zeleninu od lokálních producentů, třeba na farmářských trzích. Maso je vždy lepší z volných chovů. Nechte si od přátel poradit, kde ve vašem okolí najdete dobrého řezníka. Nejlevnější značky těstovin, mléčných výrobků a dalších potravin nechte v regálech. Když těstoviny, tak italské, když jogurt, tak farmářský nebo řecký. Kvalitní ingredience mívají skvělou chuť sami o sobě a tak potřebují jen minimum úprav.

    Tip: Pozorně čtěte etikety a složení potravin. Pokud v něm najdete něco, co podle vás do daného produktu nepatří např. stopy ořechů v bílém jogurtu, voda v mase apod., hledejte jiný. Potraviny, které obsahují hodně složek, jejichž názvy vám nic neříkají, a ty, které do nich vlastně nepatří, obvykle nejsou příliš kvalitní.

  • Aroma čerstvosti


    Zralá a čerstvá zelenina krásně voní

    Při nákupu zeleniny si ji vždy očichejte. Musí zkrátka výrazně svěže vonět a pak je obvykle čerstvá a zralá. Ostatně to platí i pro ovoce, maso a vše co se prodává neuzavřené v neprodyšném obalu. Vůně vám napoví, zda je potravina čerstvá a chutná.

    Tip: Vyhýbejte se neprodyšně balené zelenině a ovoci. Vždy je lepší kupovat po kusech, než ve velké vaničce v celofánu, přes který nemůžete přivonět. Navíc větší balení často skrývají zkažený kousek.

  • Nepochybujte o sobě

    Kuchařka si musí věřit
    Není nic otravnějšího než kuchařka, která servíruje jídlo s poznámkami ve stylu: dneska se mi to nepovedlo, asi nic moc, je to jen taková patlanina apod. Vařte podle své chuti a důvěřujte jí.

    Tip: Chcete-li udělat kuchařským uměním opravdu dojem, recept vždy předem vyzkoušejte. Připravte pár dní před rodinným obědem či návštěvou třeba jen dvě porce, abyste vychytala případné mouchy.

     

Klíčová slova: vaření, jak začít vařit
Diskuse ke článku
.