Úterý 19. listopadu 2024
Svátek slaví Alžběta, zítra Nikola
Zataženo, déšť 8°C

Šéfkuchařem pod stanem: Zabodujte u táboráku španělskou specialitou

  • I v kotlíku můžete vykouzlit dobrotu
    1. srpna 2014 | 06:00

    Táborák, to nejsou jen buřty. Vybraly jsme pro vás speciality z celého světa, které snadno a rychle připravíte v kotlíku či na žhavém uhlí a ohromíte strávníky svým kuchařským uměním i v polních podmínkách. 

  • Kuskus se zeleninou a sýrem feta

    Kuskus je hotový za 5 minut
    Autor: Shutterstock
    Kuskus je geniální pro svou rychlou přípravu. Stačí ho zalít stejným množstvím horké vody a nechat nabobtnat. Kombinovat ho můžete v podstatě s čímkoli. Ale zkuste tuto lehkou a osvěžující letní variantu studeného salátu.

    Ingredience na 4 porce:

    • 400 g kuskusu
    • 1 velká žlutá paprika
    • 2 velká rajčata nebo balení cherry rajčátek
    • sazek petrželové natě nebo bazalky
    • 200 g sýru feta (nebo balkánského sýru)
    • 1 citron
    • Sůl, pepř

    Postup:

    Vychladlý kuskus smíchejte s na kousky pokrájenou paprikou a rajčaty. Petržel nasekejte najemno a promíchejte s kuskusem. Dochuťte citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem a smíchejte s na kostičky nakrájeným sýrem feta.

  • Pstruzi v hlíně

    Ryby jsou v popelu hotové za cca 20 minut
    Autor: Shutterstock
    V kempu nemusíte vařit jen v kotlíku. Můžete i bez grilu využít dřevené uhlíky. Místo alobalu zkuste „přírodní“ pečení v hlíně. V tuzemsku seženete nejsnáze pstruhy, ale můžete použít i jinou rybu. Třeba vlastnoručně ulovenou.

    Ingredience na 4 porce:

    • 4 pstruzi 
    • 2 citrony
    • bylinky
    • Olivový olej

    Postup:

    Vykuchané pstruhy omyjeme, osušíme, osolíme zevnitř i zvenku, zakapeme olivovým olejem a do bříška vložíme plátky citronu. Případně ještě přidáme dovnitř ryby čerstvé bylinky. Jednotlivé pstruhy zabalíme do navlhčeného pečícího papíru. Pro jistotu do dvou vrstev. Obal s rybou oplácáme mokrou hlínou v šířce tak 2 cm. Takto připravený hliněný obal vložíme do žhavých uhlíků a zakryjeme dalšími uhlíky. Pečeme 30 až 45 minut. Hlína funguje jako keramická zapékací miska a zajistí, že se maso nepřipálí. V alobalu pečeme jen cca 20 minut.

  • Pečené brambory se zakysanou smetanou¨

    Pečené brambory jsou klasika
    Autor: Shutterstock
    Pečenými bramborami u ohně vždy zabodujete. Můžete je servírovat jako přílohu k masu nebo jako hlavní chod.

    Ingredience na 4 porce:

    • 4 velké brambory
    • 1 balení zakysané smetany
    • pažitka
    • sůl, čerstvě mletý pepř

    Postup:

    Omyté brambory zabalíme každou samostatně do dvou vrstev alobalu. Vložíme do žhavých uhlíků tak, aby byly pod i nad bramborou. Pečeme cca 40 minut. Servírujeme rozkrojené napůl, zalité zakysanou smetanou, posypané pažitkou, osolené a opepřené.

  • Bramborové stew s klobáskami cabbanosi

    Britské stew se vaří v jednom hrnci
    Autor: Shutterstock
    Britská obdoba německého eintopfu v podobě dušených brambor s italskou cabbanosi klobáskou (můžete nahradit běžnou klobásou).

    Ingredience na 4 porce:

    • 600 g cibule 
    • 500 g brambor 
    • 2 lžíce oleje 
    • 500 g masového vývaru
    • 150 g klobásy Cabanossi 
    • 1/2 svazek pažitky 
    • 2 lžičky majoránky (sušené) 
    • 1 špetka kmínu
    • sůl

    Postup:

    Brambory a cibuli oloupeme a pokrájíme na 1 cm silné plátky. V kastrolu či v kotlíku rozpálíme olej a na něm orestujeme cibuli a brambory. Zalijeme vývarem, přiklopíme a dusíme 20 minut. Přidáme na kolečka pokrájenou klobásu a dusíme dalších 5 minut. Dochutíme majoránkou, kmínem a solí. Servírujeme posypané nasekanou pažitkou.


  • Španělské Migas

    Španělské Migas je jídlo ovčáků
    Autor: Shutterstock
    Oblíbené jídlo španělských ovčáků, které připravíte snadno v kotlíku na ohni. A navíc využijete starší bílé pečivo. Klobásy chorizo pořídíte v obchodech se španělskými specialitami či ve větších supermarketech.

    Ingredience na 4 porce:

    • 1 bochník bílého chleba (alespoň den starého, můžete nahradit např. vekou) nakrájený na větší kostky
    • 1 hlavička česneku
    • 4 polévkové lžíce olivového oleje
    • 2 červené papriky, pokrájené na větší kostky
    • 1 velká klobása chorizo, oloupaná a nakrájená na malé kousky

    Postup:

    Chléb vložte do mísy, osolte a pokropte vodou, aby se navlhčil. Na pánvi rozpalte olej a na něm smažte stroužky česneku doměkka. Přidejte pokrájenou papriku a smažte cca 5 minut. Vyjměte z pánve a místo ní přidejte chorizo, opečte dozlatova a vyndejte z pánve. Na pánvi opečte dozlatova chléb, přidejte papriku a klobásu a promíchejte. Podle chuti dosolte a opepřete.

Klíčová slova:  vaření, stan, stanování, vandr, čundr, kemp
Diskuse ke článku
.