Šéfkuchařem pod stanem: Zabodujte u táboráku španělskou specialitou
Táborák, to nejsou jen buřty. Vybraly jsme pro vás speciality z celého světa, které snadno a rychle připravíte v kotlíku či na žhavém uhlí a ohromíte strávníky svým kuchařským uměním i v polních podmínkách.
Kuskus se zeleninou a sýrem feta
Kuskus je hotový za 5 minutAutor: ShutterstockIngredience na 4 porce:
- 400 g kuskusu
- 1 velká žlutá paprika
- 2 velká rajčata nebo balení cherry rajčátek
- sazek petrželové natě nebo bazalky
- 200 g sýru feta (nebo balkánského sýru)
- 1 citron
- Sůl, pepř
Postup:
Vychladlý kuskus smíchejte s na kousky pokrájenou paprikou a rajčaty. Petržel nasekejte najemno a promíchejte s kuskusem. Dochuťte citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem a smíchejte s na kostičky nakrájeným sýrem feta.
Pstruzi v hlíně
Ryby jsou v popelu hotové za cca 20 minutAutor: ShutterstockIngredience na 4 porce:
- 4 pstruzi
- 2 citrony
- bylinky
- Olivový olej
Postup:
Vykuchané pstruhy omyjeme, osušíme, osolíme zevnitř i zvenku, zakapeme olivovým olejem a do bříška vložíme plátky citronu. Případně ještě přidáme dovnitř ryby čerstvé bylinky. Jednotlivé pstruhy zabalíme do navlhčeného pečícího papíru. Pro jistotu do dvou vrstev. Obal s rybou oplácáme mokrou hlínou v šířce tak 2 cm. Takto připravený hliněný obal vložíme do žhavých uhlíků a zakryjeme dalšími uhlíky. Pečeme 30 až 45 minut. Hlína funguje jako keramická zapékací miska a zajistí, že se maso nepřipálí. V alobalu pečeme jen cca 20 minut.
Pečené brambory se zakysanou smetanou¨
Pečené brambory jsou klasikaAutor: ShutterstockIngredience na 4 porce:
- 4 velké brambory
- 1 balení zakysané smetany
- pažitka
- sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
Omyté brambory zabalíme každou samostatně do dvou vrstev alobalu. Vložíme do žhavých uhlíků tak, aby byly pod i nad bramborou. Pečeme cca 40 minut. Servírujeme rozkrojené napůl, zalité zakysanou smetanou, posypané pažitkou, osolené a opepřené.
Bramborové stew s klobáskami cabbanosi
Britské stew se vaří v jednom hrnciAutor: ShutterstockIngredience na 4 porce:
- 600 g cibule
- 500 g brambor
- 2 lžíce oleje
- 500 g masového vývaru
- 150 g klobásy Cabanossi
- 1/2 svazek pažitky
- 2 lžičky majoránky (sušené)
- 1 špetka kmínu
- sůl
Postup:
Brambory a cibuli oloupeme a pokrájíme na 1 cm silné plátky. V kastrolu či v kotlíku rozpálíme olej a na něm orestujeme cibuli a brambory. Zalijeme vývarem, přiklopíme a dusíme 20 minut. Přidáme na kolečka pokrájenou klobásu a dusíme dalších 5 minut. Dochutíme majoránkou, kmínem a solí. Servírujeme posypané nasekanou pažitkou.
Španělské Migas
Španělské Migas je jídlo ovčákůAutor: ShutterstockIngredience na 4 porce:
- 1 bochník bílého chleba (alespoň den starého, můžete nahradit např. vekou) nakrájený na větší kostky
- 1 hlavička česneku
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 červené papriky, pokrájené na větší kostky
- 1 velká klobása chorizo, oloupaná a nakrájená na malé kousky
Postup:
Chléb vložte do mísy, osolte a pokropte vodou, aby se navlhčil. Na pánvi rozpalte olej a na něm smažte stroužky česneku doměkka. Přidejte pokrájenou papriku a smažte cca 5 minut. Vyjměte z pánve a místo ní přidejte chorizo, opečte dozlatova a vyndejte z pánve. Na pánvi opečte dozlatova chléb, přidejte papriku a klobásu a promíchejte. Podle chuti dosolte a opepřete.