Jak uvařit správně vajíčka? Teď už to zvládnete!
Naměkko, natvrdo nebo nahniličko? Každý má vajíčka rád připravená jinak. Někdo by rosolovitý bílek nikdy nepozřel, jinému zase nic neříká převařené vajíčko. To zklamání, když místo nádherně tekoucího zlatavého žloutku najdete po rozkrojení uvnitř jen vysušenou a vybledlou hmotu bez chuti s nazelenalým nádechem. S naším malým kuchařským průvodcem se vám to už ale nestane!
Aby vám nepopraskaly
VajíčkaAutor: Shutterstock.comTeplá, nebo studená?
Na velikosti záleží...Autor: shutterstock.comKaždé vajíčko je samozřejmě jinak velké, není proto snadné určit přesný čas na vteřiny. Navíc je rozdíl v tom, zda budete vejce vkládat do studené nebo vroucí vody. Já vám ale doporučuji druhou variantu, protože při té první musíte vysledovat přesný okamžik, kdy se začíná vařit, což není tak úplně snadné.
Všeobecně pak platí pravidlo, že je dobré aby hladina vody byla cca centimetr nad vajíčky. Při nadměrném množství vody a vaření pod pokličkou by vám praskala. Kastrol dejte na silný plamen (elektriku zapněte na nejvyšší stupeň) a vodu přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, což poznáte tak, že větší bublinky budou stoupat na hladinu, vložte vajíčka a začněte měřit čas. V ten samý moment také ztlumte plamen, aby voda jen zvolna probublávala a nastavte si minutku podle toho, jak chcete mít vajíčka uvařená.
Naměkko
Každý má vajíčka rád připravená jinak. Někdo by rosolovitý bílek nikdy nepozřel, jinému zase nic neříká převařené vajíčko.Autor: Shutterstock.comNahniličko
...Autor: Shutterstock.comMá táhlý žloutek a přitom tuhý bílek, vaří se 5 a půl až 6 minut. Špičku naklepejte lžičkou a opatrně oloupejte. Lépe to půjde, když je před loupáním na 10 vteřin ponoříte do studené vody.
- Pokud máte rádi tuhý bílek i žloutek, vařte vajíčka více než 7 minut, ale méně než 11 až 12 minut, protože povrch bílku i žloutku by zezelenal.
Natvrdo
Jak je oloupat
Vajíčko je nejen dobré, ale i zdravéAutor: profimedia.cz