Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Oblačno 4°C

Uvařte si chutné a levné pokrmy podle Jamieho Olivera

Kuchař Jamie Oliver dokazuje, že delikatesy se dají připravit i levně.
17. prosince 2013 | 12:00

Hvězda mezi televizními kuchaři Jamie Oliver se vrací k domácímu vaření, nově s větším ohledem na rodinný rozpočet. Jamie se snaží v novém seriálu dokázat, že opravdu dobrá jídla nemusejí stát několik set korun a i z běžně dostupných ingrediencí lze vyčarovat pokrmy, které dokáží potěšit zmlsaného strávníka.

Uznávaný britský kuchař si rád pohrává s běžně dostupnými surovinami, které se pod jeho rukama dokáží proměnit v pozoruhodné pokrmy pro celou rodinu. V seriálu Save with Jamie (u nás pod názvem Šetřete s Jamiem v české premiéře vysílá TV Paprika) ukáže například jak přeměnit vepřové ramínko v lahodnou sekanou nebo hovězí hruď v úžasné pikantní rizoto.

Nechme se inspirovat některými z jeho receptů, jak levně, nápaditě a chutně připravit zdravá jídla.

 

Zapékaný květák s brokolicí

Suroviny (pro 6 osob):

...
Autor: TV Paprika – Šetřete s Jamiem

 

  • 2 stroužky česneku
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g nesoleného másla
  • 500 ml polotučného mléka
  • 500 g čerstvé nebo mražené brokolice
  • 75 g zralého čedaru
  • 1 kg čerstvého nebo mraženého květáku
  • 2 krajíce oschlého pečiva
  • hrst čerstvého tymiánu
  • 25 g mandlových lupínků

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 °C. Nasekaný česnek přidáme spolu s máslem na pánev. Když nám začne rozpouštět máslo, přidáme mouku a mléko a důkladně vše promícháme, aby nám nevznikly hrudky.

K připravené směsi přidáme předem nakrájenou brokolici a necháme ji vařit přibližně 20 min doměkka. Až se nám začne brokolice rozpadat, rozmixujeme ji ručním mixérem. Do brokolicové směsi přidáme půlku nastrouhaného čedaru. Do zapékací mísy rozložíme květák, který jsme předem rozebrali na růžičky. Přelijeme květák brokolicovou omáčkou a nastrouháme na ni zbytek čedaru.

Oschlé pečivo rozmixujeme na drobky, ke kterým přidáme lístky tymiánu a mandle. Celou směs ještě promícháme s trochou olivového oleje a dochutíme solí a pepřem, poté ji rozprostřeme pravidelně na brokolicovou omáčku. Necháme v troubě zapékat hodinu a můžeme podávat.

Vepřová sekaná s rajčatovou omáčkou

...
Autor: TV Paprika – Šetřete s Jamiem

Suroviny (pro 6 osob):

  • 3 mrkve
  • olivový olej
  • 100 g oschlého pečiva
  • 500 g libovějšího mletého vepřového masa
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 30 g sýru feta
  • 1 vejce
  • 3 čili papričky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 700 ml rajčatového protlaku
  • 30 g čedaru
  • 480 g špaget

Postup:

Předehřejeme troubu na 200 °C. Oškrábané mrkve nakrájíme na čtvrtinu její délky a necháme je péct na pečící mřížce 10 min. Mezitím si rozmixujeme pečivo na drobky a přendáme ho do velké mísy k mletému masu. Přidáme ještě lžičku oregana, sýr feta, vejce a ochutíme solí a pepřem. Celou směs důkladně promícháme, aby se všechny složky spojily.

Vytvarujeme ze směsi 20 cm dlouhý bochník sekané. Položíme sekanou na mřížku a zapékáme ji 25 min, nebo dokud nebude zcela propečená.

...
Autor: TV Paprika – Šetřete s Jamiem

Zbavíme se semínek u čili papriček a nakrájíme je na poloviny. Papričky orestujeme na oleji 2 min a mezitím nasekáme česnek a cibuli. Vyndáme papričky, přidáme na pánev česnek a cibuli se zbytkem oregana a restujeme na mírném ohni 10 min.

Po 10 min přidáme rajčatový protlak a dochutíme ke spokojenosti. Necháme omáčku ještě pár minut zvolna vařit. Hotovou sekanou přendáme do hrnce, přelijeme ji rajčatovou omáčkou, naaranžujeme kolem sekané čili papričky a mrkev a přidáme na vršek nastrouhaný čedar. Hrnec se sekanou vložíme zpátky do trouby a necháme péct 5-10 min, dokud nezezlátne sýr. Mezitím uvaříme špagety al dente a necháme je okapat.  Nakonec hrnec se sekanou vložíme doprostřed stolu, kde se sekaná teprve nakrájí a nasákne do sebe omáčku.