Vánoce u Babiců: Jirka peče vanilkové rohlíčky a vaří jablečný punč | Pro ženy | Blesk.cz

Vánoce u Babiců: Jirka peče vanilkové rohlíčky a vaří jablečný punč

13. prosince 2013 | 07:00

Víte, jak prožívá známý český kuchař Jirka Babica a jeho rodina vánoční svátky? Nám to prozradil a odtajnil nám i recepty na dvě vánoční dobroty.

Jak vypadají vaše rodinné Vánoce?

"Bereme je jako zasloužené dny odpočinku a setkání s rodinou a ne jako stresové období. Po celoročním pracovním shonu si užívám klid a pohodu s rodinou, chodíme na procházky vánoční Prahou, samozřejmě ideální je, pokud je zasněžená, a sledujeme televizní pohádky."

...

Dodržujete vánoční zvyky?

"Každý advent zapálíme svíčky na tradičním věnci, na Štědrý den chodíme na půlnoční mši do kostela. Štědrovečerní hostinu si včas připravíme a navečer už jenom obalíme řízky a smažíme. Máme samozřejmě kapří polévku a čerstvého kapra z blatenských rybníků s bramborovým salátem, další den nevaříme a na Štěpána 26. prosince jdeme k mojí mámě na pečenou husu."

Které cukroví nesmí chybět na vašem rodinném svátečním stole?

"Každý má svůj nejmilejší recept a pro mě jsou tím nej cukrovím maminčiny vanilkové rohlíčky, pečeme je každý rok. Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou a pak je dáme na týden odležet, cukroví se báječně „nacucá“ a když rohlíček dáte do úst, úplně se rozplyne na jazyku. Až je ochutnáte, už nebudete chtít nic jiného.

...
Ochutnejte Jirkovy vánoční speciality

Jablečný punč

Suroviny (na 4 porce):

  • 2 jablka
  • 100 ml amaretta
  • 500 ml jablečné šťávy
  • 300 ml bílého vína
  • vanilkový lusk
  • citron
  • cukr ozdobení

Postup:
Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a naložíme do amaretta. Jablečnou šťávu spolu s vínem a vanilkovým luskem přivedeme varu, přidáme jablka s amarettem a stáhneme z ohně. Okraje pohárů potřeme citronem a ponoříme do misky s cukrem, nalijeme punč a hned podáváme.

...
Maminčiny vanilkové rohlíčky

Suroviny (na 60 kousků):

  • 560 g hladké mouky
  • 280 g moučkového cukru
  • 400 g mletých vlašských ořechů
  • 3 sáčky vanilkového cukru
  • 400 g másla
  • moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení

Postup:
Všechny sypké ingredience smícháme a nasekáme do nich máslo. Dobře vypracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a necháme alespoň 1 hodinu v chladničce tuhnout. Z těsta pak na válu vytvoříme válečky, nakrájíme je na stejně velké kousky a z nich modelujeme malé rohlíčky. Přendáme je na pekáč a vložíme do trouby, pečeme při 180 °C zhruba 12 minut. Ještě horké je obalíme v moučkovém cukru smíchaném vanilkovým cukrem. Ke tvarování rohlíčků můžeme použít i strojek na cukroví.

Autor: ot