Jak vypadají vaše rodinné Vánoce?
"Bereme je jako zasloužené dny odpočinku a setkání s rodinou a ne jako stresové období. Po celoročním pracovním shonu si užívám klid a pohodu s rodinou, chodíme na procházky vánoční Prahou, samozřejmě ideální je, pokud je zasněžená, a sledujeme televizní pohádky."
Dodržujete vánoční zvyky?
"Každý advent zapálíme svíčky na tradičním věnci, na Štědrý den chodíme na půlnoční mši do kostela. Štědrovečerní hostinu si včas připravíme a navečer už jenom obalíme řízky a smažíme. Máme samozřejmě kapří polévku a čerstvého kapra z blatenských rybníků s bramborovým salátem, další den nevaříme a na Štěpána 26. prosince jdeme k mojí mámě na pečenou husu."
Které cukroví nesmí chybět na vašem rodinném svátečním stole?
"Každý má svůj nejmilejší recept a pro mě jsou tím nej cukrovím maminčiny vanilkové rohlíčky, pečeme je každý rok. Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou a pak je dáme na týden odležet, cukroví se báječně „nacucá“ a když rohlíček dáte do úst, úplně se rozplyne na jazyku. Až je ochutnáte, už nebudete chtít nic jiného.
Jablečný punč
Suroviny (na 4 porce):
- 2 jablka
- 100 ml amaretta
- 500 ml jablečné šťávy
- 300 ml bílého vína
- vanilkový lusk
- citron
- cukr ozdobení
Postup:
Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a naložíme do amaretta. Jablečnou šťávu spolu s vínem a vanilkovým luskem přivedeme varu, přidáme jablka s amarettem a stáhneme z ohně. Okraje pohárů potřeme citronem a ponoříme do misky s cukrem, nalijeme punč a hned podáváme.
Suroviny (na 60 kousků):
- 560 g hladké mouky
- 280 g moučkového cukru
- 400 g mletých vlašských ořechů
- 3 sáčky vanilkového cukru
- 400 g másla
- moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení
Postup:
Všechny sypké ingredience smícháme a nasekáme do nich máslo. Dobře vypracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a necháme alespoň 1 hodinu v chladničce tuhnout. Z těsta pak na válu vytvoříme válečky, nakrájíme je na stejně velké kousky a z nich modelujeme malé rohlíčky. Přendáme je na pekáč a vložíme do trouby, pečeme při 180 °C zhruba 12 minut. Ještě horké je obalíme v moučkovém cukru smíchaném vanilkovým cukrem. Ke tvarování rohlíčků můžeme použít i strojek na cukroví.