Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Skvělé recepty: Čočka na Nový rok, štěstí po celý rok!

Uvařte si na Nový rok čočku, klidně na několik způsobů.
1. ledna 2014 | 10:00

Jestli si ji dáte v podobě salátu, polévky, pikantních kuliček nebo s uzeným, to záleží jen na vaší chuti. Přinášíme vám skvělé recepty, které jsou chutné, levné a hlavně jednoduché. 

Čočková polévka

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev kousek celeru
  • 1 lžíci mleté papriky
  • 200 g čočky
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky tymiánu
  • 400g konzervu sekaných rajčat
  • hrst petržele
  • sůl a mletý pepř
  • bagetu k podávání

...
Autor: Shutterstock


Postup:

Čočku přeberte, propláchněte a namočte minimálně na 2 hodiny do studené vody. Na oleji v hrnci opékejte 5 minut nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer. Poprašte paprikou, přidejte slitou čočku, bobkový list, tymián, rajčata a 1,2 l vody. Přiveďte k varu a zvolna vařte, aby čočka změkla. Vmíchejte nasekanou petržel, osolte a opepřete. Podávejte s plátky bagety.

Doba přípravy: 15 minut + máčení čočky

Doba vaření: 30 minut

Pikantní koule

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 250 g červené čočky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci kari koření
  • špetku mletého chilli
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 vejce sůl
  • 1/2-1 hrnek strouhanky
  • hrst čerstvého koriandru
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 1 citron

...
Autor: Shutterstock
Postup:

Čočku zalejte vodou, uvařte doměkka, slejte přes jemný cedník a nechte vykapat. V pánvi na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte koření, vmíchejte protlak a pak čočku. Osolte, stáhněte z ohně a nechte zchladnout. Pak vmíchejte vejce, strouhanku a nasekané listy koriandru. Hmotu nechte vychladnout a tvarujte z ní kuličky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C 15-20 minut dozlatova. Podávejte s bílým jogurtem prošlehaným s trochou soli, citronovou šťávou a kůrou.

Doba přípravy: 40 minut

Doba vaření: 35 minut

Barevný salát

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 300 g drobnozrnné čočky
  • 1 zelenou papriku
  • 3 jarní cibulky
  • 8 třešňových rajčat
  • svazek bazalky
  • 1 uvařený kukuřičný klas nebo plechovku sterilované kukuřice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku přírodního cukru
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • sůl a mletý pepř

Postup:

...
Autor: Shutterstock

Čočku uvařte podle návodu na obalu, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Papriku omyjte a nakrájejte na kostičky, rajčata rozpulte. Bazalku omyjte a listy natrhejte. Drobně nasekanou cibuli promíchejte s cukrem, octem, čočkou, zeleninou, kukuřičnými zrny a olejem. Osolte a opepřete. Vmíchejte bazalku a podávejte. Na salát je nejlepší drobnozrnná zelená čočka, která se nerozváří. Koupíte ji v některých supermarketech nebo v prodejnách zdravé výživy.

Doba přípravy: 15 minut

Doba vaření: 25 minut


Čočka s uzeným

Budete potřebovat ( pro 4 osoby):

  • 600 g vařené uzené krkovice nebo plece
  • 400 g čočky
  • 2 snítky oregana
  • 2 bobkové listy
  • 1 velkou červenou cibuli
  • 100 jablečného octa
  • 1 lžíci oleje
  • 1 lžíci cukru

...
Autor: Shutterstock
Postup:

Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě hodiny namočte do studené vody. Pak ji slejte, zalejte novou vodu, přihoďte bylinky a uvařte ji doměkka. Ke konci varu přidejte uzené a prohřejte ho. Maso vyjměte, nakrájejte na plátky a čočku slejte. V pánvi na oleji osmahněte cibuli, posypejte ji cukrem, zalejte octem a nechte odpařit. Vmíchejte čočku, dochuťte solí a podávejte s uzeným.

Doba přípravy: 10 minut + máčení čočky

Doba vaření: 40 minut

Autor: dob