Čočková polévka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 2 lžíce oleje
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev kousek celeru
- 1 lžíci mleté papriky
- 200 g čočky
- 1 bobkový list
- 2 snítky tymiánu
- 400g konzervu sekaných rajčat
- hrst petržele
- sůl a mletý pepř
- bagetu k podávání
Postup:
Čočku přeberte, propláchněte a namočte minimálně na 2 hodiny do studené vody. Na oleji v hrnci opékejte 5 minut nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer. Poprašte paprikou, přidejte slitou čočku, bobkový list, tymián, rajčata a 1,2 l vody. Přiveďte k varu a zvolna vařte, aby čočka změkla. Vmíchejte nasekanou petržel, osolte a opepřete. Podávejte s plátky bagety.
Doba přípravy: 15 minut + máčení čočky
Doba vaření: 30 minut
Pikantní koule
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 250 g červené čočky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci kari koření
- špetku mletého chilli
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 vejce sůl
- 1/2-1 hrnek strouhanky
- hrst čerstvého koriandru
- 250 ml bílého jogurtu
- 1 citron
Čočku zalejte vodou, uvařte doměkka, slejte přes jemný cedník a nechte vykapat. V pánvi na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte koření, vmíchejte protlak a pak čočku. Osolte, stáhněte z ohně a nechte zchladnout. Pak vmíchejte vejce, strouhanku a nasekané listy koriandru. Hmotu nechte vychladnout a tvarujte z ní kuličky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C 15-20 minut dozlatova. Podávejte s bílým jogurtem prošlehaným s trochou soli, citronovou šťávou a kůrou.
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 35 minut
Barevný salát
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 300 g drobnozrnné čočky
- 1 zelenou papriku
- 3 jarní cibulky
- 8 třešňových rajčat
- svazek bazalky
- 1 uvařený kukuřičný klas nebo plechovku sterilované kukuřice
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku přírodního cukru
- 3 lžíce balzamikového octa
- sůl a mletý pepř
Postup:
Čočku uvařte podle návodu na obalu, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Papriku omyjte a nakrájejte na kostičky, rajčata rozpulte. Bazalku omyjte a listy natrhejte. Drobně nasekanou cibuli promíchejte s cukrem, octem, čočkou, zeleninou, kukuřičnými zrny a olejem. Osolte a opepřete. Vmíchejte bazalku a podávejte. Na salát je nejlepší drobnozrnná zelená čočka, která se nerozváří. Koupíte ji v některých supermarketech nebo v prodejnách zdravé výživy.
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 25 minut
Čočka s uzeným
Budete potřebovat ( pro 4 osoby):
- 600 g vařené uzené krkovice nebo plece
- 400 g čočky
- 2 snítky oregana
- 2 bobkové listy
- 1 velkou červenou cibuli
- 100 jablečného octa
- 1 lžíci oleje
- 1 lžíci cukru
Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě hodiny namočte do studené vody. Pak ji slejte, zalejte novou vodu, přihoďte bylinky a uvařte ji doměkka. Ke konci varu přidejte uzené a prohřejte ho. Maso vyjměte, nakrájejte na plátky a čočku slejte. V pánvi na oleji osmahněte cibuli, posypejte ji cukrem, zalejte octem a nechte odpařit. Vmíchejte čočku, dochuťte solí a podávejte s uzeným.
Doba přípravy: 10 minut + máčení čočky
Doba vaření: 40 minut