Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pusťte řepu do kuchyně: 4 recepty nejen na nedělní stůl

Nebojte se použít červenou řepu, je opravdu skvělá.
13. října 2013 | 10:00

Červená řepa u většiny lidí vyvolává spíše nedůvěru, než nadšení. To je ale pěkná nespravedlnost, protože tahle vitamínová super bomba dokáže mnohem víc, než jen pustě ležet ve sklenici s octovým nálevem.

Řepa se hodí do syrových pokrmů a dává jim vznešenost i barvu. V teplé kuchyni ji oceníte pro přípravu polévek nebo ji lze marinovat a upéct v troubě jako rafinovanou přílohu. Velmi zdravá je čerstvá šťáva z řepy. Pokud vám připadá chuť řepné šťávy příliš výrazná, může ji míchat se šťávou z jiných druhů ovoce. Ostatně i listy této zeleniny jsou jedlé a chutnají velmi doře -  například uvařené, jako salát, nebo rozmixované jako "smoothie".
Nová sklizeň se v obchodech objevuje zhruba od září až do počátku nového roku. Dbejte na to, aby hlízy nebyly měkké, ale až "zvonivě" pevné. Vybírejte takové kusy, u kterých je povrch bez škrábanců či jiného poškození. Čím menší je hlíza řepy, tím bude její chuť aromatičtější.

Červená řepa
Autor: Shutterstock.com
Caprese

Budete potřebovat:
500 g červené řepy
4 snítky tymiánu
250 g mozzarelly
2 lžičky balzamikového octa
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce medu
100 g rukoly
½ lžičky citronové kůry
sůl, pepř

Postup:
Řepu uvařte ve vodě doměkka a nakrájejte na plátky. Poté smíchejte v míse spolu s nasekaným tymiánem, balzamikovým octem, olejem, medem a podle chuti osolte a opepřete. Směs dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 200°C. Nechte vychladnout a smíchejte s natrhanou mozzarellou, rukolou, kůrou z citronu a zakapejte olivovým olejem.

Červená řepa
Autor: Shutterstock.com
Salát s fetou

Budete potřebovat:
1 větší řepu
200 g sýru feta
1 lžičku balzamikového octa
2 snítky čerstvé máty
1 lžíci olivového oleje

Postup:
Řepu oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Dejte do větší mísy a přidejte na kousky nakrájený nebo nadrobený sýr. Přidejte lístky máty, olej a balzamikový ocet. Opatrně promíchejte. Podle chuti ještě osolte a opepřete.

Rizoto s rukolou

Budete potřebovat:
1 středně velkou řepu
250 g rýže Arborio
1 lžíci oleje
1 lžíci másla
1 cibuli
100 ml červeného vína
500 ml vývaru
50 g parmazánu
100 g rukoly
sůl, pepř

Postup:
Do hlubší pánve dejte olej s máslem a nechte v ní zpěnit najemno nasekanou cibuli. Přidejte na kostičky nakrájenou řepu a orestujte. Přidejte rýži a opékejte, dokud nebudou její zrnka průhledná.  Směs osolte, opepřete a zalijte vínem. Do pánve pak přilejte horký vývar, ale tak, aby byla rýže pouze potopená. Pomalu vařte. Když se tekutina odpaří, přilejte podle potřeby vývar a opět promíchejte. V závěru by měla být rýže měkká a krémovitá. Rizoto rozdělte na talíře, přidejte rukolu a posypejte sýrem.

Červená řepa
Autor: Shutterstock.com
Dip s ořechy

Budete potřebovat:
1 velkou řepu
50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
2 lžíce balzamikového octa
1 stroužek česneku
1 lžíci zakysané smetany
1 kousek staršího bílého pečiva
sůl

Postup:
Řepu oloupejte a uvařte doměkka. Nechte ji vychladnout a pak ji oloupejte a nakrájejte na kousky. Dejte ji do mixéru spolu s ořechy, nakrájeným pečivem, prolisovaným česnekem, solí a octem. Rozmixujte dohladka. Na závěr vmíchejte smetanu. Dip můžete podávat k pečenému masu, s topinkami nebo čerstvým pečivem.

Autor: Erika Pilátová