Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přichází doba burčáku. Jak koupit ten pravý?

Na kvalitním burčáku si pochutnáte.
17. září 2013 | 08:00

Také jste si všimli, že podél silnic už stojí řadu týdnů stánky s prodejci burčáku? Možná už jste dokonce ochutnali, a nebyli jste spokojeni s jeho chutí nebo kvalitou.

Je tedy jasné, že někteří prodejci nabízejí namísto burčáku zkvašený mošt třeba z jablek, ale i hroznů, které nepocházejí z naší republiky. Přitom už několik let platí právní předpis, podle kterého může být jako burčák označen jen nápoj, který se vyrábí z moravských nebo českých hroznů, obsahuje 1 až 7 procent alkoholu a prodává se v období od 1. srpna do 30. listopadu. Prodejce by měl také uvádět výrobce nebo stáčírnu, kde byl nápoj vyroben a údaje o alergenu, například že obsahuje siřičitany.

A jak poznat ten pravý a nejlepší burčák? „ Nejlepší čerstvý koupíte buď přímo u vinaře, nebo vám ho musí vinař přivézt,“ radí David Šťastný z Vinných sklepů Valtice. „Pokud si chcete užít kvalitní burčák bez následného bolení hlavy, kupovat ho z chladicích nádob nebo u silnice se rozhodně nevyplatí.“

Slaďoučký burčák, spousta nejrůznějších pochoutek a ještě k tomu koncerty oblíbených kapel. Vinobraní se prostě nedá odolat.
Autor: ČTK
Než si dáte ve sklípku nebo vinotéce skleničku nebo koupíte domů celou láhev, burčák si nejdřív otestujte. Burčák z bílých hroznů by měl mít světle žlutou až zlatavou barvu, z modrých hroznů je rubínový až tmavě červený, je neprůhledný, má sladkou až nakyslou, jemně perlivou chuť, záleží vždy na fázi kvašení. Tekutina nesmí obsahovat žádné zbytky ovoce (pecky nebo slupky) a nesmí být hořká nebo páchnout po hnilobě.

Koupený burčák vypijte brzy, kvasný proces totiž probíhá dál, takže se nevyplatí ho skladovat. Pokud si koupíte celou láhev, povolte lehce její uzávěr. Možná nevíte, že pitím burčáku doplníte vitaminy skupiny B, zlepšíte srdeční činnost a pročistíte svůj organismu. Skleničkou si ale neťukejte, počkejte s tím až na první mladé víno.

Jak je na tom burčák? Často si koupíte šizený!
Autor: scom


Autor: ot
Video se připravuje ...