Osvěžující studené polévky. Máme je rádi na sladko i na slano
Chlazené polévky jsou ideálním pokrmem pro horké letní dny. Zasytí, ale i osvěží. Připravit je můžete ze zeleniny i ovoce. Záleží jen na vaší chuti. Vyzkoušejte některý z 6 zajímavých receptů z celého světa.
Rajčatová s mátou a se zázvorem
Osvěžující s mátou a zázvoremAutor: PROFIMEDIA.CZBudete potřebovat (na 6 porcí):
800 g rajčat
1 červenou papriku
100 g zázvoru
1 lžičku cukru moučka
400 ml zeleninového vývaru
4 větvičky máty
sůl
mletý černý pepř
Postup:
1. Rajčata spařte v horké vodě a oloupejte. Rozpulte je, vyřízněte střed a odstraňte semínka. Zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte. Mátu umyjte a ze stonku otrhejte lístky. Papriku umyjte, odstraňte jádřinec a nakrájejte dužinu na větší kousky.
2. Rajčata, papriku a zázvor přendejte do mísy a zalijte vychladlým vývarem. Ponorným mixérem důkladně rozmixujte na jemné pyré. Ochuťte cukrem, solí a pepřem a dejte do chladničky. Polévku podávejte chlazenou, ozdobenou nadrobno natrhanou mátou.Tarator (okurková s jogurtem a vlaškými ořechy)
TaratorAutor: Shutterstock.comBudete potřebovat (pro 4 osoby):
1 l bílého jogurtu
1 l mléka
2 stroužky česneku
pepř, sůl
2 lžíce oleje
300 g salátových okurek
1 lžíci kopru
1 lžíci nasekaných vlašských ořechů.
Postup:1. Jogurt smíchejte s mlékem, osolte, přidejte prolisovaný česnek, pepř a olej.
2. Promíchejte, přidejte nastrouhané okurky a nadrobno posekaný kopr.
3. Před podáváním polévku Tarator dobře vychlaďte. Jednotlivé porce posypejte vlašskými ořechy.
Pikantní zeleninová
Zeleninová s jogurtemAutor: PROFIMEDIA.CZ
1 salátovou okurku
2 červené papriky
2 zelené papriky
2 stroužky česneku
800 g rajčat
2 lžíce oleje
1 lžíci červeného vinného octa
2 lžíce citronové šťávy
300 ml zeleninového vývaru
sůl
mletý černý pepř
100 g bílého jogurtu
bazalku
Postup:
1. Okurku oloupejte. Papriky umyjte, vykrojte jádřince i bílé žilky. Z obou si dejte kousek na stranu a zbytek nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a nadrobno nasekejte.
2. Rajčata spařte v horké vodě, oloupejte a rozpulte. Vyřízněte z nich tvrdé středy, odstraňte semínka a přendejte do mísy. Přidejte česnek, zeleninu, kterou jste si předtím dala stranou, ocet, olej a citronovou šťávu. Všechno zalijte vývarem a rozmixujte na jemné pyré.
3. Polévku ochuťte solí a pepřem a dejte alespoň na hodinu do chladničky. Poté ji nandejte do misek, ozdobte jednou až dvěma lžícemi jogurtu, kostičkami zeleniny a lístkem bazalky.Melounové gazpacho
Melounové gazpachoAutor: Bezpeckové melouny Bouquet
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
3 rajčata
350 g melounu
1/2 stroužku česneku
50 ml olivového oleje
cukr podle chuti
1/2 malé dýně
1/2 okurky
bazalka
1 polévková lžíce hořčice
2 lžičky sherry octa
sůl
Postup:1. Osmažte na pánvi česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku.
2. Odstavte a obsah vsypejte do hrnce, kde máte nakrájenou dýni a okurku.
3. Přidejte ocet, hořčici, olej, cukr a na kostičky nakrájený bezpeckový meloun. Nechte 10 minut odpočívat. Poté vše rozmixute a dochuťte solí.
4. Před podáváním gazpacho vychlaďte. Servírujte ozdobené lístkem bazalky.
NÁŠ TIP: Víte, že meloun je ideální letní ovoce na hubnutí? Podívejte se, jak jsou na tom také další druhy, které sklízíme v létě.
Voňavá meruňková
Voňavá meruňkováAutor: Shutterstock.com5 dl mléko
60 g cukr
2 ks žemle nebo sendvič
2 - 3 ks žloutek
2 - 3 dl smetana
600 g meruňky
podle chuti:
citron
muškátový oříšek
rum
Postup
1. Z umytých meruněk vybereme kostky, vložíme do kastrolu s 5 dl vody, přisypeme cukr a mírně rozvaříme.
2. Meruňky rozmixujeme spolu se žemlí namočenou v mléku a přilijeme smetanu.3. Okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem a několik minut povaříme.
4. Nakonec vmícháme žloutky, rum, podle chuti okyselíme citronovou šťávou a přisladíme (již nevaříme).
5. Před podáváním meruňkovou polévku vychladíme.
Orientální mangová
Exotická mangováAutor: Shutterstock.com3 manga
šťávu z jednoho pomeranče
2 snítky čerstvého koriandru
700 ml kokosového mléka
1 banán
100 ml kokosového krému
Postup:
1. Zralé mango oloupeme a vyjmeme jádro.2. Smícháme společně s ostatními ingrediencemi - banán, koriandr, kokosové mléko, kokosový krém, šťáva z jednoho pomeranče a řádně rozmixujeme.
3. Před podáváním necháme ještě alespoň 30 minut vychladit v ledničce.