Osvěžující studené polévky. Máme je rádi na sladko i na slano

  • Studené polévky v parném vedru osvěží!
    22. července 2013 | 16:30

    Chlazené polévky jsou ideálním pokrmem pro horké letní dny. Zasytí, ale i osvěží. Připravit je můžete ze zeleniny i ovoce. Záleží jen na vaší chuti. Vyzkoušejte některý z 6 zajímavých receptů z celého světa.

  • Rajčatová s mátou a se zázvorem

    Osvěžující s mátou a zázvorem

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    800 g rajčat
    1 červenou papriku
    100 g zázvoru
    1 lžičku cukru moučka
    400 ml zeleninového vývaru
    4 větvičky máty
    sůl
    mletý černý pepř

    Postup:

    1. Rajčata spařte v horké vodě a oloupejte. Rozpulte je, vyřízněte střed a odstraňte semínka. Zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte. Mátu umyjte a ze stonku otrhejte lístky. Papriku umyjte, odstraňte jádřinec a nakrájejte dužinu na větší kousky.

    2. Rajčata, papriku a zázvor přendejte do mísy a zalijte vychladlým vývarem. Ponorným mixérem důkladně rozmixujte na jemné pyré. Ochuťte cukrem, solí a pepřem a dejte do chladničky. Polévku podávejte chlazenou, ozdobenou nadrobno natrhanou mátou.

  • Tarator (okurková s jogurtem a vlaškými ořechy)


    Polévka tarator je výborná ve studené variantě.
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    1 l bílého jogurtu
    1 l mléka
    2 stroužky česneku
    pepř, sůl
    2 lžíce oleje
    300 g salátových okurek
    1 lžíci kopru
    1 lžíci nasekaných vlašských ořechů.

    Postup:

    1. Jogurt smíchejte s mlékem, osolte, přidejte prolisovaný česnek, pepř a olej.

    2. Promíchejte, přidejte nastrouhané okurky a nadrobno posekaný kopr.

    3. Před podáváním dobře vychlaďte. Jednotlivé porce posypejte vlašskými ořechy.

  • Pikantní zeleninová


    Zeleninová s jogurtem
    Budete potřebovat (na 4 porce):

    1 salátovou okurku
    2 červené papriky
    2 zelené papriky
    2 stroužky česneku
    800 g rajčat
    2 lžíce oleje
    1 lžíci červeného vinného octa
    2 lžíce citronové šťávy
    300 ml zeleninového vývaru
    sůl
    mletý černý pepř
    100 g bílého jogurtu
    bazalku

    Postup:

    1. Okurku oloupejte. Papriky umyjte, vykrojte jádřince i bílé žilky. Z obou si dejte kousek na stranu a zbytek nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a nadrobno nasekejte.

    2. Rajčata spařte v horké vodě, oloupejte a rozpulte. Vyřízněte z nich tvrdé středy, odstraňte semínka a přendejte do mísy. Přidejte česnek, zeleninu, kterou jste si předtím dala stranou, ocet, olej a citronovou šťávu. Všechno zalijte vývarem a rozmixujte na jemné pyré.

    3. Polévku ochuťte solí a pepřem a dejte alespoň na hodinu do chladničky. Poté ji nandejte do misek, ozdobte jednou až dvěma lžícemi jogurtu, kostičkami zeleniny a lístkem bazalky.

  • Melounové gazpacho


    Melounové gazpacho

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    3 rajčata
    350 g melounu
    1/2 stroužku česneku
    50 ml olivového oleje             
    cukr podle chuti                        
    1/2 malé dýně             
    1/2 okurky
    bazalka
    1 polévková lžíce hořčice
    2 lžičky sherry octa
    sůl

    Postup:

    1. Osmažte na pánvi česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku.

    2. Odstavte a obsah vsypejte do hrnce, kde máte nakrájenou dýni a okurku.

    3. Přidejte ocet, hořčici, olej, cukr a na kostičky nakrájený bezpeckový meloun. Nechte 10 minut odpočívat. Poté vše rozmixute a dochuťte solí.

    4. Před podáváním vychlaďte. Servírujte ozdobené lístkem bazalky.

  • Voňavá meruňková

    Voňavá meruňková
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    5 dl mléko
    60 g cukr
    2 ks žemle nebo sendvič
    2 - 3 ks žloutek
    2 - 3 dl smetana
    600 g meruňky

    podle chuti:
    citron
    muškátový oříšek
    rum

    Postup

    1. Z umytých meruněk vybereme kostky, vložíme do kastrolu s 5 dl vody, přisypeme cukr a mírně rozvaříme.

    2. Meruňky rozmixujeme spolu se žemlí namočenou v mléku a přilijeme smetanu.

    3. Okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem a několik minut povaříme.

    4. Nakonec vmícháme žloutky, rum, podle chuti okyselíme citronovou šťávou a přisladíme (již nevaříme).

    5. Před podáváním meruňkovou polévku vychladíme.

  • Orientální mangová

    Exotická mangová
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    3 manga
    šťávu z jednoho pomeranče
    2 snítky čerstvého koriandru
    700 ml kokosového mléka
    1 banán
    100 ml kokosového krému

    Postup:

    1. Zralé mango oloupeme a vyjmeme jádro.

    2. Smícháme společně s ostatními ingrediencemi - banán, koriandr, kokosové mléko, kokosový krém, šťáva z jednoho pomeranče a řádně rozmixujeme.

    3. Před podáváním necháme ještě alespoň 30 minut vychladit v ledničce.

Diskuse ke článku
.
1080p 720p 360p
DesktopMobile