Tvarohové placičky s letním ovocem
Budete potřebovat:
500 g tvarohu
1 velké vejce
3 plné lžíce polohrubé mouky
1 lžíce rozehřátého a vychladnutého másla
sůl
máslo na smažení
kysaná smetana
drobné ovoce (maliny, jahody, borůvky, rybíz…)
Postup:
1. Vejce ušleháme do pěny.
2. Přidáme ho k tvarohu, přimícháme mouku, sůl a vše důkladně promícháme.
3. Z těsta vytvarujeme malé placičky, které na malém množství másla opékáme.
4. Podáváme s kysanou smetanou.
5. Chceme-li mít sladkou variantu, přidáme do těsta cukr, do kysané smetany přimícháme drobné ovoce a hotové placičky pocukrujeme.
Smetanový krém s čerstvým ovocem
Budete potřebovat:
250 g ricotty
½ l mléka
1 sáček vanilkového pudinku
1 sáček vanilinového cukru
3 lžíce cukru
hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz)
šlehačka
Postup:
1. V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr.
2. Zbytek mléka přivedeme k varu.
3. Do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty.
4. Ricottu dáme do mísy a po částech do ní zašleháváme mírně vychladnutý pudink.
5. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.
6. Naplníme do pohárů a navrch ozdobíme šlehačkou.
Náš tip:
Pro obměnu můžeme namísto šlehačky ovocný krém posypat nasekanými ořechy nebo mandlemi.
Tiramisu
Budete potřebovat:
250 g cukrářských piškotů
200 g zakysané smetany
100 g Lučiny nebo Ricotty
hrneček vychlazeného vanilkového pudinku
3 lžíce moučkového cukru
1 vanilinový cukr
150 ml silné kávy
kakao na posypání
Postup:
1. Polovinu balení piškotů naskládáme do mělké mísy podlouhlého tvaru.
2. Důkladně je pokapeme kávou (piškoty mají být kávou nasáknuté, ale ne rozmočené).
3. Ze zakysané smetany, Lučiny (nebo Ricotty), pudinku a cukru vyšleháme hladký krém.
4. Polovinu krému rozetřeme na piškoty.
5. Následuje vrstva piškotů, kterou opět pokapeme kávu.
6. Navrch dáme zbytek krému a vše posypeme kakaem.
7. Necháme v lednici několik hodin rozležet.