Připravte si 150 g kvalitního změklého másla, 100 g čerstvých bylinek (petrželka, bazalka, pažitka, řeřicha), trošku mořské soli, lžičku citronové šťávy, 2 stroužky česneku (nemusí být) a špetku čerstvě mletého černého pepře.
Bylinky omyjte, nechte oschnout na čisté utěrce a pak je nasekejte najemno, přidejte k máslu, dochuťte citronovou šťávou, solí a drceným česnekem. Máslo vytvarujte do válečku, zabalte do potravinové fólie a nechte ztuhnout v chladničce. Podávejte s čerstvým chlebem, můžete ho namazat na plátky bagety a nechat krátce zapéct, přidat kousek na grilované maso nebo vařenou rybu, anebo si k němu upečte focacciu:
Na její přípravu budete potřebovat 600 g hladké mouky, kostku droždí, 60 ml extra panenského olivového oleje, 450 ml vlažné vody, lžičku mořské soli, malý svazek bylinek (bazalka, tymián),100 g sušených rajčat v olivovém oleji a tuk na vymazání plechu.
Mouku prosijte do mísy, přidejte vlažnou vodu, rozdrobené droždí, sůl, olej, zpracujte hladké těsto a nechte ho 60 minut kynout na teplém místě. Pak těsto rozválejte na vyšší placku, rozložte na plech vymazaný tukem, posypte bylinkami a nasekanými rajčaty, pokapejte troškou oleje z rajčat a upečte v troubě vyhřáté na 180 ᵒC dozlatova.
Náš tip: Bylinkové máslo můžete dát do malých tvořítek na cukroví a nechat ztuhnout.