Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pečeme ovocné koláče: Praktické rady a tipy pro nejlepší moučníky

Ovocným koláčům jen málokdo odolá...
14. června 2013 | 10:45

V zahradách pomalu začíná dozrávat první letní ovoce a z našich kuchyní se už brzy bude linout úžasná vůně šťavnatých koláčů. Aby se vám zaručeně povedly, máme pro vás pár praktických osvědčených rad.

Nastal čas dobrot z aromatického a pestrobarevného ovoce, které můžete kombinovat mezi sebou i s různými druhy těst. Platí, že sladší druhy se lépe doplňují s kyselejšími a ty běžné s exotickými. Dbejte i na to, abyste nekombinovala příliš tvrdé a velké plody s měkkým drobným ovocem. Případně tvrdší plody nakrájejte na menší kousky nebo před použitím krátce povařte v oslazené vodě.

Jahody omyjte a nechte důkladně okapat, křehké ovoce je nejlepší rozložit na papírovou utěrku. Zabráníte, aby ovocná náplň obsahovala příliš vody. Stopky a lístky odstraňte až po umytí.

Zázračný vitamin najdete v meruňkách.
Autor: Profimedia.cz
Maliny omývejte opatrně, abyste je nepomačkala. Dejte je do mísy se studenou vodou, jemně promíchejte, sceďte a nechte okapat.

Broskve a meruňky před použitím vypeckujte, u višní a třešní můžete pecky nechat.

Citrusy byste měla kupovat nejlépe chemicky neošetřené, zejména pokud je v seznamu ingrediencí nastrouhaná kůra.

Bublanina s borůvkami
Autor: profimedia.cz
* Aby ovoce při pečení nekleslo na dno, obalte ho v hladké mouce a pak rozložte na těsto. Místo hladké mouky můžete použít i škrobovou moučku.

* Ovoce v koláčích ještě víc změkne a jeho aroma se víc rozvine, když ho přibližně deset minut před dopečením pokapete citronovou šťávou nebo rumem, pokladete vločkami másla, přikryjete alobalem a dopečete.

* Může se stát, že kvůli šťávě z ovoce předpečený piškotový korpus příliš navlhne. Proto je důležité ovoce před použitím předem osušit. Kromě toho můžete korpus před naplněním vychladit, posypat rozdrobenými máslovými sušenkami, případně potřít smetanou ušlehanou se ztužovačem. Jako „bariéra“ poslouží i vrstva džemu nebo rozpuštěné marmelády. Dobře pomůže i máslový krém nebo mírně zchladlý pudinkový krém.

Rebarborový koláč
Autor: profimedia.cz
* Ovoci svědčí i kombinace s netradičními chutěmi. Jahody i maliny chutnají zajímavě s čerstvě sekanou mátou nebo pokapané balzamikovým octem. Třešním svědčí ostřejší alkohol, rebarboru zvýrazní mletý badyán nebo hřebíček.

* Pokud nemáte dost času na přípravu těsta, kupte bez výčitek svědomí hotové. Na menší dortíčky nebo křehké koláčky můžete využít chlazené linecké těsto. Listové těsto se prodává chlazené nebo mražené, případně i rozválené na plát, zabalené přímo v pečicím papíru. Tato varianta už nepotřebuje žádnou přípravu, těsto stačí jen rozválet na velikost plechu,
obložit ovocem a upéct.

Úplně nejrychlejším způsobem, jak mít v co nejkratším čase upečeno, je naplnit předpečený piškotový korpus vanilkovým pudinkem a obložit ho čerstvým ovocem.
Autor: Shutterstock.com
Buchty v prášku jsou už o něco náročnější, ale i tak uspoříte hodně času. Kromě buchet můžete ze směsi na kynuté těsto připravit i klasický závin plný ovoce.

Úplně nejrychlejším způsobem, jak mít v co nejkratším čase upečeno, je naplnit předpečený piškotový korpus vanilkovým pudinkem a obložit ho čerstvým ovocem.

Autor: připravily: lč; lap