Báječné melounové osvěžení: Tyhle recepty musíte ochutnat!
Slaďoučké, šťavnaté, voňavé, a hlavně bez pecek! Dostali jste už také chuť na meloun? To je dobře! Máme totiž pro vás skvělé recepty v podobě osvěžující polévky, dvou netradičních hlavních chodů, pikantní svačinky a chutného drinku.
Melounové gazpacho
Budete potřebovat:
3 rajčata
350 g melounu
1/2 stroužku česneku
50 ml olivového oleje
cukr podle chuti
1/2 malé dýně
1/2 okurky
bazalka
1 polévková lžíce hořčice
2 lžičky sherry octa
sůl
krevety (nemusí být)Postup:
Osmažte na pánvi česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku. Odstavte a vložte do hrnce, kde máte nakrájenou dýni a okurku. Přidejte ocet, hořčici, olej, cukr a na kostičky nakrájený bezpeckový meloun. Nechte 10 minut odpočívat. Poté vše rozmixute a dochuťte solí. Uvařte krevety ve vroucí vodě cca 1 minutu a zchlaďte.
Servírujte spolu s krevetou a lístkem bazalky.
Kachní stehna s melounem
Budete potřebovat:
2 kachní stehna
2 lžíce medu
1 lžíce sojové omáčky
oregáno
20 vykrájených kuliček z bezpeckového melounu
Postup:V nepřilnavé pánvi a bez oleje osmažte na polovičním ohni kachní stehna. Nejdříve ze strany s kůží, cca 6 minut, kdy sléváte pryč tuk, který pouštějí, abyste dosáhli křupavé kůže. Slijte všechen tuk, který stehna pustila, a otočte je. Smažte další cca 4 minuty z druhé strany. Přidejte med a sojovou omáčku.
Z melounové dužniny vykrájejte kuličky, které smažte na pánvi po dobu cca 1 minuty. Vypněte plamen, nechte je odpočinout, aby stehna a meloun v teple pánve zkaramelizovaly.Ihned podávejte. Servírujte ozdobené oreganem.
Hranice z melounových hranolek a kari kuřete
Budete potřebovat:
4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
1/3 šálku řepkového nebo slunečnicového oleje
3 stroužky rozmačkaného česneku
1 polévková lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
1 polévková lžíce sojové omáčky
1 šálek nízktučné nebo sojové majonézy
1/2 čajové lžičky jemného kari (nebo dle chuti)
1/4 šálku nakládaných okurek
6 plátků bezpeckového melounu
čerstvá petrželová nať na ozdobuPostup:
Vložte kuřecí prsa do uzavíratelného plastového sáčku spolu s olejem, česnekem, zázvorem a sojovou omáčkou. Dobře sáček uzavřete a nechte kuře 30 minut až 2 hodiny marinovat. Kuře ugrilujte nebo osmažte. Uchovejte v teple.
Smíchejte dohromady majonézu, kari a nadrobno nakrájené naložené okurky. Meloun nakrájejte do tvaru větších hranolků. Naporcujte kuře na plátky a naaranžujte je na meloun. Lžičkou kuře polijte majonézovou omáčku.Servírujte posypané trochou nakrájené petrželky.
Ohnivo-ledová salsa
Budete potřebovat:
3 šálky najemno nakrájeného bezpeckového melounu
1/2 šálku nadrobno nakrájené zelené papriky
2 polévkové lžíce limetkové šťávy
1 polévková lžíce nakrájeného koriandru
1 polévková lžíce najemno nakrájené zelené cibulky
2 polévkové lžíce nadrobno nakrájených jalapeňos papriček
Postup:Všechny nakrájené suroviny vložte do misky, dobře je promíchejte a zakryjte. Dejte vychladit do lednice minimálně na 1 hodinu.
Melounové Mojito
Melounové MojitoAutor: Bezpeckové melouny BouquetBudete potřebovat:
světlý rum (4 cl)
limetka 1 ks
máta peprná 10 lístků
cukr třtinový 3 lžičky
bezpeckový meloun 7 kostiček
soda na dolití
Postup:Do mixéru vložte meloun a rozmixujte. Do sklenice vložte nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr, rozmačkejte a přidejte rozmixovaný meloun. Po okraj sklenice naplňte drceným ledem. Přelijte světlým rumem a dolijte sodou.
Podávejte dozdobené srpkem melounu a snítkou máty.
zdroj: nejmelouny.cz