Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Oblačno, déšť se sněhem 2°C

Báječné melounové osvěžení: Tyhle recepty musíte ochutnat!

  • 24. května 2013 | 06:00

    Slaďoučké, šťavnaté, voňavé, a hlavně bez pecek! Dostali jste už také chuť na meloun? To je dobře! Máme totiž pro vás skvělé recepty v podobě osvěžující polévky, dvou netradičních hlavních chodů, pikantní svačinky a chutného drinku.

  • Melounové gazpacho

    Melounové gazpacho
    Autor: Bezpeckové melouny Bouquet

    Budete potřebovat:

    3 rajčata
    350 g melounu
    1/2 stroužku česneku
    50 ml olivového oleje             
    cukr podle chuti                        
    1/2 malé dýně             
    1/2 okurky
    bazalka
    1 polévková lžíce hořčice
    2 lžičky sherry octa
    sůl
    krevety (nemusí být)

    Postup:

    Osmažte na pánvi česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku. Odstavte a vložte do hrnce, kde máte nakrájenou dýni a okurku. Přidejte ocet, hořčici, olej, cukr a na kostičky nakrájený bezpeckový meloun. Nechte 10 minut odpočívat. Poté vše rozmixute a dochuťte solí. Uvařte krevety ve vroucí vodě cca 1 minutu a zchlaďte.

    Servírujte spolu s krevetou a lístkem bazalky.

  • Kachní stehna s melounem

    Kachní stehna s melounem
    Autor: Bezpeckové melouny Bouquet

    Budete potřebovat:

    2 kachní stehna            
    2 lžíce medu
    1 lžíce sojové omáčky
    oregáno
    20 vykrájených kuliček z bezpeckového melounu

    Postup:

    V nepřilnavé pánvi a bez oleje osmažte na polovičním ohni kachní stehna. Nejdříve ze strany s kůží, cca 6 minut, kdy sléváte pryč tuk, který pouštějí, abyste dosáhli křupavé kůže. Slijte všechen tuk, který stehna pustila, a otočte je. Smažte další cca 4 minuty z druhé strany. Přidejte med a sojovou omáčku.
    Z melounové dužniny vykrájejte kuličky, které smažte na pánvi po dobu cca 1 minuty. Vypněte plamen, nechte je odpočinout, aby stehna a meloun v teple pánve zkaramelizovaly.

    Ihned podávejte. Servírujte ozdobené oreganem.

  • Hranice z melounových hranolek a kari kuřete

    Hranice z melounových hranolek a kari kuřete
    Autor: Bezpeckové melouny Bouquet

    Budete potřebovat:

    4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
    1/3 šálku řepkového nebo slunečnicového oleje
    3 stroužky rozmačkaného česneku
    1 polévková lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
    1 polévková lžíce sojové omáčky
    1 šálek nízktučné nebo sojové majonézy
    1/2 čajové lžičky jemného kari (nebo dle chuti)
    1/4 šálku nakládaných okurek
    6 plátků bezpeckového melounu
    čerstvá petrželová nať na ozdobu

    Postup:

    Vložte kuřecí prsa do uzavíratelného plastového sáčku spolu s olejem, česnekem, zázvorem a sojovou omáčkou. Dobře sáček uzavřete a nechte kuře 30 minut až 2 hodiny marinovat. Kuře ugrilujte nebo osmažte. Uchovejte v teple.
    Smíchejte dohromady majonézu, kari a nadrobno nakrájené naložené okurky. Meloun nakrájejte do tvaru větších hranolků. Naporcujte kuře na plátky a naaranžujte je na meloun. Lžičkou kuře polijte majonézovou omáčku.

    Servírujte posypané trochou nakrájené petrželky.

  • Ohnivo-ledová salsa

    Ohnivo-ledová salsa
    Autor: Bezpeckové melouny Bouquet

    Budete potřebovat:

    3 šálky najemno nakrájeného bezpeckového melounu
    1/2 šálku nadrobno nakrájené zelené papriky
    2 polévkové lžíce limetkové šťávy
    1 polévková lžíce nakrájeného koriandru
    1 polévková lžíce najemno nakrájené zelené cibulky
    2 polévkové lžíce nadrobno nakrájených jalapeňos papriček

    Postup:

    Všechny nakrájené suroviny vložte do misky, dobře je promíchejte a zakryjte. Dejte vychladit do lednice minimálně na 1 hodinu. 

  • Melounové Mojito

    Melounové Mojito
    Autor: Bezpeckové melouny Bouquet

    Budete potřebovat:

    světlý rum (4 cl)
    limetka 1 ks
    máta peprná 10 lístků
    cukr třtinový 3 lžičky
    bezpeckový meloun 7 kostiček
    soda na dolití
     
    Postup:

    Do mixéru vložte meloun a rozmixujte. Do sklenice vložte nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr, rozmačkejte a přidejte rozmixovaný meloun. Po okraj sklenice naplňte drceným ledem. Přelijte světlým rumem a dolijte sodou.

    Podávejte dozdobené srpkem melounu a snítkou máty.

    zdroj: nejmelouny.cz

Klíčová slova:  recepty, meloun
Diskuse ke článku
.