Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recept dne: Špenátová roláda se sušenými rajčaty

Špenátová roláda se sušenými rajčaty
17. dubna 2013 | 19:00

Rychlá roláda naplněná krémem ze smetanového sýra, ochuceného česnekem a tymiánem, doplněným nasekanými sušenými rajčaty a obalená v parmazánu, je skvělým tipem na netradiční pohoštění.

Kdo alespoň jednou vyzkoušel čerstvý špenát, už nikdy nechce jiný. Je mnohem chutnější, než ten mražený, a v kuchyni se s ním dá doslova kouzlit. Navíc je i zdraví prospěšný. Obsahuje velké množství cenných látek, důležitých vitaminů a minerálů.

Při přípravě pokrmů má špenát široké uplatnění. Konzumovat ho můžete jak v syrovém stavu, tak všemožně tepelně upravený. Mladé a křehké listy se hodí do salátů, tepelně upravený je vhodný především jako příloha, výborná je i špenátová polévka, nákyp, omeleta, plněné špenátové rolády. Vynikající je také v kombinaci s těstovinami.

Špenátová roláda se sušenými rajčaty
Autor: Albert
Špenátová roláda se sušenými rajčaty

47 min. | 4 porce 

Ingredience:
400 g čerstvého špenátu AQ
5 vajec (žloutky a bílky oddělené)
200 g smetanového sýru AQ
sůl
3 lžíce hladké mouky
špetka kypřicího prášku do pečiva
3 stroužky česneku, prolisované
1 lžíce nasekaného tymiánu AQ
20 g najemno nastrouhaného parmazánu
12 nasekaných sušených rajčat

Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech (23 x 32 cm) pečicím papírem. Špenát spařte ve vroucí vodě (asi 2 minuty),  sceďte, nechte vychladnout, vymačkejte z něj co nejvíc vody a rozmixujte ho se žloutky, 50 g smetanového sýru, solí, moukou a kypřicím práškem. Přidejte tuhý sníh z bílků, těsto jemně promíchejte a namažte na plech. Pečte asi 12 minut, dokud hmota neztuhne. Zbytek smetanového sýru promíchejte s česnekem, solí a tymiánem. Pracovní desku posypejte parmazánem, položte na ni upečený plát, opatrně sundejte papír, namažte na ni do čtyř pětin sýrovou směs, posypejte rajčaty a nakonec placku opatrně zarolujte. Podávejte lehce vychlazené.

Čas přípravy: 35 minut; Čas vaření/pečení: 12 minut

Inspiraci na každý den

Další tisíce receptů naleznete na stránkách recepty.blesk.cz. Recepty jsou napsané pěkně přehledně krok po kroku! Díky naší internetové kuchařce budete hned vědět, kolik času vám vaření či pečení zabere, i kolik kalorií jednotlivé recepty obsahují.