Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Recept dne: Kuřecí špíz se zeleninou a kari přelivem

Kuřecí špíz se zeleninou a kari přelivem
6. června 2013 | 10:00

Tip na dnešní večeři! Marinované šťavnaté kousky masa proložené barevnou zeleninou, přelité lahodnou omáčkou, potěší oči i žaludek strávníků.

Kuřecí špíz se zeleninou a kari přelivem

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

400 g kuřecích prsíček
1 stroužek česneku
1 červenou a 1 zelenou papriku
7 lžic oleje
3 lžíce citronové šťávy
1 lžičku kari koření
1 větší mrkev
2 malé cibule
12 tenkých plátků prorostlé slaniny
sůl, pepř

Kuřecí špíz s omáčkou
Autor: z knihy Recepty ze života (14), vydavatelství Ringier Slovakia
na omáčku:
1 jablko
1 lžíci citronové šťávy
1 lžičku kari koření
125 ml masového vývaru
1 lžičku medu
2 lžíce sladké smetany

Postup:

1. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na 12 kostiček. Česnek prolisujte do mísy, přidejte 4 lžíce oleje, citronovu šťávu, kari koření a dobře promíchejte. Maso dejte do marinády a nechte stát asi hodinu.

2. Očištěnou mrkev nakrájejte na šikmé proužky, které povařte v osolené vodě asi 3 minuty. Papriku nakrájejte na kousky, cibuli oloupejte a rozkrájejte na 8 dílků. Kuřecí maso vyjměte z marinády a nechte okapat.

3. Každý kus masa zabalte do plátku slaniny. Na jehlu napichujte 3 závitky a střídavě je prokládejte zeleninou, tak aby byla na začátku i na konci jehly. Osolte, opepřete a opékejte 8 až 10 minut za občasného obracení. Během pečení špízy potírejte marinádou.

4. Připravte si omáčku z jablek s kari kořením. Do výpeku z masa přidejte citronovou šťávu, 125 ml vývaru a nakrájené nebo nastrouhané jablko, které rozvařte v omáčce. Ochuťte medem a kari kořením. Omáčku zjemněte 2 lžícemi smetany.

Dobrou chuť!