Pražma je vysoce ceněná a u nás poměrně běžná mořská ryba. Seženete jí ve všech větších supermarketech a samozřejmě ve specializovaných prodejnách s rybami. Prodává se zmražená nebo chlazená.
Maso pražmy je velmi chutné, bílé, pevné, šťavnaté, s malými kostičkami. Není vhodná na složité a zdlouhavé úpravy, protože má tendenci vysušovat se. Vhodná je pro grilování, pečení a smažení.
Její chuť ladí s bílým vínem, citronem, různými bylinkami, mandlemi či rajčátky. Pražmu servírujte lehce zakapanou kvalitním olivovým olejem, s bílým pepřem a s lehkými přílohami, např. s jarním bramborovým salátem či s pečenými brambory.
Je mimořádně prospěšná pro naše zdraví, obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 3, vitaminy skupiny B, vitamin D, selen a draslík.
30 min. |326 kJ/porce | 2 porce
Ingredience:
2 pražmy
1 svazek mateřídoušky
2 stroužky česneku
špetka soli
olivový olej
Postup:
Pražmy očistěte a do břišní dutiny vložte stroužek česneku a mateřídoušku. Tou pak ryby ještě posypte. Na povrchu ryby nařízněte do tvaru vlnovky, aby se lépe propekly. Potřete je olivovým olejem a vložte na rozpálený gril. Opečte po obou stranách asi 7 minut (dle velikosti ryby). Servírujte s grilovanou zeleninou.
Čas přípravy: 15 minut; Čas vaření/pečení: 15 minut
Inspiraci na každý den
Další tisíce receptů naleznete na stránkách recepty.blesk.cz. Recepty jsou napsané pěkně přehledně krok po kroku! Díky naší internetové kuchařce budete hned vědět, kolik času vám vaření či pečení zabere, i kolik kalorií jednotlivé recepty obsahují.