Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recept dne: Pražma s mateřídouškou a grilovanou zeleninou

Pražma s mateřídouškou a grilovanou zeleninou
15. dubna 2013 | 15:30

Rychlé a dietní! Pražma plněná česnekem a mateřídouškou, podávaná s grilovanou zeleninou, je skvělým tipem na lehkou večeři.

Pražma je vysoce ceněná a u nás poměrně běžná mořská ryba. Seženete jí ve všech větších supermarketech a samozřejmě ve specializovaných prodejnách s rybami. Prodává se zmražená nebo chlazená.

Maso pražmy je velmi chutné, bílé, pevné, šťavnaté, s malými kostičkami. Není vhodná na složité a zdlouhavé úpravy, protože má tendenci vysušovat se. Vhodná je pro grilování, pečení a smažení.

Její chuť ladí s bílým vínem, citronem, různými bylinkami, mandlemi či rajčátky. Pražmu servírujte lehce zakapanou kvalitním olivovým olejem, s bílým pepřem a s lehkými přílohami, např. s jarním bramborovým salátem či s pečenými brambory.

Je mimořádně prospěšná pro naše zdraví, obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 3, vitaminy skupiny B, vitamin D, selen a draslík.

Pražma s mateřídouškou a grilovanou zeleninou
Autor: archiv
Pražma s mateřídouškou a grilovanou zeleninou

30 min. |326 kJ/porce | 2 porce

Ingredience:
2 pražmy
1 svazek mateřídoušky
2 stroužky česneku
špetka soli
olivový olej

Postup:
Pražmy očistěte a do břišní dutiny vložte stroužek česneku a mateřídoušku. Tou pak ryby ještě posypte. Na povrchu ryby nařízněte do tvaru vlnovky, aby se lépe propekly. Potřete je olivovým olejem a vložte na rozpálený gril. Opečte po obou stranách asi 7 minut (dle velikosti ryby). Servírujte s grilovanou zeleninou.

Čas přípravy: 15 minut; Čas vaření/pečení: 15 minut

Inspiraci na každý den

Další tisíce receptů naleznete na stránkách recepty.blesk.cz. Recepty jsou napsané pěkně přehledně krok po kroku! Díky naší internetové kuchařce budete hned vědět, kolik času vám vaření či pečení zabere, i kolik kalorií jednotlivé recepty obsahují.