Penne s pikantní klobásou
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
500 g těstovin penne
4 jarní cibulky
1 mrkev
1 řapík celeru
2 čerstvé červené chilli papričky
6 kvalitních klobás
1 vrchovatou lžičku fenyklových semínek
1 lžičku sušeného oregana
4 stroužky česneku
4 lžíce balzamikového octa
400 g konzervovaných nasekaných rajčat
olivový olej
sůl
strouhaný parmazán
Očistěte jarní cibulku, mrkev a celer. Nahrubo je nasekejte a společně s chilli papričkami zbavenými stopek vhoďte do kuchyňského robotu. Přidejte klobásy, fenyklová semínka a oregano. Vše důkladně promíchejte a vzniklou směs přesypejte na rozpálenou pánev. Přilejte olivový olej a dobře promíchejte. Za občasného míchání nechte opékat. Na mírný plamen postavte velký hrnec a vlejte do něj horkou vodu. Osolte ji a vsypejte penne. Uvařte je podle návodu na obalu. Do klobásové směsi rozdrťte neoloupané stroužky česneku, přilejte balzamikový ocet a konzervovaná rajčata. Uvařené těstoviny sceďte, nasypejte je do pánve s omáčkou a jemně promíchejte. Můžete zředit trochou horké vody. Na talíři ozdobte parmazánem.
Rychlé večeře podle Jamieho Olivera
Autor: Shutterstock.com
Špenátový koláč s fetou
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 20 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
100 g piniových oříšků
5 vajec
300 g sýru feta
50 g sýru čedar
1 citron
sušené oregano
hrudku másla
400 g baby špenátu
270 g filo těsta (polotovar)
sůl a mletý černý pepř
cayennský pepř
1 muškátový oříšek na nastrouhání
olivový olej
Postup:
Na suchou pánev nasypejte piniové oříšky a za občasného míchání je opražte. Do mísy rozbijte pět vajec, rozdrobte sýr feta a nastrouhejte čedar. Přidejte špetku pepře a sušeného oregana, nastrouhanou kůru z jednoho citronu a trochu olivového oleje. Když jsou piniové oříšky dozlatova opražené, přimíchejte je do vaječné směsi. Pánev postříkejte olivovým olejem, vhoďte do ní hrudku másla a přidejte polovinu špenátu. Jemně promíchejte, počkejte, až teplem povadne a přidejte zbytek. Na pracovní desku rozprostřete velký list papíru na pečení, potřete ho olivovým olejem a naskládejte na něj čtyři pláty filo těsta (vedle sebe do obdélníku) tak, aby se jejich okraje trochu přesahovaly. Pláty potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a posypejte špetkou cayennského pepře. Postup třikrát opakujte, abyste měli tři vrstvy. Podušený špenát přidejte do vaječné směsi a nastrouhejte k němu polovinu muškátového oříšku. Opatrně přesuňte papír s filo těstem na prázdnou pánev tak, aby okraje přesahovaly. Stlačte těsto do stran pánve, nalejte na ně vaječnou směs a dobře rozetřete. Přehněte těsto směrem ke středu a nechte je, aby se samo poskládalo. Pánev nechte na středním plameni několik minut, aby se dno koláče peklo. Pak pánev vložte do trouby na horní příčku a nechte asi 20 minut péct dozlatova.
Rychlé večeře podle Jamieho Olivera
Autor: Shutterstock.com
Čekankový salát s kapary
Doba přípravy: 20 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
2 velké červené čekanky
2 velké bílé čekanky
malý svazek čerstvé bazalky
1 stroužek česneku
15 g ančoviček v oleji
1 lžičku dijonské hořčice
2 lžíce bílého jogurtu
3 lžíce červeného vinného octa
hrstku okapaných kaparů
extra panenský olivový olej
sůl a čerstvý pepř
Postup:
Očistěte čekanku, oloupejte z ní listy a rozložte ji na servírovací talíř. Otrhejte z bazalky menší lístky a posypejte jimi čekanku. Na mírný plamen postavte malou pánev a nechte rozpálit. Větší lístky bazalky vložte do mixéru, přidejte rozdrcený neoloupaný česnek, špetku soli a pepře, ančovičky, dijonskou hořčici, jogurt, vinný ocet a pár lžic olivového oleje. Přilejte malé množství vody a rozmixujte dohladka. Na rozehřátou pánev nalejte olivový olej, přidejte kapary a několik minut opékejte, dokud nebudou křupavé. Čekankové listy posypejte opečenými kapary, přelejte zálivkou a servírujte.