Sobota 12. října 2024
Svátek slaví Marcel, zítra Renáta
Oblačno 12°C

Blaženou ze Slunce, seno zůstane navždy, ale herečkou není Kánská přes 30 let. Proč?

12. října 2024 | 06:00

Pamatujete si na vesnickou holku Blaženu Škopkovou, hezkou, ale taky ukřičenou, trochu hloupou a marnivou? V komediích Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody, Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno, erotika ji skvěle ztvárnila Veronika Kánská, pro kterou to byla jediná životní role a taková, na kterou se nezapomíná. Jak sama přiznala, ještě dnes ji na ulici oslovují Blaženo, i když se už dávno herectví nevěnuje. Taková role zkrátka zůstane člověku navždy. V jakém dalším filmu si tato herečka zahrála a čím se živí dnes?

Chtěla hrát ve filmu Bota jménem Melichar

Veronika Kánská si přála být herečkou odjakživa. Proto se také účastnila mnoha konkurzů, například se přihlásila na konkurz do filmu Bota jménem Melichar. I když si ji tehdy pan režisér Zdeněk Troška nevybral, myslel na ni o dva roky později, kdy ji obsadil právě do role Blaženy ve své komedii Slunce, seno, jahody.

Veronice bylo v době natáčení šestnáct let, ale byla vyspělá a vypadala starší, což se hodilo. Právě rolí Blaženy se nejvíce proslavila a zahrála si také ve všech pokračování této komedie o pár let později. 

Autor: Alena Červená

Krátká herecká kariéra

Její herecká kariéra ale skončila rolí zdravotní sestry Lucie ve filmu Jaroslava Soukupa Diskopříběh 2 v roce 1991, v němž měla premiéru i poslední Troškova komedie z Hoštic Slunce, seno, erotika. Později, když se natáčely dokumenty o filmech Slunce, seno, objevila se v nich Veronika Kánská samozřejmě také. Tím ale její herecké příležitosti na dlouhou dobu skončily. Její poslední a spíše náhodnou rolí po letech byla vedlejší role v dramatu Kanadská noc z roku 2008 v hlavní roli s Dagmar Havlovou a Viktorem Preissem.

Veronika Kánská v roce 2004 během těhotenství
Autor: Jiří Hadač

Její dcera si vzala o 31 let staršího milionáře

I když se Veronika Kánská po studiu gymnázia dvakrát hlásila na DAMU a po herectví toužila, na školu se nedostala a tak své ambice vzdala a dala přednost poklidnému rodinnému životu na vesnici v Končicích u Chlumce nad Cidlinou. Sice se nevdala, ale žije si spokojeně s partnerem. Narodily se jí dvě děti, dcera Anna Marie a syn Adam. Děti jí dělají sama radost. 

Autor: Instagram, Facebook

Její dcera, vystudovaná inženýrka, se později postarala o rozruch v bulváru tím, že se na Maledivách provdala za o 31 let staršího milionáře a bývalého automobilového závodníka Richarda Chlada, což mnohého nenechalo chladným, a navíc tím znovu přitáhla pozornost na svou mámu „Blaženu”. 

Stále vypadá skvěle

Filmové Blaženě už dnes bude zanedlouho 58 let, ale stále vypadá skvěle a určitě by nějakou další příležitost ve filmu neodmítla. Za uplynulá léta vystřídala řadu povolání, včetně prodavačky zmrzliny či práce v cestovní kanceláři, v současné době ale spokojeně pracuje jako knihovnice, což jí naprosto vyhovuje. 

Autor: archiv Richarda Chlada, Blesk.cz, instagram

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén