Středa 18. září 2024
Svátek slaví Kryštof, zítra Zita
Polojasno 22°C

7 zajímavostí ze života prince Harryho: Od snu o kariéře vojáka k mediálním kauzám

  • 7 zajímavostí ze života prince Harryho
    15. září 2024 | 05:00

    Princ Harry, syn krále Karla III. a princezny Diany, která zemřela při autonehodě v roce 1997, dnes slaví 40. narozeniny. Od smrti jeho matky uplynulo 27 let, v té době byl ještě malým chlapcem, který musel tuto tragédii nést velmi těžce. Jaké měl princ Harry dětství a jak šel čas s tímto v linii pátým následníkem britského trůnu? Připravili jsme si pro vás 7 zajímavostí!

  • 1/7: Citově deprivované dítě

    Autor: Profimedia

    Princ Harry byl už v době svého mládí považován za pořádného rebela a bouřliváka. Nadělal se spousty vylomenin, v dospělosti se ale pak nechal slyšet, že mu v dětství chybělo dostatek projevů lásky. Dokonce mu byla odepřena objetí a polibky. Způsobily snad jeho pozdější problémy i experimenty s drogami právě nedostatek lásky a uznání v dětství? Především to však mohlo být trauma ze smrti matky. Zdá se, že dnes si Harry žije spíše svůj vlastní život a s královskou rodinou se příliš nestýká, dokonce si ani nerozumí se svým bratrem. 

  • 2/7: Drogy, podvádění ve škole a další excesy

    Autor: Profimedia

    Harry byl rebel už od mládí. Těžko říct, zda se potřeboval bouřit proti konvencím, anebo jsou to projevy jeho osobnosti. Kouřil marihuanu, přičemž těžko soudit, zda nevyzkoušel i tvrdší drogy, ve škole podváděl při testech, nebo se také dostal do potyčky s fotografy. A v dospělosti jeho excesy pokračovaly, například na večírcích v Las Vegas, kde to pořádně roztáčel a dokonce i nahý! 

  • 3/7: Nacistická uniforma a sen o kariéře vojáka

    Autor: Profimedia

    Harryho velkým a neuctivým prohřeškem bylo, když si na maturitní večírek oblékl nacistickou uniformu s hákovým křížem na levém rukávu. To už bylo zkrátka trochu moc! Jeho otec Charles mu tehdy nařídil povinnou návštěvu koncentračního tábora v Osvětimi, což je něco, co by v takovém případě kromě pár facek měl udělat každý otec. 

    Princ Harry pak očividně projevoval o vojenství a armádu velký zájem, protože poté, co absolvoval stejné školy jako jeho bratr William, prošel důstojnickým výcvikem na Královské vojenské akademii v Sandhurstu pod jménem Henry Wales a později sloužil v Afghánistánu, kde dle svých vlastních slov zabil hodně lidí. Vojenskou kariéru ukončil v roce 2015. 

  • 4/7: Slabost pro koňské pólo

    Autor: Profimedia

    V době školního vzdělávání se princi Harrymu zalíbilo ragby a koňské pólo. Také se zajímal o slaňování a po škole, než nastoupil k vojenskému výcviku, trochu cestoval – navštívil Afriku a Austrálii. A aby se jen tak nepoflakoval, v Austrálii pracoval s dobytkem, v Africe zase v sirotčinci. 

  • 5/7: Zlomový okamžik v životě

    Autor: Profimedia

    Zlomovým okamžikem v životě prince Harryho byla pochopitelně tragická smrt matky, která zdrtila celý svět. Princezna Diana v noci dne 31. srpna 1997 havarovala se svým přítelem, filmovým producentem Dodim Al-Fayedem, v pařížském podzemním tunelu na útěku před novináři. Zemřela na rozsáhlá poranění neslučitelná se životem po převozu do nemocnice. V době její smrti bylo Harrymu dvanáct let.  

  • 6/7: Spekulace o jeho otci

    Autor: Profimedia

    Objevily se spekulace, že princ Harry vlastně vůbec není syn Charlese III. Jeho údajným otcem možná má být Dianin někdejší milenec James Hewitt, který ji učil jezdit na koni. Podoba Harryho a Hewitta by tu byla, stejně jako velký zájem o vojenství i koňské pólo, James Hewitt byl totiž hráčem póla i důstojníkem kavalerie v britské armádě. Ostatně také zrzavé vlasy by odpovídaly. Nesedí však čas, kdy se James Hewitt a Diana poprvé setkali, v té době byl princ Harry už dávno na světě a Hewitt jej pak učil koňskému pólu. A když se podíváme pořádně, zjistíme, že Harry má Charlesovy modré oči, kdežto Hewitt má oči hnědé. 

  • 7/7: Rozchod s královskou rodinou

    Autor: Profimedia

    Princ Harry, který se stal patronem několika nadací, se v roce 2018 oženil s herečkou Meghan Markleovou a mají spolu dvě děti, prince Archieho a princeznu Lilibet. Ještě před svatbou byl jmenován vévodou ze Sussexu. V roce 2020 se ale rozešel s královskou rodinou, s manželkou se odstěhovali, a chtěli žít více nezávisle a nepodléhat tolik vlivům a pravidlům královské rodiny. Princ Harry pak začal otevřeně mluvit o vztazích v rodině, nebránil se upřímnosti a vytahování kostlivců ze skříně. Šel zkrátka s kůží na trh. Důkazem toho je také jeho autobiografie nazvaná Spare vydaná v roce 2023 a ihned přeložená do mnoha jazyků. V češtině knihu vydalo ve stejném roce nakladatelství Práh pod názvem Náhradník. 

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.