Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Češi na palubě Titanicu? Prozkoumali jsme české a slovenské osudy z nepotopitelné lodi!

12. dubna 2024 | 06:00

Legendární Titanic se začal potápět 14. dubna 1912 poté, co narazil do ledovce. Na palubě se plavilo 2223 lidí, z nichž přišly o život dvě třetiny osob různého věku, pohlaví i národnosti. 15. dubna kolem 2.20 ráno luxusní monstrózní loď klesla ke dnu, zřejmě jako připomínka toho, že člověk nemůže mít nikdy jistotu v ničem, a ani převzít nadvládu nad hmotou. Mezi oběťmi byly také osoby české národnosti. Co všechno o nich víme a kdo z nich se zachránil?

„Byl jsem na Titanicu!“

Řadu let po potopení Titanicu se objevila několik svědectví Čechů, kteří tvrdili, že na lodi pluli. Jenže větu: „Byl jsem na Titanicu“ by vlastně mohl říct s odstupem času každý, a spousta lidí se tak postarala o pozdější slávu. V prvé řadě je potřeba si ujasnit, co v té době znamenalo být Čechem. Česká republika v té době ještě neexistovala, a tak šlo o obyvatele Rakouska-Uherska, kterou ale tvořila i národnostní skupina Čechů. Většina z nich byla umístěna do nižších tříd a zachránilo se údajně pouze 8 těchto osob.

Autor: Profimedia

Oficiálně na seznamu lodní posádky Češi nebyli, ale…

V souvislosti s Čechy nebo Slováky na palubě Titanicu bývají nejčastěji zmiňovaná tato jména: číšník Josef Kielbasa, Michal Navratil se dvěma syny, pomocnice v kuchyni Mária Lovásiková, Alois Ješitník, černý pasažér Viktor Halva, stevard Rudolf Linhart, strojník Jan Kabát či člen lodní kapely Karel Stanke. Tato jména ale oficiálně nebyla na seznamu členů posádky, a nedá se stoprocentně potvrdit, že všichni výše zmínění lidé skutečně na Titanicu cestovali. Výpovědi Josefa Kielbasy nebyly pokaždé stejné a začínaly působit nedůvěryhodně. Stejně tak nedůvěryhodná byla výpověď Viktora Halvy.

Autor: Profimedia

A čeští a slovenští pasažéři?

Potvrzeným jménem ze seznamu cestujících byl ale například Ernest Moraweck, který cestoval II. třídou. Tento pán se sice narodil v Iowě, ale byl synem českých imigrantů. Na rozdíl od ostatních výše jmenovaných byl tedy oficiálním Čechem na palubě.

Na útěku před italskou manželkou

Zmiňovaný Slovák Michal Navratil prý na Titanicu byl pod falešným jménem Luis M. Hoffman na úprku před italskou manželkou. S sebou měl své dva syny, které se podařilo posadit do záchranných člunů, sám Michal však takové štěstí neměl. Právě jeho synové, kteří přežili, mohli o všem podat svědectví. Jeden z nich zemřel ve věku 92 let v roce 2001.

A kdo že byl zmíněný Alois Ješitník? Tento pilníkář z Mohelnice sice přímo na Titanicu nebyl, ale údajně pomáhal z paluby parníku Carpathia zachraňovat zmrzlé trosečníky na záchranných člunech. Jeho nevlastní dcera přenechala v 70. letech perokresbu Titanicu jako dar mohelnickému muzeu. Zajímavostí však je, že na obrázku není Titanic, ale podobná loď Olympic.

Autor: Profimedia

Kapela, která hrála až do potopení

A jak to bylo s legendou o českých muzikantech a lodní kapelou, která hrála až do samotného konce? Žádnou z těchto uvedených informací se nepodařilo spolehlivě prokázat, takže s největší pravděpodobností jde o povídačky a historky přitažené za vlasy.

Autor: Profimedia

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén, Johana Fundová