Neděle 8. září 2024
Svátek slaví Mariana, zítra Daniela
Polojasno 29°C

Vojtěch Dyk slaví 39. narozeniny! Jak šel čas s tímto všestranně nadaným hercem a zpěvákem?

23. července 2024 | 05:00

Vojta Dyk, který dnes slaví 39. narozeniny, má beze sporu mimořádný talent. Kromě toho je ovšem také přitažlivý a charismatický, což oceňují zejména jeho fanynky. Jako nadaný herec a zpěvák dělá Čechům dobré jméno také ve světovém šoubyznysu a žádná role mu není cizí. V jakých rolích nejvíce zazářil a jaká byla jeho hudební kariéra napříč časem?

Mimořádně nadané dítě

Vojta Dyk se narodil do rodiny majitelky nakladatelství Věry Dykové a literárního historika a spisovatele PhDr. Radko Pytlíka, CSc., po němž zdědil prudkou inteligenci, intelektuální zájmy a talent na jazyky. A přestože chtěl původně na Karlově Univerzitě studovat norštinu a francouzštinu, nakonec skončil u herectví. Po absolvování gymnázia tak ještě vystudoval Ježkovu konzervatoř a DAMU. Od dětství jevil velké nadání pro hudbu a učil se nejen zpívat, ale i hrát na několik nástrojů, například housle a klavír. Od svých sedmi let zpíval ve sboru Pueri gaudentes, od patnácti hrál v různých divadlech – začínal v amatérském divadle Radar. Jeho herecká a hudební kariéra začala velmi brzy strmě stoupat a Vojta se stával čím dál tím více vyhledávaným a oblíbeným.

Autor: Profimedia

Ale to není zdaleka všechno, jeho mimořádné multi nadání se projevovalo i ve sportu. Od dětství hrál závodně fotbal a florbal, dnes je fanouškem AC Sparta Praha a nazpíval tomuto fotbalovému týmu také hymnu. Dále je patronem sportovního týmu Real TOP Praha a podporuje všechny tyto sportovní projekty i za účelem získávání financí na realizaci smysluplných záležitostí.

Zazpívá jazz i operu

Co se týká hudby a pěveckého talentu, Vojta zpíval od mládí hned v několika kapelách. Nejvíce byl ale známý jako frontman kapely Nightwork, v níž řádil o sto šest společně s Jakubem Prachařem, se kterým ostatně vymyslel spoustu dalších tvůrčích projektů. Tato kontroverzní a recesivní skupina založená v roce 2005 byla svým asburdním a provokativním přístupem vždy připravena pomáhat i co se týká charity. Poslední single vydala v 2019, a to už bez Vojty. Svého času však nazpívala spoustu nesmrtelných hitů, které fanoušci zbožňují. 

Autor: Herminapress.cz

Kromě Nightworku pak Vojta vystupoval ve tříčlenné podskupině této kapely nazvané Tros Discotequos a samozřejmě nechybělo jeho dlouholeté a velmi úspěšné působení v brněnské swingové formaci B-Side Band, s níž nedávno spolupráci z nedostatku času ukončil. Velké pěvecké úspěchy si vysloužil také jako operní zpěvák a interpret operních árií. Už v roce 1997 si jako dvanáctiletý chlapec zazpíval velice úspěšné sólo s Brněnskou filharmonií, kdy účinkoval ve Mši Leonarda Bernsteina. V té době jej také režisérka Radka Tesárková obsadila do Jurkovičovy hry O svaté Dorotě, kde mu přisoudila roli Dorotky. Vysoký štíhlý chlapec před mutací tak brilantně zazpíval dívčí roli. Další pěvecké úspěchy pak na sebe nenechaly dlouho čekat.

Spousta ocenění a nominací

Za svůj jedinečný hlasový projev získal napříč časem mnohá ocenění, například loni i předloni 2. místo v kategorii Zpěvák v soutěži Slavík. Skokanem roku se stal v roce 2009, kdy byl také nominován na cenu Thálie za roli Kudykama v muzikálu Michala Horáčka a Petra Hapky Kudykam, kde Vojta nazpíval několik krásných písní.

Věnuje se i jazzovému a opernímu zpěvu, natočil několik velmi úspěšných singlů, například z poslední doby to byl Šumavský otčenáš, Táto (věnováno památce jeho otce, který v roce 2022 zemřel) nebo Nemusí bejt všechno dobrý (spolupráce Jen Hovorka, Endru). Vystupuje se svou kapelou D.Y. K. a například v klipu k jeho romantické písničce z roku 2021 You Don't Know Who I Am hraje jeho manželka, herečka Tatiana Dyková, s níž má syna Aloise.

Autor: Profimedia

Ideální pohádkový princ

Kromě zpěvu a muzikálových rolí samozřejmě Vojta také exceluje v divadle, kde ztvárnil spoustu významných postav. Kromě Národního divadla působil v mnoha menších divadlech, včetně divadla La Fabrika. Nebrání se ani jakýmkoli dalším tvůrčím počinům a projektům, například v roce 2018 namluvil se svou ženou Táňou audioknihu Svatební cesta do Jiljí. Co se týká filmových a seriálových rolí, začínal v seriálech Letiště a Velmi křehké vztahy v roce 2008, ale pak se jeho herecká kariéra pořádně rozjela a následovala spousta dalších příležitostí. 

Autor: TV Nova

Diváci si ho mohou pamatovat z romantické komedie Ženy v pokušení, seriálu Pan profesor, kde si zahrál sympatického a rebelského středoškolského učitele Marka Vlčka, dále z mnoha pohádek, například Tři životy, protože právě Vojta je idolem všech dívek a žen a ideálním typem pohádkového hrdiny či prince. Určitě si vzpomínáte i na pohledného prodavače párků z pohádky Anděl Páně 2 nebo muzikálovou pohádku Tři bratři režiséra Jana Svěráka. Z posledních významných rolí Vojta exceloval v koprodukčním životopisném historickém filmu Il Boemo, kde si zahrál hudebního skladatele Josefa Myslivečka. Kvůli této roli se velice rychle zvládnul naučit italsky, kdy využil svůj talent na jazyky. 

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén