Sobota 18. května 2024
Svátek slaví Nataša, zítra Ivo
Zataženo, déšť 16°C

Kultovní seriál Návštěvníci: Věděli jste, kdo měl původně obsadit roli Dády Patrasové?

  • Dáda Patrasová v seriálu Návštěvníci
    4. května 2024 | 05:00

    Sci-fi seriál Návštěvníci diváky velmi překvapil. Na tehdejší dobu šlo o podařený projekt, o němž se nám do té doby mohlo leda tak zdát. Tvůrci ukázali, že mají na to proslavit Návštěvníky tak, že se stali nesmrtelnými. Kromě toho dnes můžeme zpětně hodnotit, co ze scénáře v roce 1983 se skutečně vyplnilo a jakou techniku o čtyřicet let později používáme. Co jste o seriálu nevěděli a jak se cítili herci během natáčení?

    15 dílů, rok 2484, centrální mozek lidstva, geniální chlapec Adam Bernau, Josef Bláha, Pepa Dvořák, krásná Dáda Patrasová, režisér Jindřich Polák, scénář Oty Hofmana a geniální hudba Karla Svobody. A co dál? Přečtěte si, proč musela Patrasová na ÚV KSČ, kdo vymyslel amarouny nebo na koho zaútočili delfíni!

  • Patrasová musela podat vysvětlení na ÚV KSČ

    V průběhu natáčení vyvstala hrozba ze strany tehdejšího režimu, že by seriál mohl zůstat nedokončený, a diváci by ho nikdy nespatřili. Proč? Je to jednoduché, při plánovaném odjezdu na dotáčení některých scén do Německa někdo udal Dagmar Patrasovou, že chce emigrovat. Proto byla neprodleně předvolána na ÚV KSČ, kde musela podat vysvětlení společně s režisérem Jindřichem Polákem, který se za ni zaručil. Nakonec všechno dobře dopadlo.

  • Kdo vymyslel amarouny?

    Amarouny, které konzumovali členové vědecké expedice, vypadaly sice jako dobře promyšlené jídlo budoucnosti, všichni herci se ale shodli na tom, že byly odporné. Vymyslel je animátor Jan Švankmajer a šlo o obarvenou želatinu dochucenou octem, aby se vůbec dala pozřít. Tehdy tvůrce amarounů jistě nevěděl, že o desítky let později bude populární molekulární kuchyně s naprosto shodně vypadajícími pokrmy, avšak rozhodně chutnějšími!

  • Delfíni ohrožovali bezbrannou ženu

    Pro herce byla nezapomenutelná příhoda, kdy Dádu Patrasovou napadli jinak mírumilovní delfíni. Jak se to vůbec seběhlo? Herečka byla ve vodě neskutečně sexy ve svém oku lahodícím lehkém oděvu, ale delfínům se zkrátka nelíbilo, že neměla neopren jako ostatní, kteří za nimi do vody chodili. Proto ji pod vedením největšího delfína obklopili a začali do ní narážet čumáky, zdálo se, že se snaží vetřelce lépe poznat, případně vypoklonkovat. Vyděšené herečce museli pomoct z vody. O život jí určitě nešlo, ale na tento zážitek nikdy nezapomněla.

  • Kdo měl koho hrát?

    Kteří herci měli v seriálu Návštěvníci původně hrát? Do role Emilie Fernandez, kterou hrála Dagmar Patrasová měla být původně obsazena další tmavá kráska Zora Jandová. Tatínka Adama Bernaua pak měl hrát Pavel Zedníček, ale ztvárnil ho Evžen Jegorov. Jinak v seriálu je 85 hlavních rolí, herců ale bylo potřeba víc, a to dalších 1856 plus komparz, natáčení se totiž zúčastnilo na 4357 komparzistů.

  • Předpověděli internet i mobily

    Určitě bychom se mohli shodnout na tom, že centrální mozek lidstva v seriálu Návštěvníci představoval dnešní internet a členové expedice mezi sebou komunikovali přesně tím způsobem, jakým dnes využíváme mobilní telefony. Byla to jen náhoda? Ale přesně tohle se přece stává ve všech sci-fi knihách a filmech…  O pár let později vždy lidstvo přesně takové vynálezy vymyslí, anebo se podobná událost popsaná v knize stane.

  • Málem se utopila

    Když nadaný chlapec Adam Bernau vypustil rybník v kanále pro kanoisty v Brandýse nad Labem, na přihlížející Helenu Růžičkovou se reálně vyvalilo tolik vody, že i přes svou korpulentní postavu měla co dělat, aby se z této prekérní situace bez úhony dostala.

  • Náhody nejsou

    O tom, že život přináší spoustu zvláštních „náhod” a podobností, nemůže být pochyb. A nejinak tomu bylo i v případě seriálu Návštěvníci. Po odvysílání první epizody v listopadu roku 1983 se tvůrcům ozvala rozezlená vdova, která tvrdila, že postava akademika Filipa se až nápadně podobá jejímu zesnulému muži stejného jména, profesoru prehistorie Janu Filipovi, a vykresluje ho v nelichotivém světle. Okamžitě požadovala zjednání nápravy, proto vše dala k soudu, který v roce 1989 vyhrála. Seriál se tak na nějakou dobu nesměl vysílat, nakonec se vše elegantně vyřešilo tím, že se z Filipa udělal Richard a celý seriál se předaboval. Pravdou však je, že to byla opravdu „náhoda”, scenárista Hofman tvrdil, že postavu pojmenoval podle svého psa.

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.