Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Těchhle 7 zimních komedií milujeme všichni. Ale věděli jste, jaké příhody provázely natáčení?

24. února 2024 | 05:00

Nefalšovanou zimní atmosféru si můžete dopřát díky legendárním zimním komediím. Natočeno jich u nás bylo dost, ale jen některé zasáhly srdce diváků a staly se nezapomenutelnými. Které komedie z let dávno minulých to byly? Která je nejstarší, jakou diváci nejvíce ocenili a na kterou vzpomíná snad každý rád a nostalgicky? Pojďme se na ně podívat! 

Anděl na horách a zlomená noha při pádu ze saní

Opravdu nejstarší zimní komedií je film režiséra Bořivoje Zemana Anděl na horách. Komedie, v níž si zahrál nezapomenutelný Jaroslav Marvan, byla natočená již v roce 1955. Po oblíbeném prvním filmu Dovolená s Andělem, jehož děj je zasazen pro změnu do letního období, přišel na řadu neméně divácky úspěšný film Anděl na horách. Tentokrát se pedantský revizor Gustav Anděl rozhodl prověřit svou budoucí snachu na rekreaci v zasněžených Tatrách. Jak už to ale v životě bývá, objeví se spousta nečekaných komických situací a o pořádnou zábavu diváků je hned postaráno. Film se natáčel v Tatranské Lomnici a herec Jaroslav Marvan se během natáčení pořádně potloukl při pádu ze saní, a dokonce si zlomil nohu. 

Autor:  reprofoto film Anděl na horách

Homolka a tobolka a sázka o bednu šampaňského

Určitě bychom neměli zapomenout také na profláknutou sérii vtipných komedií o rodině Homolkových. Pravou zimní atmosféru nám přináší film Homolka a tobolka z roku 1972, který se točil ve Špindlerově Mlýně. Na filmu spolupracovali režisér Jaroslav Papoušek a slavný kameraman Miroslav Ondříček, z herců se představili nezapomenutelná Helena Růžičková a František Husák jako její manžel, druhou manželskou dvojici tvoří Josef Šebánek s Marií Motlovou. Diváci si užili opět spoustu legrace a tato komedie se navždy zapsala do dějin nejlepší české kinematografie po předchozích dvou neméně úspěšných filmech. Ukřičená pražská rodina se tentokrát vydává na zimní rekreaci do Krkonoš, a to se slibem, že všichni budou na sebe hodní. Jak to nakonec dopadlo, si jistě pamatujete. 

Autor: Archiv

O vtipné historky z natáčení nebyla nouze. Jednou z nich byla sázka Heleny Růžičkové, která ve filmu ztvárnila Heduš. Ta se vsadila s kameramanem Ondříčkem o bednu šampaňského, že ji Jiří Hrzán v náručí přenese přes celý parket. Nikdo tomu samozřejmě nevěřil, takže sázejících na Heleninu prohru přibývalo, nakonec to však Jiří Hrzán hravě dokázal a Helena Růžičková vyhrála. O šampaňské se rozdělila s celým štábem a vypití celé bedny jim dlouho netrvalo. 

S tebou mě baví svět a pád do uhlí

Nejslavnější a divácky nejúspěšnější českou komedií se stal film režisérky Marie Poledňákové S tebou mě baví svět z roku 1982, který byl oceněn jako komedie století na základě divácké ankety z doby před koncem milénia. Trojice mužů bez manželek prožívající a vytvářející legrácky na zasněžené chalupě v Beskydech se svými šesti dětmi rozhodně u diváků zabodovala. Tyto scény se ale ve skutečnosti natáčely v Krkonoších.

Autor: Herminapress.cz, archiv Blesku

Herečka Jana Šulcová ztvárňující jednu z maminek uvedla, že se při natáčení scény, kdy padá do hromady uhlí, pěkně potloukla, přestože se scéna natáčela opatrně, tři dny a postupně na různých místech. Prý to byl pořádný sešup a při vzpomínce na film si nejeden z diváků pomyslí, že by takhle spadnout rozhodně nechtěl. Au! 

Krakonoš a lyžníci se bez lyží neobešli

Milá rodinná komedie režisérky Věry Plívové-Šimkové z roku 1980 se odehrává na počátku 20. století a navazuje na legendu o Krakonošovi. Hudbou ji okořenil Petr Hapka. Hlavní roli ztvárnil Karel Heřmánek, kterého děti měly za Krakonoše, ve skutečnosti byl však pašerákem. Kouzelný příběh zasáhl srdce mnoha diváků a patří ke skutečným filmovým skvostům. Zajímavostí je, že někteří herci museli absolvovat lyžařské kurzy, zejména Karel Heřmánek, protože ve filmu se neustále jezdí na lyžích, které patří k ústředním tématům tohoto krásného příběhu. 

Autor: Bontonfilm

Sněženky a machři se studenty konzervatoře

Oblíbenou komedií pro dospívající jsou Sněženky a machři z roku 1982. Lyžařský kurz gymnazistů, parta neposedných puberťáků, jedna správná učitelka, první lásky, vylomeniny i následky přešlapů a chybných rozhodnutí. V hlavních rolích se objevují Radoslav Brzobohatý, Veronika Freimanová, Václav Kopta, Michal Suchánek, Eva Jeníčková a další. Film režíroval Karel Smyczek podle scénáře Ivo Pelanta a Radka Johna. Také v tomto filmu se především lyžuje a je potřeba to umět. Že neumí lyžovat, zatajil při konkurzu student konzervatoře Václav Kopta, který si ve Sněženkách a machrech zahrál s dalším studentem konzervatoře Michalem Suchánkem. Antonín Duchoslav alias Viky Cabadaj se prý na konkurz vetřel a jeho hlavní motivací bylo, že kvůli natáčení nebude muset chodit do školy. Bonusem však bylo to, že na rozdíl od ostatních lyžoval závodně. 

Autor: www.csfd.cz

Jak vytrhnout velrybě stoličku a nejkratší role Stelly Zázvorkové

Oblíbenou rodinnou komedií odehrávající se na sněhu je Jak vytrhnout velrybě stoličku. Film v roce 1977 natočila Marie Poledňáková, v hlavní roli exceloval malý Tomáš Holý v roli Vaška hledajícího svého tatínka. Jeho maminku si zahrála Jana Preissová a náčelníka horské služby, z něhož se nakonec vyklubal tatínek, František Němec. Film se natáčel ve Špindlerově Mlýně a získal řadu ocenění, například v anketě o nejúspěšnější komedii století se umístil na sedmém místě. Zajímavostí je, že si ve filmu zahrála známá herečka Stella Zázvorková, ale málokdo si toho všimne. Šlo totiž o její nejkratší roli – trvá 15 vteřin!

Autor: Česká televize

Snowboarďáci Kotek & Mádl

Poslední veleúspěšnou zimní komedií pro mladé je již poměrně nová komedie Snowboarďáci z roku 2004. Ale co si budeme povídat, přece jen od jejího natočení uplynulo poměrně dost času – takřka dvacet let. V hlavní roli se poprvé spolu představili rošťáci Vojtěch Kotek a Jiří Mádl, do nichž se zamilovala snad každá divačka. Film režíroval Karel Janák, který se i několikrát objevil ve filmu, například při scéně s prskavkou, kdy zařval: „Silvestr!” Velkou inspirací pro natočení Snowboarďáků mu byl film Sněženky a machři. 

Autor: Profimedia.cz

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén