Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zavzpomínejte na 7 pomocníků do domácnosti, bez kterých se hospodyňky 80. let neobešly!

17. ledna 2024 | 06:00

Zkuste si představit typickou hospodyňku z 80. let, která se snaží mít domácnost v pořádku a rodině připravuje nejen chutná jídla každý den, ale i do zásoby. Umí napéct buchty a koláče, vánoční cukroví, vyrobit domácí nudle, ušlehat sníh či šlehačku na zmrzlinový pohár nebo do kávy pro návštěvu, případně též vlastnoručně připravit chutnou přesnídávku pro své batole. Neobejde se ale bez typických pomocníků do domácnosti. Které z nich byly nejlegendárnější?

Strojek na strouhanku jako nezbytná nutnost

Prvním oblíbeným pomocníkem byl strojek na strouhanku. Možná ho máte dodnes doma, možná jste si koupili nový. Spousta hospodyněk však dnes rohlíky ani odřezky chleba nesuší a kupuje strouhanku v obchodě. Navíc řízky se zase tak často nesmaží. Dnešní doba nabízí také jiné varianty, například bezlepkovou strouhanku z kukuřičné mouky, která je k dostání ve zdravých výživách i supermarketech. A staré pečivo dnes bohužel spousta lidí vyhazuje.

Autor: Stareveci.cz

Dříve bylo běžné, že se nic nevyhazovalo, staré pečivo se pečlivě sušilo a nechávalo jako krmení pro hospodářská zvířata nebo se nasušené rohlíky a skrojky chleba pomlely na strouhanku.

Mlýnek na mák na výborné buchty a koláče

Dříve byl také oblíbeným pomocníkem hospodyněk mlýnek na mák. Makové koláče a buchty byly tradiční pochoutkou, stejně tak třeba šišky s mákem či nudle s mákem. Nebylo běžné kupovat si mák již namletý, protože se tím také snižovala jeho kvalita. Mletý mák brzy oschne a může zhořknout. Nejlepší je namlít si mák čerstvý, navíc tento mlýnek můžete využít i pro mletí jiných semínek a ořechů, což je dnes velmi žádané třeba v případě makrobiotické, veganské či raw stravy. 

Autor: Jiří Koťátko

Kráječ na nudle používaly naše babičky

Naše babičky a prababičky s oblibou vyráběly domácí nudle. Byly daleko lepší než ty kupované. Připravilo se jednoduché těsto, které se vyválelo, nechalo vysušit a pokrájelo na tenké plátky. Ty se pak jednoduše v mlýnku na nudle pomlely na drobné vlasové nudle do polévky. Dnes si již jen málokdo dává tuto práci, většinou všechny nudle kupujeme v obchodech, a to jak klasické, tak i bezlepkové těstoviny.

Autor: Retro-antik-bazar.cz

Ruční šlehač zvládl ušlehat sníh i šlehačku

Pamatujete si typický ruční šlehač na šlehačku nebo na sněhové bílky? Možná ho ještě máte doma a používáte ho. Tyto činnosti se prováděly zpravidla u televize, člověk se totiž u této manuální práce takto zabavil a nemyslel na to, že ho bolí ruka. Bylo však potřeba dávat pozor, někdy to nevyšlo a požadovaný efekt se nedostavil. To když se sníh z bílků nepovedl nebo šlehačka srazila. Přesto byl tento pomocník do domácnosti neocenitelný. Dnes vše již zvládají elektrické šlehače.

Retro video: Takhle vypadaly kuchyně za socialismu.

Video se připravuje ...
Retro: Takhle vypadaly kuchyně za socialismu • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Skleněné struhadlo na jablka pro batolata

Další takovou oblíbenou pomůckou, zejména pro maminky, byl skleněný strouhač na jablka. Možná takový máte doma, ať už starožitný po babičce nebo nový moderní. Sloužil k rychlému nastrouhání jablíčka co nejvíce najemno pro naše nejmenší strávníky. A zatímco mnohé dnešní maminky kupují přesnídávky nebo šťávičky, které mnohdy kvalitu postrádají, jiné se opět vracejí k této přirozené domácí práci a připravují svým dětem přesnídávku z jablíček ze zahrádky, případně si takto strouhají jablka třeba do obilné kaše ke snídani. I tuto práci dnes již zvládají elektrické odšťavňovače a drtiče.

Plechové formičky na cukroví

Tradiční plechové formičky na pečení nesměly chybět v žádné domácnosti! Používaly se třeba na vánoční cukroví zvané medvědí pracky. Také máte doma ještě staré formičky po babičce? Určitě je nevyhazujte, budou se vám hodit! Ostatně můžete si pomocí nich vyrobit třeba i domácí čokoládu!

Autor: Aukro.cz

Remoska: pravá ruka každé hospodyňky

Na závěr si pojďme představit neocenitelného pomocníka a pravou ruku každé hospodyňky. Je jím stará dobrá remoska, která měla naprosto univerzální použití. Běžně se v ní ohřívala jídla, například manželovi, když dorazil večer domů z práce. Sloužila také k pečení masa, třeba ze zabíjačky: jelit, jitrnic a prejtu. Dále sloužila k pečení piškotů a piškotových moučníků. Určitě si vzpomenete, na co všechno remosku vaše maminky a babičky používaly. Dnes existuje také, jen v poněkud modernější verzi.

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén