Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

5 mýtů o třídění odpadu: Kam patří plato od vajec a proč umývat plast?

třídění odpadu
18. prosince 2023 | 06:00

Kolem třídění odpadu panuje mnoho polopravd a bludů. Třídit odpad má určitě smysl, proto nepodléhejte výmyslům, které občas zaslechnete. Podle posledních informací až 70 % Čechů pravidelně třídí odpad a považuje to za běžnou součást svého života. Víte, jak správně třídit plata od vajíček a proč se některé plasty mají umývat před tříděním?

1. mýtus:  

Plato od vajec patří do papíru

Kartony od vajec jsou sice z papíru, ale už tolikrát recyklovaného, že jde o jeho poslední uplatnění. Věděli jste, že papír se může recyklovat jen sedmkrát? Obaly na vajíčka a také ruličky od toaletního papíru jsou tedy příkladem posledního možného zpracování papíru. Do modrých kontejnerů je neházejte, zvolte raději směsný odpad. Případně je můžete také zkompostovat.

VIDEO: Jak skladovat igelitky, aby nezabíraly místo a byly po ruce?

Video se připravuje ...
Jak skladovat igelitky, aby nezabíraly místo a byly po ruce • VIDEO: Irena Sládečková

2. mýtus:

Abyste mohli třídit, musíte chodit ke kontejneru

Ať už nemáte sběrný kontejner v blízkosti svého bydliště nebo k němu nemůžete dojít z jakéhokoliv důvodu, i tak třídit můžete. S větším tlakem na ekologické chování obyvatel a firem se začíná objevovat mnoho inovativních postupů, jak ulehčit lidem třídění a zapojit do něj co nejvíce lidí. Věděli jste, že až 6 PET lahví můžete nyní nově odevzdat kurýrovi, který vám doveze nákup? „Jako první na trhu zavádíme pilotní zálohování PET lahví, u on-line služby jde dosud o bezprecedentní krok. Chceme tak aktivně přispět k ochraně životního prostředí a usnadnit našim zákazníkům recyklaci. Cílem je ukázat, že péče o planetu může být součástí běžného života," uvádí generální ředitel Rohlik.cz Martin Beháň.

3. mýtus

Plastové obaly musí být čisté

Do kontejnerů na plasty se mohou kromě PET lahví házet také pytlíky, tašky, obalové fólie i jiné plastové výrobky. Nepatří do nich obaly od potravin, ve kterých jsou zbytky jídla. Nejčastějším omylem je však informace, že plastové obaly musí být dokonale čisté. Nemusí. Samozřejmě pokud máte plastovou lahev od oleje nebo čisticího prostředku, je potřeba ji vypláchnout vodou nebo vymýt, ale kelímek od jogurtu stačí pořádně vyškrábat. Obaly od kosmetických a drogistických výrobků vymývat není potřeba, protože obsah není zdraví nebezpečný.

4. mýtus

Stejně se to sesype na jednu hromadu

Po roztřídění se jednotlivé materiály nikdy nemíchají dohromady. Na skládkách se platí vysoké částky za tunu odpadu a nikdo nemá zájem sesypávat odpady zpět dohromady. V České republice je dostatek zpracovatelů, kteří vytříděný odpad nadále upravují, a tak není důvod odpady sesypávat.

5. mýtus 

Oblečení se nedá třídit

Naprostá většina starých textilií a oblečení se skládkuje a pálí, protože ho nelze recyklovat tak jako papír či plast, ale třídit a opět nosit ho lze. Některé světové značky nabízí na svých prodejnách sběrné koše, kam můžete textil donést. Nevyužité oblečení v dobrém stavu lze věnovat na charitu, pro lidi bez domova a další potřebné. Od roku 2025 začne pro obce platit povinnost odděleného sběru textilu, vedle kontejnerů na papír, plast a papír vzniknou tak kontejnery i na textil.