Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Legendární reklama na aviváž: Pamatujete si ještě modrého králíčka Azurita?

23. listopadu 2023 | 06:00

Jsou reklamy, které nám v paměti utkví napořád. Jednou z nich je i králíček Azurit. Cílovkou přitom nebyly děti, ale překvapivě ženy, které huňatý modrý plyšák nabádal ke koupi aviváže, po které bude jejich prádlo voňavé a měkké.

Dětská srdce si získal před 30 lety

Značka aviváže natočila několik reklam, nejvíc si ale pamatujeme tu původní z roku 1994, kterou jen na YouTube zhlédlo přes půl milionu lidí. Figuruje v ní chlapeček, který cákáním vody v koupelně vyruší plyšového králíka ze spánku v koši na prádlo. „Heeej, dávej pozor!“ ozve se Azurit a dá se s chlapečkem do řeči.

Následující scénář je jednoduchý. Kluk se zeptá, co je zač a co dělá v maminčině prádle. „Protože tvoje maminka používá Azurit. A vše bylo tak měkounké, že jsem tady usnul,“ vypráví králíček. Jejich rozmluvu přeruší až maminčin hlas, který volá chlapečka k večeři. Ten se s Azuritem loučí otázkou: „A budeš tady, až se vrátím?“ A přesně tahle hláška zlidověla, protože ji pak začali lidé hojně používat v různých situacích.

Kdo Azurita daboval?

Jemný hlásek roztomilého stvoření vám možná bude povědomý. Patří totiž slavné zesnulé loutkoherečce Heleně Štáchové, která vedla Divadlo Spejbla a Hurvínka a mimo jiné namlouvala také Míšu Kuličku nebo Lízu Simpsonovou v kultovním kresleném seriálu Simpsonovi. Když si pustíte klip, určitě její hlas hned poznáte.

Plyšáka chtěl mít každý doma

I když reklama nebyla cílená na děti, stala se u nich natolik oblíbenou, že chtěl mít doma každý malý kluk nebo každá malá holka svého králíčka. Plyšák Azurit se tak prodával ve velkém, a to v různých podobách. K sehnání byla i jeho pozdější verze, což byl modrý plyšový panďulák s kšiltem. Ten ale zdaleka nedosáhl takové popularity jako jeho předchůdce.

Zpíval o něm i Daniel Landa

Králíček Azurit se dostal i do české popkultury. Zpívá se totiž o něm ve stejnojmenné písničce, kterou složilo duo Michal Horáček a Petr Hapka. Nazpíval ji Daniel Landa a hlas Azurita tam parodovala Aťka Janoušková. 

„Když tu vykoukne na mě králíček Azurit. V prádelním koši pěkně si hoví. Nádherně modrý, hebký a nový. Byt máme velký, jenomže kdoví proč se k nám přišel skrýt. Hned mi řek: Jsem tu dík ruce trhu. Vědecky počat, z dobrého vrhu. Poslední výkřik vývoje druhu – králíček Azurit. Cože? Králíček Azurit. Hehehe. Hihihihihi,“ zpívá se ve skladbě, která se objevila na albu Citová investice z roku 1996. Na rozdíl od reklamy je ale konec písně drastický: „Šlo to ráz na ráz. Byla to chvíle. Srst sice modrá, maso však bílé. Chutné a zdarma... Pištěl tak mile, králíček Azurit. Králíček Azurit…“

Autor: Štěpánka Bínová, Prostě fenomén!