Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Arabela slaví 44 sezon. Těhle 10 zajímavostí jste o legendárním seriálu nevěděli!

  • Jana Andresíková
    12. prosince 2023 | 06:00

    Arabela se svého času stala nejsledovanějším pohádkovým seriálem, na který nikdy nikdo nezapomněl. Bavila nejen děti, ale i dospělé. Něžná a zvídavá princezna Arabela, zamilovaný Honza, vypočítavá Xenie, slaboch princ Vilibald, který se musel napřed pochlapit, zlá čarodějnice a Rumburak, který se zamiloval do Arabely a snažil se ji získat za každou cenu. Pojďme si připomenout něco z hereckého zákulisí té doby. Přečtěte si zajímavosti, o kterých jste možná nevěděli.

  • 1. Zůstalo to v rodině

    Arabelu měla původně hrát Libuše Šafránková, ta však roli kvůli tehdejším zdravotním potížím nevzala, a tak připadla okouzlující slovenské herečce Janě Nagyové. Ta za dva roky natáčení seriálu dostala honorář ve výši 70 tisíc československých korun.

    Autor: 

    Bylo však potřeba Arabelu ještě česky nadabovat, což nakonec zvládla právě Libuše Šafránková. Tak alespoň v tomto ohledu o část své role nepřišla. A aby to zůstalo v rodině, pokračování Arabely po třinácti letech obstarala v hlavní roli její sestra Miroslava, protože agentka Jany Nagyové tehdy požadovala nekřesťanské peníze za jeden den natáčení. Proč vlastně roli Arabely po třinácti letech nesehrála Libuška? Pravdou je, že její blonďatá sestra byla Janě Nagyové přece jen podobná více.

  • 2. Stopařky, nebo sestry?

    Víte, že Jana Nagyová na sebe již dříve upozornila ve filmu Smrt stopařek z roku 1979, kde hrála po boku Dagmar Patrasové? Obě herečky se tak setkaly jako kamarádky, v seriálu Arabela pak opět vystoupily bok po boku, a to jako sestry. I když to byly sestry, které se moc nemusely a které ve svých rolích vystupovaly jako voda a oheň.

    Autor: 

  • 3. Hlavně, aby čarodějnice nespadla z koštěte!

    V době natáčení seriálu Arabela prodělala herečka Jana Andresíková, která ztvárnila roli čarodějnice, vážnou dopravní nehodu, při níž si kromě jiného nalomila obratle. Musela pak na sebe dávat velký pozor, aby nespadla z koštěte, a kvůli dlouhodobému léčení se nemohla zúčastnit dokončovacích prací na seriálu. Proto hlas čarodějnice při postsynchronech nadabovala Jana Dítětová. V pokračování seriálu Arabela pak Jana Andresíková opět sehrála roli čarodějnice, a to paní Černé.

    Autor: Blesk:CNC, Karel Kopáč

  • 4. Petr trochu popíjel

    Herec Vladimír Dlouhý měl již v době natáčení Arabely prokazatelné problémy s alkoholem, s nimiž se netajil. A často býval na natáčení opilý.

    Autor: Česká televize

  • 5. Jak to bylo s trpaslíky?

    Sehnat sedm trpaslíků bylo opravdové umění, proto jich v seriálu hrálo vlastně šest. Jedním z nich byla Aťka Janoušková, kterou možná znáte jako Včelku Máju, jíž propůjčila svůj hlas. Dalším trpaslíkem byl Jiří Krytinář, který si střihl dvojroli, protože hrál i Mekotu.

    Autor: 

  • 6. Jeníček a Mařenka improvizovali

    Představitelé Jeníčka a Mařenky Ondřej Kepka a Veronika Týblová se nemuseli učit nazpaměť žádný text, ale bylo jim umožněno volně improvizovat. Režisér jim vždy vysvětlil, o čem daná scéna bude, a nechal je, aby se volně projevili.

    Autor: 

  • 7. Havran, nebo krkavec?

    Havran, v něhož se proměňoval čaroděj Rumburak, nebyl havran, ale o něco větší krkavec Jack chovatele Viktora Čahoje. Je docela možné, že tento pták ještě žije, protože tito velmi inteligentní krkavci se dožívají podobného věku jako člověk.

    Autor: archiv

  • 8. Pes se žvýkačkou

    Jak docílit toho, aby vlk otevíral pusu, jako by mluvil? Majitele vlčáka napadlo nalepit psovi ztvárňujícímu vlka na zuby žvýkačku. Když pak utíkal a snažil se zbavit žvýkačky, vypadalo to, jako by skutečně mluvil. To stejné pak čekalo i jezevčíka Pajdu. Oba pejsci pak při natáčení vyváděli samé lumpárny, například jeden z nich neustále shazoval ze stolu jídlo, když tahal za ubrusy, a pak si na něm samozřejmě pochutnával. Proto bylo nakonec jednodušším řešením dávat na stůl atrapy, například místo šlehačky se prý použila pěna na holení.

    Autor: 

  • 9. Režisér jako fešák v restauraci

    Sám režisér Václav Vorlíček se objevil jako fešák v restauraci ve scéně, kdy ho dává Xenie Vilibaldovi za příklad. Setkat se s režisérem ve zcela jiné pozici než v té, na kterou byl zvyklý, můžete v 10. dílu seriálu Arabela.

    Autor: 

  • 10. Místa, kde se natáčela Arabela

    A víte, kde všude se natáčelo? Rumburakův hrad je Kunětická Hora, královský hrad pak Český Šternberk. Petrova vysoká škola je ČVUT v Praze, Chechotův hrad zase Helfenburk u Bavorova. Většina dalších dějů se odehrávala po Praze a továrnou, kterou král Hyacint s čarodějem Vigem vyhodil do povětří, byl bývalý komplex oceláren Poldi Kladno.

    Autor: 

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.