Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak se žilo dětem v socialistickém Československu? Zavzpomínejte na jesle, pionýrské tábory nebo mončičáky

26. září 2023 | 06:00

Mezi tím, jak vyrůstají dnešní děti, a tím, jak vyrůstaly děti za komunismu, jsou podstatné rozdíly. A my, kteří jsme o této době slyšeli pouze z vyprávění rodičů a prarodičů, zkrátka musíme uznat, že se dětství našich dříve narozených příbuzných podstatně lišilo. Jak? Pojďte s námi zavzpomínat, jak se žilo dětem za socialismu.

Jiný systém už v porodnici

Za komunismu se od dnešní doby lišilo i vše, co souviselo s narozením miminka. Jiná byla délka pobytu v porodnici, která byla obvykle delší, a lišil se i samotný přístup lékařů a zdravotnického personálu k rodičkám. Na rozdíl od současnosti měli tatínci přístup k samotnému porodu přísně zakázán, což se změnilo až v roce 1994, kdy v předchozím roce směli poprvé dva vyvolení tatínkové na zkoušku k porodu.

Autor: Retro muzeum Praha

Nejen samotní rodiče, ale také děti byli hned po narození od maminky většinou separováni. Děti a maminky se setkávaly pouze během krátkého času na kojení, což si dnešní ženy už asi dokážou představit jen těžko. A hned v porodnici se fasovaly i látkové plínky, protože se ještě nepoužívaly ty jednorázové. Oproti dnešním prý měly horší absorpční vlastnosti a byly většinou vyrobeny z nepříjemného kousavého materiálu.

Jesle byly nezbytným pomocníkem při krátké mateřské

Ani mateřská, respektive rodičovská dovolená nebyla za komunismu zdaleka dlouhá tak, jako je tomu dnes. Zatímco v současnosti mohou být novopečené maminky s dítětem doma klidně i čtyři roky, dříve trvala mateřská sotva šest a půl měsíce. Jediným řešením pro rodiny, které neměly možnost hlídání od babiček a dědečků, byly jesle. Tety v jeslích tak musely hlídat skutečně hodně malé děti, které si mnohdy spolu kvůli nízkému věku ani nedokázaly hrát, naopak ještě potřebovaly přebalovat.

Autor: Facebook / Socialismus

Školka a škola ve znamení komunistické propagandy

Už ve školce se malé děti setkávaly s komunistickými hesly, motty a výchovou v souladu s totalitním režimem. Učitelky dětem tvrdily, že místo Ježíška jim dárky o Vánocích přinese Děda Mráz, a učily je písničky a básničky opěvující režim. Děti je potom ve stejných látkových punčochách nejen o besídkách dojemně přednášely rodičům, kterým bylo právem do pláče, ovšem těžko říct, zda pouze dojetím...

Autor: Facebook / RETRO - Československo

Také ve školách výuka dětí podléhala přísné režimové cenzuře. Učily se ruštinu, fasovaly recitační Puškinův památník a z nástěnek na ně koukala oslavná politicky orientovaná hesla. O učebnice a pomůcky se rodiče moc starat nemuseli, ty, které byly režimem schválené, se fasovaly ve školách při prvním zvonění.

VIDEO: Jak vypadaly dětské pokoje za komunismu? Podívejte se:

Video se připravuje ...
Retro: Dětské pokojíčky za socialismu • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Pionýrské tábory, hřiště a žádný počítač

Dětství komunistické mládeže se podstatně lišilo i z hlediska trávení volného času. Protože tehdy v domácnostech ještě žádné počítače, tablety ani chytré telefony nebyly, musely se děti zabavit jinak. Kromě mončičáků, igráčků, oranžové tatry, céček a dalších hraček, které nesměly chybět ve sbírce žádného z dětských pokojíků, jim k zábavě sloužily také švihadla nebo obyčejná dlouhá guma, se kterými si vydržely hrát na hřišti venku dlouhé hodiny.

Autor: Facebook / Retro aneb vzpomínky na časy před rokem 1989. / Milan Konicek

Přes léto se pak větší děti zocelovaly pobytem na pionýrském táboře, kde se kromě hraní táborových her učila mládež také praktičnosti, pořádkumilovnosti, poslušnosti vůči režimu i odvaze při plnění bobříků.

Autor: Facebook / Retro aneb vzpomínky na časy před rokem 1989. / Jaroslav Prospěch

Na to, jak vypadalo dětství za socialismu, se podívejte do GALERIE.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén