Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Modelka, která vydělává majlant na internetu, neexistuje. Jak je to možné?

9. ledna 2024 | 06:00

Influencerka Emily Pellegrini má na Instagramu přes 200 tisíc sledujících, vydělává statisíce a ve svých příspěvcích ohromuje svým dokonalým vzhledem. Háček je v tom, že ve skutečnosti vůbec neexistuje a je pouhým výtvorem umělé inteligence.

Že nemáme věřit všemu, co na sociálních sítích vidíme, už tak nějak víme. Influencerky se tam většinou prezentují jen v tom nejlepším světle a jejich dokonalý vzhled je zásluhou nejen tun make-upu, ale i zkrášlujících filtrů a Photoshopu. Co když ale na dané osobě není reálného vůbec nic? To teď vyšlo najevo v případě modelky Emily Pellegrini, která byla vytvořena pomocí umělé inteligence.

VIDEO: Jak umělá inteligence ovlivní náš život? Expertka zdůrazňuje, že lidský element je stále důležitý.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Profil Emily funguje už čtyři měsíce a její popularita okamžitě začala růst raketovou rychlostí. Od začátku se sličná brunetka prezentuje jako reálná veřejně známá osobnost, které je 23 let a žije v Los Angeles. Jen na platformě Fanvue za pouhých šest týdnů vydělala téměř 10 000 dolarů a oblafla statisíce followerů, mezi kterými nechybí úspěšní fotbalisté, bojovníci MMA a miliardáři.

Že jde o produkt AI, vyšlo najevo teprve nyní. Samotný tvůrce, který zůstává v anonymitě, to přiznal na serveru Oddity Central. „Zeptal jsem se ChatGPT, jak vypadá vysněná dívka průměrného muže, a odpověď byla, že hnědé dlouhé vlasy a dlouhé nohy, tak jsem ji udělal přesně tak, jak to bylo napsáno," řekl anonymní tvůrce Emily Pellegrini a dodal: „Cílem bylo udělat ji sympatickou a přitažlivou. Chtěl jsem, aby vypadala co nejreálněji.“ A dokonce už vytvořil její sestru, blondýnku Fionu Pellegrini, která má na Instagramu aktuálně 43 tisíc followerů.

Emily ale zdaleka není první svého druhu. Úspěšně jí konkuruje také třeba umělou inteligencí vytvořená španělská modelka Aitana Lopez, která má na Instagramu 268 tisíc sledujících. Tvůrci těchto digitálních avatarů to ale nedělají pro zábavu. Jde především o byznys a to, že mají AI modelky takovou popularitu, by mohlo znamenat revoluci v influenceringu na sociálních sítích.

 

Autor: Štěpánka Bínová