Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Herečka se kvůli roli v kultovním seriálu proměnila k nepoznání a čelí posměchu. Jak vypadá doopravdy?

9. dubna 2023 | 06:00

Osmačtyřicetiletou herečku Naomi Grossman proslavila především role v kultovním seriálu American Horror Story (2011–2014). Přesto ji řada fanoušků na ulici nepoznává. Říkáte si, jak je to možné? Herečka se dokázala skutečně vžít do své role bláznivé Pepper, jejíž vzhled je velice zvláštní, pro některé diváky až odpudivý. Od skutečné podoby herečky je ovšem na hony vzdálený. Jak vypadá šarmantní umělkyně doopravdy? Podívejte se a porovnejte ten neuvěřitelný rozdíl…

Obrovská změna hereččina vzhledu kvůli roli v seriálu svědčí o šikovnosti maskérů i talentu samotné protagonistky. Není se čemu divit, že se díky tomu Naomi objevila jako jedna z mála hned ve dvou řadách seriálu — ve druhé i ve čtvrté. Fakt, že se Naomi Grossman dokáže přeměňovat jako chameleon, jí ke všemu zajistil roli i ve volném pokračování seriálu z roků 2021 a 2022. V tom si už ale zahrála jinou osobu. 

Postava Pepper trpí genetickým onemocněním

Postava Pepper, kterou Naomi Grossman v American Horror Story ztvárňuje, trpí vzácným genetickým onemocněním zvaným mikrocefalie. Tvůrci se inspirovali skutečnou historickou osobností. Jde o neurodegenerativní poruchu zapříčiňující nepoměrnou velikost hlavy k tělu, bývá totiž výrazně menší. Ve dvacátém století žil v Americe člověk se stejnou nemocí, jmenoval se Schlitzie.

Svět se o něm dozvěděl tak, že ve své době vystupoval v cirkuse, kde se diváci podivovali jeho netradičnímu vzezření. Kdo by ale snad očekával, že Pepper je z těchto důvodů spíše kladnou postavou, byl by na omylu. Ve druhé sérii se Pepper představuje jako psychicky nemocná pacientka v blázinci jménem Briarcliff. V její zdánlivé, až dětské nevinnosti se skrývá vražedkyně. Údajně měla zavraždit potomka vlastního bratra tak, že ho utopila a odřízla mu uši.

Proměna herečky trvala tři hodiny

Aby se z půvabné herečky stala zvláštní Pepper, museli se maskéři a kostyméři skutečně činit. Obvykle prý herečka strávila v šatně až dlouhé tři hodiny, než se z ní stala postava oblíbeného seriálu. Byla to pro ni zkouška trpělivosti a zároveň zkušenost s posouváním komfortní zóny. Jediné, co vizážisti nemuseli nijak pracně předělávat, byla její výška. I v reálném životě herečka měří pouhých 152 centimetrů.

S postavou nemá téměř nic společného

Když se podíváte na hereččiny fotografie ze soukromí a z natáčení, nejspíš stejně jako ostatní shledáte, že herečka nemá s osobou, kterou hraje, vůbec nic společného. Jedinou výjimkou je snad pouze drobná postava protagonistky a její filmové představitelky. I proto je tolik obdivuhodné, že Naomi zvládla s přehledem a uvěřitelně ztvárnit tak kontroverzní záporačku. Herečka má navíc osobitý smysl pro humor a umí si ze sebe udělat legraci. Je pro ni celkem normální, že její seriálová osobnost v mnohých vzbuzuje smích či odpor. Netrápí se tedy ani s posměváčky, kteří se občas baví na účet její postavy.

Za svůj výkon sklidila cenu kritiků 

I když se Naomi musela kvůli své roli vypořádat s celkem početnou vlnou vtípků na svou adresu, dostalo se jí také mnohých motivujících ocenění za její umělecký výkon. Vysloužila si uznání kritiků a byla nominována na cenu Primetime Emmy za vynikající herečku ve vedlejší roli v minisérii nebo ve filmu.

Na to, jak se herečka kvůli roli změnila, se můžete podívat do GALERIE.

Autor: Tereza Brožová